Orthopedic Injuries: Prehab To Avoid Rehab

ORTHOPEDIC-INJURIES_web-4-iOrthopedic Injuries. Here’s one of mine. This picture is real. It was taken by my husband a few years ago.  That’s me unable to lower my arm without passing out. I’m on the phone with my orthopedist. Orthopedic Injuries are a real drag. This one took me 3 months to rehab.

Nobody wants to grow old, least of all boomers. But we’re turning 65 at the rate of 10,000 a day, and will be for the next 17 years.

We’re running a little scared. We want longevity, but we’re scared of losing our mobility and independence. So we’re trying to stay active, or get active, in order to avoid decrepitude. With that many older bodies on the move, orthopedic injuries are on the rise. Once you’re injured, there’s excellent treatment and rehab available

But there is a lot you can do to prevent orthopedic injuries.
If you want to stay active and mobile in the second half of your life, consider prehab today to avoid rehab tomorrow. Here’s a quick video to tell you more:

Who gets up in the morning thinking: I feel like getting a nice orthopedic injury today. What can I do to help that along? But we have them anyway, even if we’re disease free. We over use our bodies or use them wrong. We break hips and legs. We get strains and sprains. We get hurt at work, at home or playing sports.

Vintage Bodies Prone For Orthopedic Injuries 

No matter how active we’ve been, our bodies are not the same as they were when we were younger. They’ve got miles on them. And like vintage cars, it’s not wise to drive them flat out. Those of us, who’ve used our bodies for a living, know we’ve had to make adjustments for our aging muscles and joints. Many of us are favoring old injuries that have left those body parts weakened and vulnerable.

We may be nursing over use injuries from repetitive actions. These can be anything from back problems from years of standing all day, to shoulder issues from years of manual labor, to carpal tunnel syndrome from constant mouse pushing. But it doesn’t have to take years. Raking leaves, shoveling snow or playing tennis all weekend when you’re out of shape can be an express ticket to Overuse Ville. And being overweight puts extra stress on your musculoskeletal system. But, there’s a simple fix that can reduce your risk for orthopedic injuries, give you more energy, stamina and even help you live longer

Prehab to Avoid Orthopedic Injuries

Two Types of Prehab

There are two main types: general and sport-specific.

General Prehab for Daily Life

Every day, we run for the bus or the phone, load groceries in the car, pick up children or pets and a million other things we take for granted. These all carry a risk for injury and I’ll bet we can all remember being injured doing them. Luckily for most of us the, injuries were limited to a little pull or sprain. But people do fall and break bones, dislocate limbs, have heart attacks and worse because they’re not fit enough for that activity at that moment. Being inactive and overweight adds to the mix. A simple fitness and weight management program may be all you need to help prevent orthopedic injuries during everyday activities.

General rehab for daily living as part of a personal wellness program: looks at the body as a whole, and develops it as a whole to maximize quality of life. This often includes strength training, cardio conditioning and core training, as well as some proprioceptive exercises.

Avoid Orthopedic Injuries with Fall Prevention

Falls are the number one cause of injury death in people over 65. One in three people 65 plus will experience a fall each year. And poor proprioception, not knowing where your body is in space is a leading cause of falls. Proprioception degrades with age but proprioceptive exercise can slow that down and help prevent falls. Add exercises like Tai Chi, and balancing exercises to your fitness routine. They feel great to do and can help keep you vertical into old age.

Sport-Specific Prehab is designed to get you ready for the rigors of a particular sport or physical endeavor. Good activity specific exercises pay special attention to the body parts most involved in that activity or sport with regard to use and form without ignoring the concept of training the body as a whole. Sport specific training is available at many gyms and community centers.

So I hope you’ve become a believer in the little proverb I’ve coined to remind my clients “An ounce of prehab is worth a pound of rehab.”

NEW ON-DEMAND WORKOUT CLUB

NOW YOU GET MIRABAI’S EXERCISE VIDEOS ON-LINE 

NEW! Mirabai Holland’s Online On-Demand
ALL ACCESS Video Workout Club for 50+

You get over 30 videos including NEW Ballet Barre Workout With Chair. We will be adding more videos as we complete them. Exercise when it’s convenient for YOU with 24/7 access. View on Computer, Mobile Devices, & Your TV via HDMI cable or Apple video
Click

For more health and fitness information and at home exercise programs please visit www.mirabaiholland.com

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  Healthy Life

Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist

   

NEW MIRABAI HOLLAND ART! CHECK IT OUT AT MirabaiHollandART

For more information on women health and fitness and in home exercise programs for women check out  www.mirabaiholland.com

 

 

 

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

Follow Mirabai Holland on 

 

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Osteoporosis: What Does Buying A Purse Have To Do With It?

We all have a lot to lose if we take a serious fall. Assuming we survive, the effects can be life altering. And if you have osteoporosis, what would have been a minor slip and fall for others, could have devastating consequences for you. Here’s a fall prevention video that should be of interest to anyone interested in staying upright.

Osteoporosis Fall Prevention Video

There’s a story that prompted me to post this video and write this article. Here it is.

OsteoporosisI have a friend who had been eyeballing this cute little red purse for a couple of months.  She didn’t need it but she wanted it and sort of became obsessed with it.

She’d visit it online and wave to it in the store. But, there’s no way she was going to buy that purse because wanting it that bad made her feel a little stupid.

Well, the darn thing went on sale the other day at 40-percent off and another 10-percent off with her store card. Now, of course, she had to have that red bag.

Apparently, so did every other woman in the United States. Because, she had it in her online shopping cart and by the time she got her credit card out, it was no longer available. It had been snatched right out of her cart.

She was furious. She felt violated. “How dare they sell MY red purse?”

She called the company.  They apologized and looked for one in their inventory anywhere. They gave her stores and a warehouse to call and reserve it before the last one could be sold. She called around for over an hour and finally got to someone who found one in California and ordered it for her.

As she was patting herself on the back for her investigative skills and persistence my friend had an aha! moment. She had recently been diagnosed with osteoporosis. Her doctor had given her a list of endocrinologists he’d be comfortable recommending but she hadn’t even looked at it, let alone researched it.

“I had been meaning to but I had been putting it off for no good reason. I thought why on earth don’t I apply that same purse passion to taking charge of my own health care?”

She thought about it for a minute and the answer she came up with unnerved her a little. “Health care is not sexy,”  Purses are sexy! Purses are sexier than being healthier and maybe living longer? Eek!

But health is sexy! Quality of life is sexy!

As she started to Google the doctors on the list, she began to sing a parody to that old rock song.
“I’m too sexy for my purse, too sexy for my mouse pad, but not too sexy for my doctor’s office. Maybe a little bit too sexy, but I’m goin’ anyway.”

I think perhaps my friend has touched a nerve in many of us. Would we really rather look good than to feel good?

Sure seems like it. I think it’s that very premise that prompted an ad agency to come up with a TV commercial for a dietary supplement featuring a sexy dancing X-ray skeleton of a baby boomer model that’s protecting her looks by protecting her bones.

It got my attention. If you can’t get them to do it for health, get them to do it for beauty. Twistedly brilliant!

So I guess, if beauty is your motivation, go for it; especially when the health comes with it.
But what do you do if you already have osteoporosis like my friend, or have low bone mass, or you just have the good sense to want to take of your bones?

Osteoporosis And Calcium

“Getting enough calcium in our diet is really important. The NOF recommends
an intake of 1,000 miligrams for adult women from age 50 or younger, and age 51 and older — 1,200 milligrams a day for adult women. If a woman isn’t paying enough attention to calcium in her diet she puts herself at risk. But more is not necessarily better when it comes to calcium. Neither women nor men should get more than about 2,000 milligrams a day.”

 Weight Bearing Exercise

Weight bearing exercise actually builds bone in youth and will help maintain bone.”As we get older the type of exercise changes a little bit. We still have to do some impact work but it has to be safe to avoid injury and falls so you want to add balance training, flexibility training, and safe movement to make sure the individual is able to stay active and healthy.”

So what’s the takeaway here? My takeaway is if you like standing on your own two feet, taking care of your bones is about as sexy as it gets.

by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

TOTAL MEMBERSHIP ONLINE WORKOUT CLUB Code: CLICK HERE

  CLICK HERE 

Visit mirabaiholland.com for more health info, and products.

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

Save

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Exercising With Asthma

Asthma is a chronic disease of the airways. Bronchial passages become inflamed and narrowed in response to triggers like cold air, exercise, smoke, pet dander, dust mites and stress. Breathing becomes labored and difficult and in extreme cases, asthma attacks can be fatal. Asthma affects about 25 million people in the US according to the National Institutes of health, and 300 million worldwide.

Check out this video on Exercising With Asthma!

In these times of social distancing and sheltering in place is a perfect time to focus on your health and well-being. It can make a big difference to keep your immune system strong. If you need some help, I have your back! Here’s a short video about my Health Coaching Technique how I have helped my clients achieve a balanced and Healthy Life.  https://www.mirabaiholland.com/health-coaching-one-session/

CLICK HERE

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

Autumn Weight Loss Plan

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

For more health and fitness information and at home exercise programs please visit www.mirabaiholland.com

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Exercise And Diabetes

Exercise and Diabetes

Exercise and Diabetes! Getting regular exercise is key to preventing and managing diabetes. Exercise decreases insulin resistance and helps to metabolize sugar. It also helps circulation, which can be a problem for diabetics. Other benefits include having more stamina, stronger muscles and bones, burning calories and even elevating your mood.

Exercise and Diabetes: Here are some tips to help you get the best results out of your exercise program.

    • Before starting anything new, check with your doctor to see what your normal blood sugar range should be and if there are any types of exercise you should avoid. For instance, weight training may be contraindicated if you have eye problems because it may raise blood pressure and rupture blood vessels in the eye.aerobic-kick.jpg
  • Test your blood sugar before and after exercising. Don’t start unless it’s in your normal range.
  • Activities that take you outside during hot or cold weather can affect blood sugar levels. If you find your levels are too low or too high, stop, and wait until they are in the appropriate range. Some diabetics find that exercise brings their blood sugar level too low (hypoglycemia). Some of the symptoms are sweating, anxiety, or feeling hungry. It’s important to always keep fruit juice handy just in case.
  • Wear shoes and socks that are supportive and comfortable. Make sure you have enough room to wiggle your toes so as to not to stop circulation.
  • Clothes like breathable cottons or micro fibers help wick away the sweat and keep you from overheating. In colder weather, dress in layers that you can peel off or put on as needed.
  • Drink water before, during and after exercise. You may not even feel that thirsty but not getting enough fluids can affect your blood sugar level.
  • Warm-up and cool-down at least five-ten minutes before and after exercise. Start your warm-up by doing low intensity movement like walking and end with it. Cool-down is a great time to stretch because your muscles are still warm.

diabetes-weighttrain.jpgExercise can increase quality of life for most diabetics and in many cases help keep the disease in check. Easy aerobics, easy strength or easy stretch exercise can help.

About Diabetes

People may be born with diabetes (Type 1), but most people who have it developed it after birth (Type 2). Overweight and obesity, a diet high in sugar and fat and low in vegetables, fruits, whole grains and beans and lack of regular exercise are major contributors to diabetes. Although Type 2 used to be diagnosed mostly in adults, it now is diagnosed frequently in children and teenagers.

According to the American Diabetes Association diabetes occurs when the body does not produce or properly use insulin. Insulin is a hormone that is needed to convert sugar, starches and other food into energy needed for daily life. Getting your blood glucose level tested as part of your annual checkup is important, particularly if you have pre-diabetes, a condition that occurs when a person’s blood glucose levels are higher than normal but not high enough for a diagnosis of type 2 diabetes. There are 41 million Americans who have pre-diabetes, in addition to the 20.8 million with diabetes. Research shows that exercise decreases body fat and helps normalize insulin levels.

NEW! MEMBERSHIP ON-DEMAND WORKOUT CLUB FREE 7 DAY TRIAL!

CLICK HERE TO LEARN MORE & JOIN by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

 

Mirabai Holland On DVD – FREE USA SHIPPING CLICK HERE

 

 

 

 

 

In these times of social distancing and sheltering in place is a perfect time to focus on your health and well-being. It can make a big difference to keep your immune system strong. If you need some help, I have your back! Here’s a short video about my Health Coaching Technique how I have helped my clients achieve a balanced and Healthy Life. If you are ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results or have low energy, high stress or persistent health issues, YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE!

FIRST HEALTH COACHING SESSION. CONTACT MIRABAI: askmirabai@movingfree.co

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

And for more info visit https://www.mirabaiholland.com

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

FABULOUS FOREVER WORKOUTS

Fabulous Forever WorkoutsFABULOUS FOREVER WORKOUTS!

I’d like to remind you if you are still in that winter slump, to get moving again if you want to “live long and prosper”.

So to make it easy on you to spring into shape, do these 5 Most Important Workouts at least 4-5 days a week even if you begin with a little as 5 minutes a day working up to about 30 minutes.

Tip: Plan your workout:

Try to exercise as much as you can at the same time every day.

FABULOUS FOREVER WORKOUTS:

Have your workout clothes and accessories ready ahead of time so you can grab and take them with you or put on and go!

Fabulous Forever Workouts1. Aerobic Training

Feeling sluggish? Believe it or not a daily dose of aerobic exercise can help provide you with more energy and stamina. Aerobics is any activity that uses your large muscle groups like brisk walking, swimming, jogging, biking, climbing stairs, or low impact cardio dance. Starting out with as little as 5 minutes a day and building up to 30 minutes will help lower your blood pressure, increase your good cholesterol, HDL, improve your lung function, strengthen your heart, burn calories and elevate your mood.

Fabulous Forever Workouts2. Muscle Strength

Flab is one of those things we all really hate. What’s worse than wearing something that will reveal that little wiggle.

Studies show that if we do nothing we will steadily increase body fat as we get older.

So an inactive 25 year old woman may be at 23% (normal range of %body fat) but if she stays inactive by the time she is in her 60’s she can be as high as 43%.

The good news is this is completely reversible by adding some strength training exercises. And it doesn’t take much: just twice a week for 30 minutes or so.

Make sure you leave 24-48 hours in between for muscles to recover and grow.

Use your own body weight with push-ups (beginners can do them against a wall and modified squats or lunges. Start with a few and build up to 15 reps.

Or use resistance bands or hand and ankle weights. For this, you may need some professional help like purchasing an exercise video with a certified instructor, joining a gym or working with a certified personal trainer. Once you learn a simple routine you can do you can slowly increase the weight as you get stronger.

Tip: Start with 8 reps for each exercise. If you can’t finish the set the weight is too heavy. And if you can do a few more, you need more resistance. The key is to listen to your body.

Fabulous Forever Workouts3. Flexibility Training

When was the last time you could touch your toes? Or in the morning when you wake up do you feel stiff? If this sounds like you then doing a few stretches every day could help you move more freely and even reduce muscle aches and pains.

Here are 4 easy exercises that targets some those tight muscles:

Neck Stretch (try doing it in the shower when your muscles are warming up)

Back Stretch

Hamstring stretch

Calf stretch

Try holding the stretch for at least 10-20 seconds!

Try doing an easy stretch or yoga video or class even once a week can help increase your flexibility.

Fabulous Forever Workouts4. Balance training

Because we see in older adults a loss of balance, which results in more falls,” noted Holland.

— You can do this standing in line at the grocery store

— Stand on one leg and see if you can let go of the shopping cart

— Hold for about 10 seconds

— Also try standing on your tippy-toes and holding for a few seconds

— Balance should be done everyday — all you need is two to three minutes

Fabulous Forever Workouts5. Core training

“We see so many people as they get older avoiding their abs, which results in a bad back,” said Holland. “They’re not really supporting upper torso.”

— Try a few minutes of abdominal exercises

— Reverse curl while you’re lying in back and pull your knees into you

— Hold for five seconds and release

— Start with 10 reps a day and work your way higher

— Crunches are key — not full sit-ups — because some people can do more damage than good

— Keep back on the floor and don’t go all the way up

— Really concentrate so you can feel you’re abdominal wall contracting

— This will help support your back

NEW!MEMBERSHIP ON-DEMAND WORKOUT CLUB FREE 7 DAY TRIAL!

CLICK HERE TO LEARN MORE & JOIN by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

 

Mirabai Holland On DVD – FREE USA SHIPPING CLICK HERE

 

 

 

 

 

In these times of social distancing and sheltering in place is a perfect time to focus on your health and well-being. It can make a big difference to keep your immune system strong. If you need some help, I have your back! Here’s a short video about my Health Coaching Technique how I have helped my clients achieve a balanced and Healthy Life. If you are ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results or have low energy, high stress or persistent health issues, YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE!

FIRST HEALTH COACHING SESSION. CONTACT MIRABAI: askmirabai@movingfree.com

Follow Mirabai Holland on

 

For more health and fitness info and in home exercise videos please visit www.mirabaiholland.com

 

 

Fabulous Forever WorkoutsGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 25% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: TAKECHARGE CLICK HERE

 Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

And for more info visit https://www.mirabaiholland.com

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Heart Healthy Valentine

Heart Healthy

BERRIES

Heart Healthy Valentine: Eat Berries, Drink and Be Fit! Here is a heart healthy formula that just might help save your heart and the one that you love!

February is Heart Month. Since heart disease is the No. 1 killer of women and men in the U.S., I thought I’d focus on prevention. After all, if you prevent heart disease, you’re very unlikely to die from it.

Heart Healthy Research

A Harvard study says women who eat three or more servings of strawberries or blueberries a week can lower their risk of heart attack by 32 percent. The study also said grapes, eggplant and blackberries may work too. It’s those flavonoids again. The antioxidants you find in red wine, dark chocolate, green tea, apple skin, etc. Rule of thumb: The darker the color, the more flavonoid content. They slow down your aging clock and prevent disease by keeping free radicals from damaging cells in your body.

Free radicals are incomplete molecules looking for an electron so they can complete and stabilize themselves. Sounds like something you’d hear in therapy. They steal an electron from a neighboring molecule, turning it into a free radical and setting off a chain reaction. They contribute to the aging process and a wide range of diseases.

We form them naturally when we breathe and metabolize. Free radicals don’t wreak havoc with your body until you have too many of them. They can be formed by oxidative stress, like intense exercise, smoking and exposure to environmental toxins.

Enter the flavonoids. They give the free radicals one of their electrons and stop them in their tracks. They help prevent heart disease by stopping LDLs (bad cholesterol) from breaking down and forming plaque in your arteries.

Nowadays, you can get berries year round, and they are a perfect low-calorie food, alone, in yogurt, or sprinkled on your cereal. So let’s have a few servings of berries, some eggplant, a glass of cabernet and maybe a square of dark chocolate for dessert. Not such a major lifestyle change and it came help you stay heart healthy too!

Since we are talking about prevention, how about stress?

A series of studies by Columbia University Medical Center says whether or not we perceive ourselves as stressed can be a measure of whether or not we’ll have a heart attack in the future. So from now on, I’m not going to perceive myself as stressed. Yeah. Good luck with that.

Seriously: My clients who exercise regularly, particularly aerobic exercise, tend to think of themselves as being more relaxed. And they are more relaxed. Aerobic exercise releases endorphins, the body’s natural tranquilizer, and they know they’re getting the heart benefits of all that cardio. To get the maximum benefit from cardio exercise, most people should build up to 45 or more minutes at 60 to 80 percent of your max heart rate. If you’re just starting out, you can ease in with a few minutes a day at a comfortable pace and add more as it gets too easy. But here’s the rub: Aerobic exercise, because it requires so much oxygen, is an oxidative stressor. It produces free radicals.

People who exercise once in a while or really hard only on the weekend are more at risk for producing harmful levels of free radicals. But studies have found that people who exercise regularly tend to adapt and produce enzymes that create antioxidants minimizing free radicals’ negative effect so that it helps them stay heart healthy.

So here’s the formula to be heart healthy: Eat berries, drink wine and get regular cardio so you don’t perceive yourself as stressed. It’s an eclectic concoction, but I think it’s tastier than one of those midnight vegetable smoothies. Don’t you?

NEW!MEMBERSHIP ON-DEMAND WORKOUT CLUB FREE 7 DAY TRIAL!

CLICK HERE TO LEARN MORE & JOIN by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

 

Mirabai Holland On DVD – FREE USA SHIPPING CLICK HERE

 

 

 

 

 

In these times of social distancing and sheltering in place is a perfect time to focus on your health and well-being. It can make a big difference to keep your immune system strong. If you need some help, I have your back! Here’s a short video about my Health Coaching Technique how I have helped my clients achieve a balanced and Healthy Life. If you are ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results or have low energy, high stress or persistent health issues, YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE!

FIRST HEALTH COACHING SESSION. CONTACT MIRABAI: askmirabai@movingfree.com

Follow Mirabai Holland on

 
MIRABAIwomans-heart-jumping

For more health and fitness info and in home exercise videos please visit www.mirabaiholland.com

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Was it Einstein who said “I talk to myself in order to have an intelligent conversation”?
Maybe it was Buddha.

Anyhow, I’m in a conversation with myself right now. I’m trying to lose weight and knock off a few pounds. (If you think being a fitness pro makes you immune think again) and I find talking to myself is not so crazy. We all need a support system. Mine happens to be me.

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Here a Talking Yourself Thin Video


Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Every night before I go to bed, I have a little chat with myself. I plan my meals for the next day and approximate calories, and the type of exercise I am going to do. I like to switch it up so I’m not doing the same thing every day, which sometimes requires a little more planning.
I get my workout clothes and other stuff ready the night before so I have no excuse and I tell myself what a good idea that was.
Although I teach exercise classes and coach clients, my body has gotten use to that, so when I want to lose weight, I need to do more.
For motivation, I talk to myself about a piece of clothing I’m determined to get into.
I put myself on a realistic, achievable timeline. So, if I’m trying to lose five pounds I give myself about 5-6 weeks.
Now this sounds like I’m really in charge doesn’t it? But I’ve learned to expect the unexpected which might deter me and get me off my weight loss plan.

For instance, this morning my husband brought home a bag of bagels for breakfast.
As soon as I saw them, calorie numbers started to flash in my brain. So instead of denying myself all together, I told myself I could have a serving that would equal the calories, if not the nutrition, of the oatmeal I was about to prepare. And I must say I savored every bite.

As I ate my half a bagel watching my husband eat a bagel and half, I told myself that I made the right choice. I had my taste, and I was thankful for it, and I wanted to lose weight and get those pounds off more than I wanted the rest of that bagel.

So put your own Weight Loss Plan in place and lose weight now.

If you are looking for some support, why not try talking to your best friend, you!

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

NEW YEAR NEW YOU HEALTH & FITNESS DEALS

50% OFF TOTAL MEMBERSHIP ONLINE WKOUT CLUB Code: NEWYOU CLICK HERE


 

ALL WORKOUT DVDs – FREE USA SHIPPING Code:  CLICK HERE

Autumn Weight Loss Plan

 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

GREAT FOR WOMEN WHO WANT TO GET HEALTHY & STAY FIT WITH MIRABAI’S SIGNATURE MOVEMENT TECHNIQUE  AND HEALTH COACHING SESSIONS THAT TAKES THE PAIN OUT OF THE GAIN! IF YOU ARE STRUGGLING WITH AGE ONSET ISSUES LIKE  WEIGHT GAIN, MENOPAUSE, OSTEOPOROSIS, HEART DISEASE, DIABETES, ARTHRITIS AND MORE YOU. Available on Skype or Phone.

For more information about Health & Wellness coaching contact askmirabai@movingfree.com

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

New Year New You: Top Ten Fitness Tips

New Year, New You; right? Well it is January again, and are you wondering if you can really stick with your New Year’s fitness resolutions? If getting in shape, and staying in shape is one of yours, it’s probably not the first time you’ve tried it. I’ve spent a lot of my career studying why fitness programs succeed or fail and developing methods to help people succeed. So, Happy New Year, here are my Top 10 Tips to help you ward off decrepitude.

New Year New You Top Ten Tips

•  Start slowly and go at your own pace. Staying in your comfort zone separates the pain from the gain. You’ll get the most benefit with the lowest risk of injury, especially if you’ve been inactive for some time.

•   Find the right kind of exercise for you. Choose activities you like or at least don’t hate. It doesn’t have to be complicated. It can be as simple as taking a brisk walk.

•   Pick a time of the day that is most convenient for you to exercise.  Try to stick with that schedule. Studies show that people who exercise at the same time every day are more likely to stick with it.

•  Before getting out of bed each day, take a moment to visualize yourself fit. Thinking of yourself as a fit person will help make it happen. Professional athletes do this daily.

•  Keep an exercise log. You’ll get a feeling of accomplishment when you stick to your program and will be able to chart your progress.

  • Wear comfortable clothing and shoes with good support. Cotton is a breathable classic. But check out the super lightweight fabrics like cool-max that wick the sweat from your skin. When buying shoes, don’t feel weird about actually exercising in them in the store before plunking down the big bucks. I can’t tell you how many pairs of sneakers I have thrown against the wall before I learned this.

•   Exercise with a friend or family member. Supporting each other’s efforts helps keep you on track. One of my students loves to go mall walking with her friend in the early morning at speed and then coming back later for some retail therapy.

•   Music is a powerful motivator. Pick music you love that makes you want to move. There are fitness music companies that sell CDs and downloads with popular tunes played at specific beats per minute. They’ll tell you what speed works for particular types of exercise.

•   Consider professional guidance, especially if you’ve been inactive.  If you don’t want to join a gym or can’t afford a trainer, consider a beginner-level exercise video by a certified teacher so you’ll see the exercises demonstrated properly.

•   Set short-term, easily attainable goals, such as doing some form of exercise two or three days a week to start.  Change your goal when it becomes too easy.

It’s rare when anyone succeeds at anything right out of the gate. That’s why “If at first you don’t succeed, try, try again” is a classic proverb. So if you fall off the wagon one day, just climb back on board the next. And remember you’re not a failure, you’re a success story in progress.

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

NEW YEAR NEW YOU HEALTH & FITNESS DEALS

50% OFF TOTAL MEMBERSHIP ONLINE WKOUT CLUB Code: NEWYOU CLICK HERE


 

ALL WORKOUT DVDs – FREE USA SHIPPING Code:  CLICK HERE

Autumn Weight Loss Plan

 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

GREAT FOR WOMEN WHO WANT TO GET HEALTHY & STAY FIT WITH MIRABAI’S SIGNATURE MOVEMENT TECHNIQUE  AND HEALTH COACHING SESSIONS THAT TAKES THE PAIN OUT OF THE GAIN! IF YOU ARE STRUGGLING WITH AGE ONSET ISSUES LIKE  WEIGHT GAIN, MENOPAUSE, OSTEOPOROSIS, HEART DISEASE, DIABETES, ARTHRITIS AND MORE YOU. Available on Skype or Phone.

For more information about Health & Wellness coaching contact askmirabai@movingfree.com

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

New Year Fitness Resolutions: 5 Myths

Ease-in-Boot-Still

New Year Fitness Resolutions often fail!

Many of today’s fitness programs are all about the quick sell and even quicker results. Many are based on dangerous fitness myths.

To success in fulfilling those New Year  Fitness Resolutions here are 5 fitness myths to steer away from:

New Year Fitness Resolutions: Myth #1: Pain Equals Gain

It is a popular misconception that only when you feel the pain are you gaining anything from your workout.

“The “no pain, no gain” mentality contributes to more injuries and more burnout than any other fitness factor, especially among my age group (baby boomers). It is wiser to exercise sustainably over a longer term, than to push yourself to the breaking point.

New Year Fitness Resolutions: Myth #2: A Taskmaster Equals the Best Teacher

Reality Exercise Shows that have recently become popular portray drill-sergeant-style trainers as being the most effective fitness mentors.

While leveraging fear and using intimidation techniques may mean instant short-term fitness results, they’re sending the wrong message about how to get and stay fit for a lifetime. Attainable short-term goals and positive reinforcement are more likely to create good fitness habits that are sustainable for life

New Year Fitness Resolutions: Myth #3: Pumping up the Volume Equals Pumping up Your Physique

It seems some fitness instructors think screaming louder and blasting the bass is motivational. It’s time to think again.

While high-decibel workouts might be temporarily motivational, over time these techniques become draining and stressful leading to faster fitness burnout. Look instead for uplifting music and gentle coaching in your workouts.

New Year Fitness Resolutions: Myth #4: Fitness Equals a Fight Against Your Body

Sales pitches that encourage “shaving off the pounds” and busting your abs or your butt have solidified the image of fitness as a battle against your body.

Fighting is not a sustainable activity or philosophy. Instead, think of partnering with your body. Meet it where it is at right now and provide the environment and tools to reveal your body’s best potential. When you take this approach you are setting yourself up for success every step of the way.

New Year Fitness Resolutions: Myth #5: Force Equals Fit

Today’s popular exercise routines promote pounding your body into shape. But ancient fitness modalities, such as Yoga and Tai Chi had it right.

Fitness is not about pumping the most iron or performing the most reps, it is about teaching your body how to move efficiently, using all of your muscles groups, and sustaining these movements over time. Exercise including strength training should be approached as a gradual lifetime process. This way, exercise becomes a pleasure not a chore and you have a much better chance in having your New Year Fitness Resolutions succeed.

 

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH & FITNESS: ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO  CLICK ON THIS VIDEO

NEW! Moving Free Ballet Barre Workout With Chair

AVAILABLE ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO

No need to be a dancer to enjoy Mirabai Holland Moving Free® Ballet Barre Workout with a Chair instead of a barre for support. Get a serious ballet style workout like the pros do daily. Her easy to follow instruction and gentle coaching takes a Yin-Yang approach. Dance is Work-Dance is Play. She ends with a short routine  based on the moves you just learned so you can free your inner dancer.

For more info on women health coaching and fitness at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

GREAT FOR WOMEN WHO WANT TO GET HEALTHY & STAY FIT WITH MIRABAI’S SIGNATURE MOVEMENT TECHNIQUE  AND HEALTH COACHING SESSIONS THAT TAKES THE PAIN OUT OF THE GAIN! IF YOU ARE STRUGGLING WITH AGE ONSET ISSUES LIKE  WEIGHT GAIN, MENOPAUSE, OSTEOPOROSIS, HEART DISEASE, DIABETES, ARTHRITIS AND MORE YOU. Available on Skype or Phone.

For more information about Health & Wellness coaching contact askmirabai@movingfree.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

FABULOUS FOREVER HEALTH QUIZ

Ready to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness so you can be Fabulous Forever. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 118/75
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225

12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10.b,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH & FITNESS: 7 DAY FREE TRIAL AVAILABLE ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO  CLICK ON THIS VIDEO

NEW! Moving Free Ballet Barre Workout With Chair

AVAILABLE ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO

No need to be a dancer to enjoy Mirabai Holland Moving Free® Ballet Barre Workout with a Chair instead of a barre for support. Get a serious ballet style workout like the pros do daily. Her easy to follow instruction and gentle coaching takes a Yin-Yang approach. Dance is Work-Dance is Play. She ends with a short routine  based on the moves you just learned so you can free your inner dancer.

For more info on women health coaching and fitness at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

Follow Mirabai Holland on 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share