Finding Fabulousity

 

 

 

I was back in my hometown recently, where I health coached and taught for over 20 years. I missed my clients so I decided to take some of them out for tea and dessert.

I thought for a minute the dessert part was a bad idea when a couple of them wouldn’t eat a piece of cake in front of me. But when I dug in myself, moderately of course, the party got started in earnest.  I asked them if they wanted to share things that were important in their lives over the past year.

As we went around the circle, they spoke of daughter’s weddings, losing your job, getting pregnant, becoming a gym rat, outliving heart disease, surviving cancer and menopause, the joy of grandchildren, joining a touch football league, and a trip to China.

Maybe because I was their host, the conversation drifted toward how getting fit, eating healthier and reducing their stress had changed their lives.

They shared stories about feeling invisible, putting on belly fat, having no energy and feeling like a lump. One remembered showing up in my office, tearing her hair out saying my doctor told me I need to do something, I’ve got serious health issues, but I hate to exercise, I’m stressed all the time and I love sugar. What do I do?

She said, I told her “We are going to fix this. We’re going to design a program together you can look forward to instead of dread.”

My coaching style is to start people wherever they may be physically and emotionally and get them on their way smoothly and pleasantly; one small goal at a time. If the first experience is pleasant, you’ll want a second and the third and so on. Sustainability is the key to a healthier life. And that’s what happened with these clients.

But something else remarkable happened too.

They said reaching their goals had given them the self-confidence to pursue things they would never have dared to try; that the change in their bodies had kindled a change in the way they saw themselves. Instead of feeling invisible they felt fabulous and that Fabulosity had spilled over into the rest of their lives. As much as I would love to take all the credit for this transformation, I think that it boils down to healthy body, healthy mind; simple lifestyle changes were the key that unlocked the door to their potential.
Pretty cool huh?

NEW YEAR NEW YOU HEALTH & FITNESS DEALS

50% OFF TOTAL MEMBERSHIP ONLINE WKOUT CLUB Code: FAB CLICK HERE


 

ALL WORKOUT DVDs – FREE USA SHIPPING Code:  CLICK HERE

Autumn Weight Loss Plan

 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

40% OFF FIRST HEALTH COACH SESSION  CLICK HERE

GREAT FOR WOMEN WHO WANT TO GET HEALTHY & STAY FIT WITH MIRABAI’S SIGNATURE MOVEMENT TECHNIQUE  AND HEALTH COACHING SESSIONS THAT TAKES THE PAIN OUT OF THE GAIN! IF YOU ARE STRUGGLING WITH AGE ONSET ISSUES LIKE  WEIGHT GAIN, MENOPAUSE, OSTEOPOROSIS, HEART DISEASE, DIABETES, ARTHRITIS AND MORE YOU. Available on Skype or Phone.

For more information about Health & Wellness coaching contact askmirabai@movingfree.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

 

 

 

 

Share

Fabulous Forever Health IQ Mirabai Holland

MIRABAI HEALTH-health-issuesReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Any questions contact me at askmirabai@movingfree.com

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSslosh-weights-coverH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

 

Share

It’s Fashion Flash Monday!

Fashion FlashIt’s Fashion Flash Monday! This week’s host, Josephine started her blog ChicAtAnyAge to remind us all that beauty, fashion, and fabulous style have no expiration date.

The rest of us Fashion Flash Bloggers agree. Every week we bring you the last word in 40+ Fashion, Beauty, Health & Fitness and of course Retail Therapy.

Click in to check it out!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share