FABULOUS FOREVER WORKOUTS

Fabulous Forever WorkoutsFABULOUS FOREVER WORKOUTS!

I’d like to remind you if you are still in that winter slump, to get moving again if you want to “live long and prosper”.

So to make it easy on you to spring into shape, do these 5 Most Important Workouts at least 4-5 days a week even if you begin with a little as 5 minutes a day working up to about 30 minutes.

Tip: Plan your workout:

Try to exercise as much as you can at the same time every day.

FABULOUS FOREVER WORKOUTS:

Have your workout clothes and accessories ready ahead of time so you can grab and take them with you or put on and go!

Fabulous Forever Workouts1. Aerobic Training

Feeling sluggish? Believe it or not a daily dose of aerobic exercise can help provide you with more energy and stamina. Aerobics is any activity that uses your large muscle groups like brisk walking, swimming, jogging, biking, climbing stairs, or low impact cardio dance. Starting out with as little as 5 minutes a day and building up to 30 minutes will help lower your blood pressure, increase your good cholesterol, HDL, improve your lung function, strengthen your heart, burn calories and elevate your mood.

Fabulous Forever Workouts2. Muscle Strength

Flab is one of those things we all really hate. What’s worse than wearing something that will reveal that little wiggle.

Studies show that if we do nothing we will steadily increase body fat as we get older.

So an inactive 25 year old woman may be at 23% (normal range of %body fat) but if she stays inactive by the time she is in her 60’s she can be as high as 43%.

The good news is this is completely reversible by adding some strength training exercises. And it doesn’t take much: just twice a week for 30 minutes or so.

Make sure you leave 24-48 hours in between for muscles to recover and grow.

Use your own body weight with push-ups (beginners can do them against a wall and modified squats or lunges. Start with a few and build up to 15 reps.

Or use resistance bands or hand and ankle weights. For this, you may need some professional help like purchasing an exercise video with a certified instructor, joining a gym or working with a certified personal trainer. Once you learn a simple routine you can do you can slowly increase the weight as you get stronger.

Tip: Start with 8 reps for each exercise. If you can’t finish the set the weight is too heavy. And if you can do a few more, you need more resistance. The key is to listen to your body.

Fabulous Forever Workouts3. Flexibility Training

When was the last time you could touch your toes? Or in the morning when you wake up do you feel stiff? If this sounds like you then doing a few stretches every day could help you move more freely and even reduce muscle aches and pains.

Here are 4 easy exercises that targets some those tight muscles:

Neck Stretch (try doing it in the shower when your muscles are warming up)

Back Stretch

Hamstring stretch

Calf stretch

Try holding the stretch for at least 10-20 seconds!

Try doing an easy stretch or yoga video or class even once a week can help increase your flexibility.

Fabulous Forever Workouts4. Balance training

Because we see in older adults a loss of balance, which results in more falls,” noted Holland.

— You can do this standing in line at the grocery store

— Stand on one leg and see if you can let go of the shopping cart

— Hold for about 10 seconds

— Also try standing on your tippy-toes and holding for a few seconds

— Balance should be done everyday — all you need is two to three minutes

Fabulous Forever Workouts5. Core training

“We see so many people as they get older avoiding their abs, which results in a bad back,” said Holland. “They’re not really supporting upper torso.”

— Try a few minutes of abdominal exercises

— Reverse curl while you’re lying in back and pull your knees into you

— Hold for five seconds and release

— Start with 10 reps a day and work your way higher

— Crunches are key — not full sit-ups — because some people can do more damage than good

— Keep back on the floor and don’t go all the way up

— Really concentrate so you can feel you’re abdominal wall contracting

— This will help support your back

NEW!MEMBERSHIP ON-DEMAND WORKOUT CLUB FREE 7 DAY TRIAL!

CLICK HERE TO LEARN MORE & JOIN by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

 

Mirabai Holland On DVD – FREE USA SHIPPING CLICK HERE

 

 

 

 

 

In these times of social distancing and sheltering in place is a perfect time to focus on your health and well-being. It can make a big difference to keep your immune system strong. If you need some help, I have your back! Here’s a short video about my Health Coaching Technique how I have helped my clients achieve a balanced and Healthy Life. If you are ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results or have low energy, high stress or persistent health issues, YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE!

FIRST HEALTH COACHING SESSION. CONTACT MIRABAI: askmirabai@movingfree.com

Follow Mirabai Holland on

 

For more health and fitness info and in home exercise videos please visit www.mirabaiholland.com

 

 

Fabulous Forever WorkoutsGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 25% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: TAKECHARGE CLICK HERE

 Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

And for more info visit https://www.mirabaiholland.com

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Ergonomics: Computer Set-up

Mirabai-Photo-WEBcomputer-pI got this email the other day from a woman with aches and pains in her back, neck, and arm. She thinks it’s because she spends so much time on the computer. “The New Year is here  and I’m determined not to live another year in pain if I can help it. I spend a lot of time on the computer. But after a couple of hours my back starts to hurt, my shoulder and mouse arm ache and I feel tension in my neck. Are there any exercises I can do to relieve this problem?”

Of course I was at my own computer reading that email and I noticed that my computer posture was less than perfect too. So I decided to share my reply to her with you.

I answered: “Sounds like the first thing you need to do is adjust the ergonomics of your computer set-up. Good posture can minimize those aches and pains.

  • Place your monitor at eye level.
  • Find your sit bones (those bones under each hip) and rock sideways to locate them. Balance your torso by sitting on top of those bones.
  • Position your hips and knees at 90 degrees, feet shoulder width apart.
  • If your legs are crossed, uncross them; crossed legs can cause a curvature of the spine.
  • Imagine your head is a helium balloon, lifting your whole spine upwards.
  • Avoid bending your wrist. Keep it in a neutral position.

Even with proper posture, sitting in the same position for hours at a time is bound to cause some stiffness and muscle soreness.

Here are three stretches that should give you some relief.”

Neck Exercise:

Side to side,

  • Place right hand on top of head. Gently pull head sideways, stretching neck towards the right shoulder. Repeat on other side. Hold for 10-20 seconds.

Front Shoulder Stretch

  • Extend right arm in front of you, chest level.
  • Take left hand and cup right elbow
  • Slowly stretch right arm across towards left shoulder. Hold for 10 counts.

Back Extension:

Lower Back

  • Stand with feet slightly apart.
  • Take hands and make two fists and place them on the lower back.
  • Slowly arch backwards, keeping abdominals contracted.
  • Hold for 10-20 counts.

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

Send your Moving Free® with Mirabai questions to askmirabai@movingfree.com

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Heart Healthy Valentine

Heart Healthy

BERRIES

Heart Healthy Valentine: Eat Berries, Drink and Be Fit! Here is a heart healthy formula that just might help save your heart and the one that you love!

February is Heart Month. Since heart disease is the No. 1 killer of women and men in the U.S., I thought I’d focus on prevention. After all, if you prevent heart disease, you’re very unlikely to die from it.

Heart Healthy Research

A Harvard study says women who eat three or more servings of strawberries or blueberries a week can lower their risk of heart attack by 32 percent. The study also said grapes, eggplant and blackberries may work too. It’s those flavonoids again. The antioxidants you find in red wine, dark chocolate, green tea, apple skin, etc. Rule of thumb: The darker the color, the more flavonoid content. They slow down your aging clock and prevent disease by keeping free radicals from damaging cells in your body.

Free radicals are incomplete molecules looking for an electron so they can complete and stabilize themselves. Sounds like something you’d hear in therapy. They steal an electron from a neighboring molecule, turning it into a free radical and setting off a chain reaction. They contribute to the aging process and a wide range of diseases.

We form them naturally when we breathe and metabolize. Free radicals don’t wreak havoc with your body until you have too many of them. They can be formed by oxidative stress, like intense exercise, smoking and exposure to environmental toxins.

Enter the flavonoids. They give the free radicals one of their electrons and stop them in their tracks. They help prevent heart disease by stopping LDLs (bad cholesterol) from breaking down and forming plaque in your arteries.

Nowadays, you can get berries year round, and they are a perfect low-calorie food, alone, in yogurt, or sprinkled on your cereal. So let’s have a few servings of berries, some eggplant, a glass of cabernet and maybe a square of dark chocolate for dessert. Not such a major lifestyle change and it came help you stay heart healthy too!

Since we are talking about prevention, how about stress?

A series of studies by Columbia University Medical Center says whether or not we perceive ourselves as stressed can be a measure of whether or not we’ll have a heart attack in the future. So from now on, I’m not going to perceive myself as stressed. Yeah. Good luck with that.

Seriously: My clients who exercise regularly, particularly aerobic exercise, tend to think of themselves as being more relaxed. And they are more relaxed. Aerobic exercise releases endorphins, the body’s natural tranquilizer, and they know they’re getting the heart benefits of all that cardio. To get the maximum benefit from cardio exercise, most people should build up to 45 or more minutes at 60 to 80 percent of your max heart rate. If you’re just starting out, you can ease in with a few minutes a day at a comfortable pace and add more as it gets too easy. But here’s the rub: Aerobic exercise, because it requires so much oxygen, is an oxidative stressor. It produces free radicals.

People who exercise once in a while or really hard only on the weekend are more at risk for producing harmful levels of free radicals. But studies have found that people who exercise regularly tend to adapt and produce enzymes that create antioxidants minimizing free radicals’ negative effect so that it helps them stay heart healthy.

So here’s the formula to be heart healthy: Eat berries, drink wine and get regular cardio so you don’t perceive yourself as stressed. It’s an eclectic concoction, but I think it’s tastier than one of those midnight vegetable smoothies. Don’t you?

NEW!MEMBERSHIP ON-DEMAND WORKOUT CLUB FREE 7 DAY TRIAL!

CLICK HERE TO LEARN MORE & JOIN by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

 

Mirabai Holland On DVD – FREE USA SHIPPING CLICK HERE

 

 

 

 

 

In these times of social distancing and sheltering in place is a perfect time to focus on your health and well-being. It can make a big difference to keep your immune system strong. If you need some help, I have your back! Here’s a short video about my Health Coaching Technique how I have helped my clients achieve a balanced and Healthy Life. If you are ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results or have low energy, high stress or persistent health issues, YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE!

FIRST HEALTH COACHING SESSION. CONTACT MIRABAI: askmirabai@movingfree.com

Follow Mirabai Holland on

 
MIRABAIwomans-heart-jumping

For more health and fitness info and in home exercise videos please visit www.mirabaiholland.com

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

FASHION FLASH FOR WOMEN 45+

Fashion FlashFASHION FLASH FEBRUARY EDITION!  I am Mirabai Holland, from Moving Free With Mirabai and am proud to host our NEW  Fashion Flash Blog for Women over 45!

Now is a great time to work on yourself and broaden your horizons. And, we’re here at Fashion Flash to give you the information and support you need to be Fabulous Forever!

From all of us at Fashion Flash we wish you to stay Healthy and Safe.

Is Argan oil worth the extra money? Deb of No-Nonsense Beauty Blog has the answer.

NEW! Insightful and up-to-dated edition eminent Mount Sinai lung specialist and leading pulmonologist Neil Schacter, M.D.,  “The Good Doctor’s Guide to Colds and Flu, which describes how to avoid illness, boost immunity, and combat congestion, fever, and discomfort when cold, flu, and other respiratory infections strike. Included is a vital chapter on COVID and what you can do to keep you and your family healthy and safe! #In

 

 

It’s the coldest time of winter in Angie’s part of the world. So at Your True Self Blog, she’s sharing her style tips and outfit combinations for dressing the warmest on the coldest days of the year!

 

 

 

With so many of us at home this past year, athleisure wear has become the biggest fashion trend of 2020 and it looks like this will be true of 2021 too. Phyllis Lerner of followPhyllis, along with some of her buddies, shows us how to have fun with sweatshirts right now.

 

 

After a mishap where she fried her hair with an old flat iron, Allison from Never Say Die Beauty is reviving her hair with Olaplex No. 4 Bonding Maintenance Shampoo. Are you on the bonding bandwagon?

 

 

February is both Valentine’s Day and Heart Health Month. That makes it the perfect time to prioritize wellness and a healthy waistline. Kristen, from theculinarycure.com , has a delicious heart and health friendly recipe to make your Valentine swoon with delight. Spicy Ginger Shrimp with Spinach is a wellness wow, get the recipe here

 The Culinary Cure is about eating a diet rich in the things our bodies are programmed to utilize to cultivate wellness and avoid disease. You can read more here.

Kristen  has a wonderful new book out called How Healthy People Eat: An Eaters Guide To Healthy Habits, easy to understand and useful information that makes sense of why food is complicated. Check it out!

 

 

No matter the weather, a healing lotion should be at the top of your list for winter. Prime Beauty wants you to learn about the latest from Elina Organics. This organic lotion will fix many of your dry skin woes.

Marcia from Prime Beauty is head over stilettos over Seabuckhorn Healing Lotion. Read about everything it can do!

 

 

Even though Americans are eating more, we’re not necessarily eating smarter. Award-winning author and Founder/Editor of Menopause Cheat Sheet, Barbara Hannah Grufferman, offers best tips to eat better to stay strong, energized and be ready for what’s next.

 

NEW!MEMBERSHIP ON-DEMAND WORKOUT CLUB FREE 7 DAY TRIAL!

CLICK HERE TO LEARN MORE & JOIN by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

 

Mirabai Holland On DVD – FREE USA SHIPPING CLICK HERE

 

 

 

 

 

In these times of social distancing and sheltering in place is a perfect time to focus on your health and well-being. It can make a big difference to keep your immune system strong. If you need some help, I have your back! Here’s a short video about my Health Coaching Technique how I have helped my clients achieve a balanced and Healthy Life. If you are ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results or have low energy, high stress or persistent health issues, YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE!

FIRST HEALTH COACHING SESSION. CONTACT MIRABAI: askmirabai@movingfree.com

Follow Mirabai Holland on

 

For more health and fitness info and in home exercise videos please visit www.mirabaiholland.com

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Was it Einstein who said “I talk to myself in order to have an intelligent conversation”?
Maybe it was Buddha.

Anyhow, I’m in a conversation with myself right now. I’m trying to lose weight and knock off a few pounds. (If you think being a fitness pro makes you immune think again) and I find talking to myself is not so crazy. We all need a support system. Mine happens to be me.

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Here a Talking Yourself Thin Video


Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Every night before I go to bed, I have a little chat with myself. I plan my meals for the next day and approximate calories, and the type of exercise I am going to do. I like to switch it up so I’m not doing the same thing every day, which sometimes requires a little more planning.
I get my workout clothes and other stuff ready the night before so I have no excuse and I tell myself what a good idea that was.
Although I teach exercise classes and coach clients, my body has gotten use to that, so when I want to lose weight, I need to do more.
For motivation, I talk to myself about a piece of clothing I’m determined to get into.
I put myself on a realistic, achievable timeline. So, if I’m trying to lose five pounds I give myself about 5-6 weeks.
Now this sounds like I’m really in charge doesn’t it? But I’ve learned to expect the unexpected which might deter me and get me off my weight loss plan.

For instance, this morning my husband brought home a bag of bagels for breakfast.
As soon as I saw them, calorie numbers started to flash in my brain. So instead of denying myself all together, I told myself I could have a serving that would equal the calories, if not the nutrition, of the oatmeal I was about to prepare. And I must say I savored every bite.

As I ate my half a bagel watching my husband eat a bagel and half, I told myself that I made the right choice. I had my taste, and I was thankful for it, and I wanted to lose weight and get those pounds off more than I wanted the rest of that bagel.

So put your own Weight Loss Plan in place and lose weight now.

If you are looking for some support, why not try talking to your best friend, you!

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

NEW YEAR NEW YOU HEALTH & FITNESS DEALS

50% OFF TOTAL MEMBERSHIP ONLINE WKOUT CLUB Code: NEWYOU CLICK HERE


 

ALL WORKOUT DVDs – FREE USA SHIPPING Code:  CLICK HERE

Autumn Weight Loss Plan

 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

GREAT FOR WOMEN WHO WANT TO GET HEALTHY & STAY FIT WITH MIRABAI’S SIGNATURE MOVEMENT TECHNIQUE  AND HEALTH COACHING SESSIONS THAT TAKES THE PAIN OUT OF THE GAIN! IF YOU ARE STRUGGLING WITH AGE ONSET ISSUES LIKE  WEIGHT GAIN, MENOPAUSE, OSTEOPOROSIS, HEART DISEASE, DIABETES, ARTHRITIS AND MORE YOU. Available on Skype or Phone.

For more information about Health & Wellness coaching contact askmirabai@movingfree.com

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

New Year New You: Top Ten Fitness Tips

New Year, New You; right? Well it is January again, and are you wondering if you can really stick with your New Year’s fitness resolutions? If getting in shape, and staying in shape is one of yours, it’s probably not the first time you’ve tried it. I’ve spent a lot of my career studying why fitness programs succeed or fail and developing methods to help people succeed. So, Happy New Year, here are my Top 10 Tips to help you ward off decrepitude.

New Year New You Top Ten Tips

•  Start slowly and go at your own pace. Staying in your comfort zone separates the pain from the gain. You’ll get the most benefit with the lowest risk of injury, especially if you’ve been inactive for some time.

•   Find the right kind of exercise for you. Choose activities you like or at least don’t hate. It doesn’t have to be complicated. It can be as simple as taking a brisk walk.

•   Pick a time of the day that is most convenient for you to exercise.  Try to stick with that schedule. Studies show that people who exercise at the same time every day are more likely to stick with it.

•  Before getting out of bed each day, take a moment to visualize yourself fit. Thinking of yourself as a fit person will help make it happen. Professional athletes do this daily.

•  Keep an exercise log. You’ll get a feeling of accomplishment when you stick to your program and will be able to chart your progress.

  • Wear comfortable clothing and shoes with good support. Cotton is a breathable classic. But check out the super lightweight fabrics like cool-max that wick the sweat from your skin. When buying shoes, don’t feel weird about actually exercising in them in the store before plunking down the big bucks. I can’t tell you how many pairs of sneakers I have thrown against the wall before I learned this.

•   Exercise with a friend or family member. Supporting each other’s efforts helps keep you on track. One of my students loves to go mall walking with her friend in the early morning at speed and then coming back later for some retail therapy.

•   Music is a powerful motivator. Pick music you love that makes you want to move. There are fitness music companies that sell CDs and downloads with popular tunes played at specific beats per minute. They’ll tell you what speed works for particular types of exercise.

•   Consider professional guidance, especially if you’ve been inactive.  If you don’t want to join a gym or can’t afford a trainer, consider a beginner-level exercise video by a certified teacher so you’ll see the exercises demonstrated properly.

•   Set short-term, easily attainable goals, such as doing some form of exercise two or three days a week to start.  Change your goal when it becomes too easy.

It’s rare when anyone succeeds at anything right out of the gate. That’s why “If at first you don’t succeed, try, try again” is a classic proverb. So if you fall off the wagon one day, just climb back on board the next. And remember you’re not a failure, you’re a success story in progress.

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

NEW YEAR NEW YOU HEALTH & FITNESS DEALS

50% OFF TOTAL MEMBERSHIP ONLINE WKOUT CLUB Code: NEWYOU CLICK HERE


 

ALL WORKOUT DVDs – FREE USA SHIPPING Code:  CLICK HERE

Autumn Weight Loss Plan

 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

GREAT FOR WOMEN WHO WANT TO GET HEALTHY & STAY FIT WITH MIRABAI’S SIGNATURE MOVEMENT TECHNIQUE  AND HEALTH COACHING SESSIONS THAT TAKES THE PAIN OUT OF THE GAIN! IF YOU ARE STRUGGLING WITH AGE ONSET ISSUES LIKE  WEIGHT GAIN, MENOPAUSE, OSTEOPOROSIS, HEART DISEASE, DIABETES, ARTHRITIS AND MORE YOU. Available on Skype or Phone.

For more information about Health & Wellness coaching contact askmirabai@movingfree.com

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

New Year Fitness Resolutions: 5 Myths

Ease-in-Boot-Still

New Year Fitness Resolutions often fail!

Many of today’s fitness programs are all about the quick sell and even quicker results. Many are based on dangerous fitness myths.

To success in fulfilling those New Year  Fitness Resolutions here are 5 fitness myths to steer away from:

New Year Fitness Resolutions: Myth #1: Pain Equals Gain

It is a popular misconception that only when you feel the pain are you gaining anything from your workout.

“The “no pain, no gain” mentality contributes to more injuries and more burnout than any other fitness factor, especially among my age group (baby boomers). It is wiser to exercise sustainably over a longer term, than to push yourself to the breaking point.

New Year Fitness Resolutions: Myth #2: A Taskmaster Equals the Best Teacher

Reality Exercise Shows that have recently become popular portray drill-sergeant-style trainers as being the most effective fitness mentors.

While leveraging fear and using intimidation techniques may mean instant short-term fitness results, they’re sending the wrong message about how to get and stay fit for a lifetime. Attainable short-term goals and positive reinforcement are more likely to create good fitness habits that are sustainable for life

New Year Fitness Resolutions: Myth #3: Pumping up the Volume Equals Pumping up Your Physique

It seems some fitness instructors think screaming louder and blasting the bass is motivational. It’s time to think again.

While high-decibel workouts might be temporarily motivational, over time these techniques become draining and stressful leading to faster fitness burnout. Look instead for uplifting music and gentle coaching in your workouts.

New Year Fitness Resolutions: Myth #4: Fitness Equals a Fight Against Your Body

Sales pitches that encourage “shaving off the pounds” and busting your abs or your butt have solidified the image of fitness as a battle against your body.

Fighting is not a sustainable activity or philosophy. Instead, think of partnering with your body. Meet it where it is at right now and provide the environment and tools to reveal your body’s best potential. When you take this approach you are setting yourself up for success every step of the way.

New Year Fitness Resolutions: Myth #5: Force Equals Fit

Today’s popular exercise routines promote pounding your body into shape. But ancient fitness modalities, such as Yoga and Tai Chi had it right.

Fitness is not about pumping the most iron or performing the most reps, it is about teaching your body how to move efficiently, using all of your muscles groups, and sustaining these movements over time. Exercise including strength training should be approached as a gradual lifetime process. This way, exercise becomes a pleasure not a chore and you have a much better chance in having your New Year Fitness Resolutions succeed.

 

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH & FITNESS: ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO  CLICK ON THIS VIDEO

NEW! Moving Free Ballet Barre Workout With Chair

AVAILABLE ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO

No need to be a dancer to enjoy Mirabai Holland Moving Free® Ballet Barre Workout with a Chair instead of a barre for support. Get a serious ballet style workout like the pros do daily. Her easy to follow instruction and gentle coaching takes a Yin-Yang approach. Dance is Work-Dance is Play. She ends with a short routine  based on the moves you just learned so you can free your inner dancer.

For more info on women health coaching and fitness at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

GREAT FOR WOMEN WHO WANT TO GET HEALTHY & STAY FIT WITH MIRABAI’S SIGNATURE MOVEMENT TECHNIQUE  AND HEALTH COACHING SESSIONS THAT TAKES THE PAIN OUT OF THE GAIN! IF YOU ARE STRUGGLING WITH AGE ONSET ISSUES LIKE  WEIGHT GAIN, MENOPAUSE, OSTEOPOROSIS, HEART DISEASE, DIABETES, ARTHRITIS AND MORE YOU. Available on Skype or Phone.

For more information about Health & Wellness coaching contact askmirabai@movingfree.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Health Coaching: A New Way To Keep Those New Year Resolutions

Health Coaching: A New Way To Keep Those New Year Resolutions.

So you go to your annual check-up and your doc says “whoops your blood pressure is up and you’re 15 pounds heavier than last year. I’ll give you some meds, but you’ll have to lose weight and get into shape, OK?

You say OK, you walk out and then what?

Join a gym, hire a personal trainer, go on a diet, take a walk? You might do one or several of these because, after all, it’s a new year and a new you.

Right? Right, and you try something. But how long is it till you throw up your hands and say, “ugh, I got started and now I’m off the track just like last year.”

What went wrong? Maybe nothing, except you might not have been psychologically ready to take those steps.

For any change there is a process. One of the models that are used is the transtheoretical model of behavior change (TTM) developed by James O. Prochaska , Ph.D

 There are 5 stages:

 Precontemplation – going along not aware of a need for, or not wanting a change.

 Contemplation – recognizing a need to do something to improve your situation and considering making some sort of change.

Preparation – doing some research, making small changes, or at least thinking about what you’re going to do to help yourself.

Action – Actively making lifestyle changes,

Maintenance – Having made changes, keeping the healthy lifestyle going.

All too often we jump from contemplation to action without being ready for the change. It can feel like getting off a plane in Antarctica wearing shorts and a T-shirt. You wanted to be there but you weren’t ready for what that change would be like, and what you’d need to do to stay there comfortably.

But there is help, a new kind of help.

The health and fitness industry is rising to the challenge of our increased involvement with our own health care.

Many of us still think of fitness professionals as muscle heads with great bodies and not much else. Those types will always exist, but more educational opportunities including degrees and certifications are spawning a new breed of health & fitness professional, one that’s part of the health as well as the fitness industry.

Enter the Health & Wellness Coach.

Not to be confused with a personal trainer, the Health & Wellness Coach is a consultant who helps you go, through, preparation, to action and on to maintenance. The coach helps you determine your health and wellness goals and needs. Once you have a path to your goals the coach continues to work with you to help you find the behavior modifications, activities, facilities and allied health professionals (MDs Ph.Ds, Nurse Practitioners RDs, PTs, Personal Trainers, Exercise Instructors, etc.) to support your healthy lifestyle. You can do this on your own, but it having someone with health industry knowledge to help you focus is a big plus.

 

 

 

 

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH & FITNESS: 7 DAY FREE TRIAL AVAILABLE ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO  CLICK ON THIS VIDEO

NEW! Moving Free Ballet Barre Workout With Chair

AVAILABLE ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO

No need to be a dancer to enjoy Mirabai Holland Moving Free® Ballet Barre Workout with a Chair instead of a barre for support. Get a serious ballet style workout like the pros do daily. Her easy to follow instruction and gentle coaching takes a Yin-Yang approach. Dance is Work-Dance is Play. She ends with a short routine  based on the moves you just learned so you can free your inner dancer.

For more info on women health coaching and fitness at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

SPECIAL PRICE JUMP-START HEALTH COACHING PACKAGE  CLICK HERE

GREAT FOR WOMEN WHO WANT TO GET HEALTHY & STAY FIT WITH MIRABAI’S SIGNATURE MOVEMENT TECHNIQUE  AND HEALTH COACHING SESSIONS THAT TAKES THE PAIN OUT OF THE GAIN! IF YOU ARE STRUGGLING WITH AGE ONSET ISSUES LIKE  WEIGHT GAIN, MENOPAUSE, OSTEOPOROSIS, HEART DISEASE, DIABETES, ARTHRITIS AND MORE YOU. Available on Skype or Phone.

For more information about Health & Wellness coaching contact askmirabai@movingfree.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

NEW YEAR’S RESOLUTIONS: Ease into the Best Shape of Your Life!

Now if one of your New Year’s resolutions is to get back into shape and lose those unwanted pounds I’d like to give you a gentle reminder to get moving again if you want to “live long and prosper”. Here are some ideas to get you started and keep you on track.

 

EASE into the Best Shape of Your Life.

That’s right I said EASE! After all it is only January  it’s never too late to do the right thing by your body. The reason most diets and exercise programs fail is people ask too much of themselves and expect to see results too soon. We all know the story of the tortoise and the hare. Well, this story is not a classic for nothing. A killer diet coupled with a killer workout is a resolution killer. It’ll never work. Over my thirty-year career, having seen hundreds of these types of programs, including my own, fail, I’ve developed a method that works for virtually anyone.

Of course, be sure to check with your doctor before beginning this or any fitness program.

First, weigh in. You don’t need to tell anybody how much you weigh, but you need to know. One pound = 3500 calories. So, to lose a pound you have to either not eat, or exercise off 3500 calories. The right way is to do a combination of both. But start slowly and build up at your own pace. You need to break your goals up into small chewable bites.

Say you want to lose 20 pounds. Break that up into 5-pound increments.

And don’t try to lose 5 pounds in a week or two. The first 5 pounds is the hardest, so give yourself a full six weeks to lose it, while easing into a fitness program. After that you can safely lose about 1 pound a week.

Here’s how it works.

Get a notebook and write down everything you put in your mouth for the first week. Get a calorie book and look up everything you ate every day.  If you’re like most people, you’ll be shocked by how much food that is. Also look at your food labels. For instance, if your ingredients on your tomato sauce don’t look like this, you might want to consider switching brands.

You’ll be surprise how much sugar, saturated fat and just plain gunk you’ll find in unlikely food products like tomato sauce. Eat as much fresh food as you can.

Aerobic exercise carries tremendous health benefits. It also burns calories, boosts your metabolism and keeps you in a positive frame of mind. So, that first week, make it your business to do 10 minutes of aerobic exercise, like brisk walking, every day.

The second week, eat everything you normally eat, but cut your portions in half.

Try to exercise 15 minutes a day. The week you first cut your portions down is usually the toughest. But it gets easier.

By week three you should be looking at the kinds of food you eat and trying to eliminate the empty calories; sugary soft drinks, salty snack foods, fat filled fast food etc. Start consuming smart calories .Try to substitute foods you actually like, foods with fewer calories that fill you up and have some nutritional value.

Try not to eat more than 1500 calories a day.

Gradually build up your aerobic exercise until you’re doing a half hour every day.

After six weeks you will be on a fitness program you can stick with and you’ll probably have lost your first five pounds.

You’ll be eating smarter, feel and look better, be healthier and more equipped to stick with it for the next 5 pounds and the next and the next.

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH & FITNESS: 7 DAY FREE TRIAL AVAILABLE ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO  CLICK ON THIS VIDEO

NEW! Moving Free Ballet Barre Workout With Chair

AVAILABLE ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO

No need to be a dancer to enjoy Mirabai Holland Moving Free® Ballet Barre Workout with a Chair instead of a barre for support. Get a serious ballet style workout like the pros do daily. Her easy to follow instruction and gentle coaching takes a Yin-Yang approach. Dance is Work-Dance is Play. She ends with a short routine  based on the moves you just learned so you can free your inner dancer.

For more info on women health coaching and fitness at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

Follow Mirabai Holland on 

 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! GET STRONG, LIVE LONG! For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

SPECIAL PRICE JUMP-START HEALTH COACHING PACKAGE  CLICK HERE

GREAT FOR WOMEN WHO WANT TO GET HEALTHY & STAY FIT WITH MIRABAI’S SIGNATURE MOVEMENT TECHNIQUE  AND HEALTH COACHING SESSIONS THAT TAKES THE PAIN OUT OF THE GAIN! IF YOU ARE STRUGGLING WITH AGE ONSET ISSUES LIKE  WEIGHT GAIN, MENOPAUSE, OSTEOPOROSIS, HEART DISEASE, DIABETES, ARTHRITIS AND MORE YOU. Available on Skype or Phone.

For more information about Health & Wellness coaching contact askmirabai@movingfree.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Save

Save

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

FABULOUS FOREVER HEALTH QUIZ

Ready to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness so you can be Fabulous Forever. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 118/75
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225

12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10.b,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH & FITNESS: 7 DAY FREE TRIAL AVAILABLE ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO  CLICK ON THIS VIDEO

NEW! Moving Free Ballet Barre Workout With Chair

AVAILABLE ON MIRABAI’s ALL ACCESS ONLINE EXERCISE CLUB. GET 35 WORKOUT VIDEOS FOR ONLY $99 a year! INFO

No need to be a dancer to enjoy Mirabai Holland Moving Free® Ballet Barre Workout with a Chair instead of a barre for support. Get a serious ballet style workout like the pros do daily. Her easy to follow instruction and gentle coaching takes a Yin-Yang approach. Dance is Work-Dance is Play. She ends with a short routine  based on the moves you just learned so you can free your inner dancer.

For more info on women health coaching and fitness at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

Follow Mirabai Holland on 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share