Fashion Flash Halloween Edition

Fashion FlashToday’s Fashion Flash host is Barbara from bestofeverythingafter50.com

Barbara Hannah Grufferman, lives and breathes the positive living lifestyle.

She is the author of “The Best of Everything After 50: The Experts’ Guide to Style, Sex, Health, Money and More” And her blog is full of relevant info as well as beauty products to make us look and feel our best.

We Fashion Flash Bloggers as always give you our best tips and deals in beauty, fashion, health, fitness and retail therapy. Click in, check us out.

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!  If you are  ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results. Do you have low energy, high stress or persistent health issues. Are you peri or post menopausal and struggling: YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE! GET 50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACHING SESSION  FOR WOMEN: CONTACT MIRABAI AT askmirabai@movingfree.com
For at home exercise programs check out my sit

www.mirabaiholland.com

Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

50% OFF ALL HAND WTS & BANDS. PUT EQUP2 IN CKOUT!

 

 

 

 

25% OFF ALL DVD PRODUCTS UNTIL 11-30-17 Put in coupon code FABFALL at Checkout! PLUS Free USA Shipping at  www.mirabaiholland.com

 

Share

Cancer and Exercise

Cancer and ExerciseCancer and Exercise: Best exercises for Cancer Patients?

In my health coaching practice, I consult with women who want to exercise but have health issues that make them uncertain as to how much they should do. Recently I had a client who said, “I am recovering from breast cancer. I finished my chemotherapy a few weeks ago and though I still feel weak, I was wondering if I should start exercising again?” And this is what I told her.

If your doctor says you’re up to it, you can get started. Best Exercises For Cancer Patients: according to ACSM (American College of Sports Medicine)

Cancer and Exercise

The best exercises for cancer patients is a combination of the three major components of fitness: Cardio, Strength and Flexibility. These types of exercise can have a positive impact on cancer patients and survivors. Easy aerobic exercise for cancer patients, has been shown to increase hemoglobin levels, reduce inflammation, lessen fatigue, keep muscles in shape for better every day activities, increase self confidence, reduce depression and aid in recovery of surgery.

Other research has shown strength and flexibility exercises to be good exercises for cancer patients helping them return to a normal activity level sooner.

Exercise and social support seem to increase the life expectancy of breast cancer survivors, preventing recurrence.

At the beginning, gently move a few minutes at a time, and build up at your own pace. Try walking, light aerobics or swimming. As you get stronger, add a couple of days a week of light resistance training. On days you feel more tired, try doing a few stretches.

Personal Note: It has been my privilege and joy to use my skill as a Certified Health Coach & Exercise Physiologist Specialist to help women manage their cancer with the healing properties of movement and exercise. It is from my own experience, that exercising on a regular basis, eating healthy food and reducing your stress can help prevent and/or manage cancer and many other life threatening diseases.

Click on Cancer and Exercise for more info. Visit www.mirabaiholland.com

for in home exercise programs for women over 50.

Bernadine’s Crusade

My mother died in 2005 from Ovarian Cancer. Here is a poem I wrote about her.

Time it was when she found out how sick she was.

Like a Gladiator she got in her wheel chair and with her cane she fought against her illness.

Month after month she strived and relished every peach, every plum.

Moment by moment from lunch to lunch, she road the streets and shopped for food, clothes and jewelry as if she would live forever.

Her doctors were amazed at the way she road into their offices waving her cane
in stylish hats.

For her it was just the way she lived.

Opinionated, visually acute; her sense of aesthetics keen.

Expressive, she once cooed for me like a bird then clicking her teeth like a sparrow eating a tiny meal.

So it went.

Until the last, she raged with her cane beside her in the bed.

Little sips of ice mocha and chocolate malts

Slowing down.

Barely breathing,

her eyes flew open, to take one last peek

getting ready for the next to come.

mwh©

You Tube Multi Device Banner copyTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

PUT FabFall at checkout and get 25% off all DVDS & 50% off all Equip-put EQUIP2 at Ckout

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

Send your Moving Free® with Mirabai questions to askmirabai@movingfree.com

 

Enhanced by Zemanta
Share

Fabulous Forever Health IQ Mirabai Holland

MIRABAI HEALTH-health-issuesReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Any questions contact me at askmirabai@movingfree.com

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSslosh-weights-coverH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

 

Share

Swim Down Your Blood Pressure

I find myself swimming most days of the week for about 45 minutes. And though I do my regular exercise (weights, stretching and aerobics) I am experiencing a whole new level of mind-body fitness in the water. No matter what’s on my mind, or how tired I might feel every single time I immerse myself, the movement of my body, and the rhythm of my breath put me into an alpha state and the time just flies by.

I got to wondering about the science of all of this. And sure enough a study published in The American Journal of Cardiology found that swimming lowered blood pressure substantially in adults over 50. Participants built up to 45 minutes three to four times a week and lowered their blood pressure an average of 9 points. (That’s as much as some blood pressure medications according to the Mayo Clinic).

Other aerobic exercise like cardio dance, brisk walking and biking also works. But swimming has virtually no impact on your joints, and gliding weightlessly through the water with a rhythmic stroke creates a mantra that induces a meditative state which is also know to help reduce blood pressure.

I hate to get techy now that I’m all relaxed, but just so we are all on the same page, blood pressure is the pressure your blood vessels experience when blood is pumped through them by your heart. Two numbers represent the pressure leaving and returning to your heart. The first number is called systolic blood pressure, when your heart pumps out. The second number is diastolic blood pressure, when the blood enters your heart from the lungs. Normal blood pressure is about 120/80 and high pressure starts around 140/90.

So try taking some of your aerobic workouts into the pool, and get some swimming in. Your blood pressure may thank you for it.

As always be sure to check with your doctor before beginning any exercise program.

*Effects of Swimming Training on Blood pressure and Vascular Function in Adults Over 50 Years of Age http://www.ajconline.org/article/S0002-9149%2811%2903445-X/abstract

Here are the blood pressure guidelines from the American Heart Association

Autumn Weight Loss PlanTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

GET STRONG, LIVE LONG!

PUT FABNOW2 at checkout and get 40% off until March 31, 2017

 

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
Share

Exercise Relieves Back Pain

Exercise Relieves Back PainAlthough specialists once thought that resting was the best prescription for a bad back, it is now shown that exercise relieves back pain. And carefully designed exercises may be even more effective in reducing back pain. A sedentary lifestyle and unnatural alignment of the spine have a lot to do with back pain, a condition that affects 31 million Americans at any given time, according to the American Chiropractic Association. One study found that half of all working Americans report back pain symptoms whether they are seated or standing on the job.

Exercise Relieves Back Pain

Exercise Relieves Back PainIf you spend most of your time sitting at a desk, it’s easy to hunch your shoulders and neck forward to look at a computer screen without even noticing. And if you hold that position for hours at a time, especially with your legs crossed at the knees, your spine can really suffer. For women, wearing high-heeled shoes can add to spine stress.
By the time we reach our fifties, many Baby Boomers have created bad habits and bad backs.

Luckily, it’s possible to change your posture for the better, standing or sitting, and relieve that chronic pain – as well as the restricted breathing, digestion and circulation that holding an unhealthy posture may cause.

The most effective way to improve your posture is by stretching your spine and strengthening your back and abdominal muscles so that your whole core area gets stronger. Exercise also works to remedy sudden injury to back tissue and muscles.

One of the most effective ways to relieve back pain is back extension. Back extension helps to reset your vertebrae into proper alignment and to relieve nerve pressure. You can do it standing, sitting or lying face down (yoga cobra pose).

Exercise Relieves Back Pain

Exercise Relieves Back PainHere’s the standing version:

Stand feet comfortable apart. Place your two hands behind you at the lumbar area. Gently arch your back and look upward without stretching the neck too far back. Hold for 10-20 seconds. Repeat 3 times. Try this anytime your back feels fatigued. You’ll be surprised at how much relief it gives you. But don’t do it if you are in severe back pain. In that case it’s time to call your doctor.

For more info on Women over 50 Health and Fitness and at home exercise programs for  visit www.mirabaiholland.com

FabulousForever 7DVDsGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 25% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: BEFAB CLICK HERE

 Follow Mirabai Holland: 

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

 

 

Share

Stretching Routines: Gogi Tendon Organs ?

Stretching Routines: What Do Your Gogi Tendon Organs Have to do with it?

Stretching RoutinesStretching: What Do Your Gogi Tendon Organs Have To Do With It?  
Here’s a little video with the answer.
Have you tried to pick a coin up off the ground lately? How about tying your shoes? Have you switched to slip-ons? What about reaching over the coffee table to scoop some dip on the other side? Remember when you didn’t think twice about those maneuvers?
Sounds like decrepitude is setting in. Or maybe you’ve just lost some Flexibility.Flexibility is range of motion around your joints.
There are two types. Static flexibility – how far you can stretch and hold a body part, and dynamic flexibility – how much range of motion you have when you move.
Both are important. In fact I consider Flexibility one of the 3 main components of fitness, along with Aerobic Capacity and Muscle Strength.
I recommend a flexibility program that incorporates slow dynamic movements like Tai Chi, as well as static stretches like Yoga.But in my experience, Flexibility is the most ignored component of fitness. We do our Cardio and our Strength training but, unless we’re regular Yoga or Tai Chi, practitioners, Flexibility is not on the menu.
Why not? I think there are a couple of reasons. First, I think we don’t get it.It doesn’t make our muscles stronger or our figures shapelier. We don’t realize how valuable flexibility is until we try to do something we used to take for granted, like reach around to the back seat to get our sunglasses. Even then we toss it off with, “Well, I guess I’m getting older”. We somehow don’t connect with the thought, ” If I’d been doing a little stretching all these years, it wouldn’t have felt like I was going to rip something just then”.Secondly, there’s been lots of press about conflicting studies on the effectiveness or ineffectiveness of stretching.
Some studies say stretching improves athletic performance. Others say they’ve proved the exact opposite. Some studies say stretching helps prevent injury. Others say it has no effect on injury prevention. There’s enough conflicting buzz to make you not want to bother.That’s too bad because all that buzz masks the fact we do know stretching does help you gain and maintaining flexibility.
Does stretching help prevent injury or aid athletic performance? I DON’T CARE.
I want to stay flexible as I age. I want to be able to pick up coins, tie my shoes and grab my sunglasses. Give me my dose of flexibility training!Even if we were flexible as kids, as we get older, connective tissues, our tendons and ligaments, tend to lose water, shorten, and become stiffer. So we get less flexible. But it’s not too late.

Even if you’re not interested in the fine practice of Yoga or Tai Chi, barring some medical issue, there’s a simple way to help hang on to the flexibility you have, and work on getting some of that youthful flexibility back. A few easy stretching exercises may be the difference between living tight and living flexible.

I stretch every day. Easy for me to say, I teach a stretch class. But just a few minutes, three times a week, can make a real difference. I’ve seen students of mine go from really stiff to pretty darn flexible in a few months, without trying hard.

Stretching, when done right, feels delicious while you’re doing it, and even better when you’re done. The kind of stretching I do is relaxing and meditative. I find it melts my stress and energizes me while keeping me flexible. I’ve developed a stretch exercise technique I call Moving Free. It’s evolved some over the 30 years I’ve been teaching it. I use a fusion of modified static stretches from Dance, Yoga and classic fitness as well as dynamic movements adapted from Dance and Tai Chi and Kinesiology.

Here’s a video with some lower body stretches you can try at home.

As if that weren’t enough, There’s more to stretching than just flexibility. I think stretching is a form of meditation that creates a sense of well-being and promotes peace of mind. When I finish my stretching routine I have a more positive outlook as well as the feeling that my body is more alive, more accessible to me. Try it and see.

Chances are that pretty soon you’ll be able to find your shoes simply by looking down.

Belly Fat CRUNCH-banner-at-72-copyGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 15% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: FABNOW CLICK HERE

 Follow Mirabai Holland: 

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

 

Share

Vitamin D Benefits

Vitamin D Benefits all of us.

Vitamin D Benefits

  • It’s the sunshine vitamin you absorb through your skin when you’re outdoors.
  • It helps stabilize our mood. That’s why people in northern climates with less sunlight get SAD, Seasonal Depressive Syndrome, those winter blues.·It works with other chemicals in your body to help keep your immune system healthy.
  • Vitamin D helps your body absorb calcium, and important element in building and maintaining bone mass.
  • And preliminary scientific evidence points to Vitamin D as a sports performance aid.

A 2009 study with adolescent girls at the University of Manchester, England found that the girls with higher levels of vitamin D had better muscle performance and speed than those with lower Vitamin D levels. It’s also thought that exercise may increase your body’s ability to absorb Vitamin D.

Vitamin D Benefits

  • Anecdotal evidence shows sports performance appears to improve in the summer when people are exercising in the sun and Vitamin D levels would be highest.

There are 2 types of Vitamin D:

Vitamin D2 –the kind that’s found in fortified food and supplements and Vitamin D3 the kind you absorb from sunlight.

Vitamin D Benefits: The Sports Vitamin?

Conventional wisdom was that Vitamin D3 was more effective, particularly when it came to your bones, than D2. But recent research at Boston University School of Medicine showed that effectiveness is about the same for both types

Because of our lifestyles, most people don’t get enough Vitamin D from sunlight.

Even those who are outdoors a lot use sunscreen to prevent skin cancer and therefore don’t absorb enough Vitamin D.

So, most of us need to eat Vitamin D rich foods like Eggs (particularly yolks), Liver, Mackerel, Tuna and Salmon or fortified foods, like milk, or orange juice, and Cereal, or take Vitamin D supplements to get the daily recommended adult dose. Women 50 and younger should get 1000 IU Daily and Women over 51 should get 1200 IU daily.

These are just general recommendations. Actual requirements vary from person to person. Check with your doctor.

Send your Moving Free® with Mirabai questions to: askmirabai@movingfree.com

Now, just try not to trip on your way up the aisle!

CRUNCH-banner-at-72-copyGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 15% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: FABNOW CLICK HERE

 Follow Mirabai Holland: 

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com


Share

It’s Fashion Flash Monday!

Fashion FlashOur Fashion Flash host this week is Cindy, editor of Prime Beauty, a beauty blog for women 40 & over addressing their unique beauty needs. She reports on vital issues and products to help women look and feel their best. As for the rest of us Fashion Flashers we give you the latest Fab beauty, fashion, health & fitness info and tips

Spring is around the corner so if you would like to Spring Into Action check out my FABULOUS FOREVER 7 DVD Set KIT:: Takes You from Beginner To Advanced! Comes With Three Exercise Bands: Light, Medium & Strong $49.95  CLICK HERE

 

FABULOUS FOREVER 7 DVD Set: Takes You from Beginner To Advanced! Comes With Three Exercise Bands: Light, Medium & Strong SPECIAL HOLIDAY PRICE: $39.00

 

Share

It’s Fashion Flash Monday!

Fashion FlashToday’s Fashion Flash host is Staness from Menopausemakeover.comStaness is the author of The Menopause Makeover  to help women 40 plus balance their hormones, stay healthy and reclaim beauty.

The rest of us Fashion Flash bloggers
bring the latest fashion, beauty and health and fitness news and deals.

 

Check us out and let us know what you think!

Share

Your Target Heart Rate Zone

Your Target Heart Rate ZoneI just started teaching exercise classes in the resort town I live. People from around the world take my classes while vacationing here. I was teaching a cardio dance class and said something like “ ok it’s time for us to get into your target heart rate zone”. To my great surprise, this comment was returned with a lot of blank faces and questions.

It seems that target heart rate; the very thing that makes cardio exercise so effective has been lost over recent years of emphasis on Strength training, Yoga and Pilates. Everyone used to know that in order to protect and build your heart muscle you need at least 30 minutes of moderate aerobic exercise a day in your target heart zone.

But, how do I know I’m in my target heart zone? Well there’s a quick way, and a more accurate way. The quick way is to exercise just hard enough to be barely able to carry on a conversation while you work out. It’s easy and it works okay.

But wouldn’t you like to know once and for all how to find YOUR actual target heart rate zone? Good, because I’m going to show you how to calculate it according to your age and your resting heart rate. This is called the Karvonen formula named after its inventor, Dr. MJ Karvonen.

Based on his research, incorporating your individual resting heart rate, gives a more accurate target heart rate zone. Generally the lower the RHR the more fit the individual.

 So tomorrow, when you wake up in the morning, before you get out of bed, find you pulse at the base of your wrist or side of your neck. Count your pulse for 30 seconds and multiply that number by 2.

Once you have your RHR, you are set. Get your calculator out and do the rest.

 Karvonen Formula

 220– Your Age =Your Max Heart Rate (Max HR)

 Max HR– Your Resting Heart Rate (RHR) =Your Heart Rate Reserve (HRR)

 HRR X 60% +RHR = Low End of Your Target HR zone

HRR X 80% +RHR = High End of Your Target HR zone

Example: 50 Year old person

220 – 50 =170 Max HR

170 Max HR-60 RHR=110 HRR

110 HRR X 60%(66) + RHR (60) = 126 BPM Low End Target HR Zone

 110 HRR X 80%(88) + RHR (60) = 148 BPM High End Target HR Zone

 Target Heart Rate Zone 126 to 148 BPM

Once you work out your target heart rate zone, it’s easy to know if you are exercising within it. One quick way is to take your pulse for 6 seconds and multiple that number by 10. That’s how many beats per minute your heart is beating. Compare that to the range of your target heart zone and you’ll know if you’re over, under or in the right place.

The 21st century approach is to exercise with a heart rate monitor. A good basic one costs about $50. You’ll have the high tech assurance you’re exercising in your target heart rate zone.

In either case, you’ll learn what it feels like when you’re in and when you’re out, and its fun to know you’re in control.

For more info on at home exercise programs for women visit www.mirabaiholland.com

 

 

 

Share