Sharing Fitness Workouts

Sharing fitness workoutsSharing Fitness Workouts

This is the time of year we all get distracted. Seasons are changing, holidays are around the corner and we don’t need much of an excuse to stop exercising.

If you don’t want to fall into this trap you might want to consider getting by with a little help from your friends.

For example, I’ve been teaching my Moving Free ® strength conditioning class called Pumping the Prime™ for about 15 years. It’s a big class and most of the women have been with me from the beginning.

And I have to say, though I would love to take all the credit, what seems to have happened is that these women come to share an experience with other women as much as they do for the fitness.

Sharing Fitness Workouts

When I come into the studio to get ready to start the class, there are always several clusters of women chatting with one another. They’re gotten there early and staked out “their real estate” with their mats, weights and towels. They mostly ignore my presence until I take my designated place and speak my first word.

The chatting comes to a halt and you can hear a pin drop. As we go through our routine the banter starts to pick up and we laugh and comment our way through an otherwise pretty serious workout. At the end, the class disperses, fitness fulfilled, into small groups with lunch plans.

So if you are having trouble sticking with an exercise program try a class or get together with a friend or two, take a walk or do an exercise video.

Sharing Fitness Workouts is the way to go!

CONNECT WITH MIRABAI HOLLAND, CERTIFIED HEALTH COACH AND EXERCISE PHYSIOLOGIST: SPECIALIZING IN COACHING WOMEN 40 PLUS on PHONE OR SKYPE or FACETIME CLICK HERE 

TAKE CHARGE OF THEIR HEALTH NOW!

SPECIAL 25 % OFF ALL DVDS, & EQUIPMENT UNTIL October 31, 2018 Put in code FABYOU AT CHECKOUT  Try one of my exercise DVDs: I won’t step on your chest, I’ve got  your back!

By Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
For Health Info for Women 40 plus
For more info on at home exercise programs visit www.mirabaiholland.com

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Strength Exercises Outdoors

Try these strength exercises outdoors to jump start your strength exercise program this Fall.. You can enjoy the weather while getting leaner and stronger with these easy strength exercises.  No equipment necessary!

Take a look at these easy strength exercises on video!

And here are all the exercises written out!

Strength Exercises Outdoors

Here are five easy exercises to tone you up; no equipment necessary. Try doing them every other day. For the first three start with eight reps and build up to 16. For the last two (isometric exercises) hold for 10 seconds and build up to 30 seconds. With all these exercises, remember to exhale on the exertion.
In a matter of a few weeks you should feel your body getting stronger and see it get shapelier.

Warm-up by taking a 10-minute walk. By the tenth minute, it should be brisk enough for you to just barely carry on a conversation.
Stop at a wall, a tree or a fence, and do these five exercises: two for your upper body and three for your lower.

Strength exercises

Mirabai Holland Standing Pushup

Standing Push-ups: Stand facing a surface, with legs hip width apart and place hands shoulder width apart. Keeping your body straight, lower yourself down to the surface and then push back

Strength exercises
SQUATS: Face surface, legs hip with apart. Hold on for balance. Shift weight back into heels. Keeping back straight, abs pulled in; gently bend at the knees and squat to about a 90-degree angle. Hold for a moment, then, using just your leg muscles, return to an upright position.
Muscles worked: Front of thigh (Quads), Back of thigh, (Hamstrings) Buttocks, Abs

Strength exercises
Wall Sit: Stand against surface for back support. Holding on as needed for balance, slide down to a sitting position against wall, knees at about a 90-degree angle. Pull your abs in and hold for 10 to 30 seconds.
Muscles worked: Thighs and Abs

Strength exercises
Calf Raises: Face surface and hold on for balance. With feet together pointing straight ahead, slowly lift your body up on to your toes, while tightening calf, abs and buttocks muscles. Then slowly lower yourself back down again. Muscles worked: calves, abs, and buttocks.

Strength exercises

Upper Back Squeeze: Stand with your back to the surface, feet shoulder width apart.  Place hands behind you on surface. Straighten your arms behind you and squeeze your shoulder blades together. Hold for 10 to 30 seconds.
Muscles worked: Back, Shoulders, Back of arms (Triceps)

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

25% OFF ALL DVD AND EQUIPMENT! PRODUCTS UNTIL 9-30-18 Put in coupon code FABNOW at Checkout! CLICK MIRABAIHOLLAND.COEASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

TAKE CHARGE OF THEIR HEALTH NOW!

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Dance Exercise: The Magic of Movement

Dance exercise!

America is experiencing a dance renaissance. Thanks to the success of TV shows like “Dancing With The Stars” and “So You Think You Can Dance”, people are starting to dance again.

In this era of personal trainers and hi-tech exercise equipment, dance exercise classes and videos are re-surging to new heights of popularity.

From ancient times people enjoyed coming together to move and communicate non-verbally. Looking back at the history of dance virtually every community gained togetherness by dancing to insure a good harvest, asking for rain, or celebrating a season. There are folk dances representing movement styles from every part of the world.

Expressive movement comes from a natural place within us. We’re all born knowing how to move. It’s innate, part of our humanity. As kids, we stamp our feet when angry, flail our bodies when frustrated and jump for joy. Humans have been expressing themselves through movement since the beginning of time. That movement has a purpose. It was never suppose to go away. But somehow, our so-called modern culture saw that release of tension, that form of human expression as primitive. So we have been repressing it for hundreds of years.

Dance Exercise

Our technology has brought us some great things. But it negates that part of who we are. We hardly have to move anymore and so we don’t-until we see ourselves falling apart at middle age. Turns out, movement was never primitive at all!

It’s primal! Primal is natural. Primal is good. It’s part of who we are, what we’re meant to be.

Studies show that expressive movement can help heal physical ailments and relieve psychological trauma. It can also get you fit, and Fitness=Longevity.

Get back in touch with that part of yourself that knows how to move, and feel better because of it. Tap into that mind-body connection that’s been there waiting for you. Release yourself from the conventional hard-body exercise experience.

Get back to your roots at this important time in your life. It’s as simple as turning on some music and dancing to the beat. Go ahead. Try a dance exercise class and dance yourself fit!

Get 25% off all Mirabai Holland Exercise Videos, Equipment & T-shirts. Put in HOLIDAY at Checkout. Good until December 30, 2017.

Holiday Gift Certificates from Mirabai Holland.com

gift-certificate-merged-smaller-copy.jpg

A Gift of Fitness Gives Forever. Your Gift Certificate is sent by email IT NEVER EXPIRES!

 

Follow Mirabai Holland: 

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

And for more info visit https://www.mirabaiholland.com

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Cancer and Exercise

Cancer and ExerciseCancer and Exercise: Best exercises for Cancer Patients?

In my health coaching practice, I consult with women who want to exercise but have health issues that make them uncertain as to how much they should do. Recently I had a client who said, “I am recovering from breast cancer. I finished my chemotherapy a few weeks ago and though I still feel weak, I was wondering if I should start exercising again?” And this is what I told her.

If your doctor says you’re up to it, you can get started. Best Exercises For Cancer Patients: according to ACSM (American College of Sports Medicine)

Cancer and Exercise

The best exercises for cancer patients is a combination of the three major components of fitness: Cardio, Strength and Flexibility. These types of exercise can have a positive impact on cancer patients and survivors. Easy aerobic exercise for cancer patients, has been shown to increase hemoglobin levels, reduce inflammation, lessen fatigue, keep muscles in shape for better every day activities, increase self confidence, reduce depression and aid in recovery of surgery.

Other research has shown strength and flexibility exercises to be good exercises for cancer patients helping them return to a normal activity level sooner.

Exercise and social support seem to increase the life expectancy of breast cancer survivors, preventing recurrence.

At the beginning, gently move a few minutes at a time, and build up at your own pace. Try walking, light aerobics or swimming. As you get stronger, add a couple of days a week of light resistance training. On days you feel more tired, try doing a few stretches.

Personal Note: It has been my privilege and joy to use my skill as a Certified Health Coach & Exercise Physiologist Specialist to help women manage their cancer with the healing properties of movement and exercise. It is from my own experience, that exercising on a regular basis, eating healthy food and reducing your stress can help prevent and/or manage cancer and many other life threatening diseases.

Click on Cancer and Exercise for more info. Visit www.mirabaiholland.com

for in home exercise programs for women over 50.

Bernadine’s Crusade

My mother died in 2005 from Ovarian Cancer. Here is a poem I wrote about her.

Time it was when she found out how sick she was.

Like a Gladiator she got in her wheel chair and with her cane she fought against her illness.

Month after month she strived and relished every peach, every plum.

Moment by moment from lunch to lunch, she road the streets and shopped for food, clothes and jewelry as if she would live forever.

Her doctors were amazed at the way she road into their offices waving her cane
in stylish hats.

For her it was just the way she lived.

Opinionated, visually acute; her sense of aesthetics keen.

Expressive, she once cooed for me like a bird then clicking her teeth like a sparrow eating a tiny meal.

So it went.

Until the last, she raged with her cane beside her in the bed.

Little sips of ice mocha and chocolate malts

Slowing down.

Barely breathing,

her eyes flew open, to take one last peek

getting ready for the next to come.

mwh©

You Tube Multi Device Banner copyTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

PUT FabFall at checkout and get 25% off all DVDS & 50% off all Equip-put EQUIP2 at Ckout

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

Send your Moving Free® with Mirabai questions to askmirabai@movingfree.com

 

Enhanced by Zemanta
Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Fabulous Forever Health IQ Mirabai Holland

MIRABAI HEALTH-health-issuesReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Any questions contact me at askmirabai@movingfree.com

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSslosh-weights-coverH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Fashion Flash! Holiday Edition

Fashion Flash Welcome to another NEW Holiday Week Edition of Fashion Flash! I’m your host, Health & Wellness Blogger, Mirabai Holland from MovingFreeWithMirabai.com. Join us Fashion Flash! Bloggers for some Holiday Fabulousness. We’ve got Fashion, Beauty, Health, Lifestyle and a Partridge in a Pear Tree. Enjoy.

 

 

 

erik-notes-from-dressing-room-logoErika, blogger in chief at Notes from My Dressing Table is sharing Beautiful Holiday Gift Ideas from Evine She also has a special discount code for first time customers and a fabulous giveaway open through 12/16.

 

 

No-nonsense beauty blog logoDeb of No-Nonsense beauty Blog has a holiday gift of health for the whole family.  Find out more.

 

 

 

Jackie Silver Style logoCan the state of your personal space affect your health? Jackie Silver Style shares interesting findings.

 

 

 

 

ready_or_not_screen_print_boston_artist_nick_ward2After 40, eyelashes and brows can get sparse and brittle. Allison from Never Say Die Beauty introduces you to the Art Natural Advanced Eyelash and Brow Enhancer that’s helping her achieve longer, fuller, softer lashes and brows fast!

 

 

 

https://movingfreewithmirabai.com/wp-content/uploads/2014/05/society-wellness-BANNER_FASHION-FLASH.jpg

Melanie from Society Wellness teaches us that the health and tone of the muscles in our face are the keys to a youthful glow, and a balanced body.

 

 

 

 

 

Glamour-Granny-Travels-logo-FFInka of glamourgrannytravels  goes green in exotic Bogor/Indonesia.

 

 

 

 

Second-LivesOkay, she’s no Diana Nyad but Claude Noelle Toly is a swimmer and she recently swam around the Statue of Liberty, a long time dream.  Not too shabby for an antique dealer by day.  Do you have a similar dream?

 

 

 

https://movingfreewithmirabai.com/wp-content/uploads/2014/09/Best-of-Everything-After-50-logo-for-FF-group.jpgBarbara Hannah Grufferman, author of THE BEST OF EVERYTHING AFTER 50 and AARP Contributor, shares her best tips to stay strong . . . for life.

 

 

 

 

 

BEAUTY INFO ZONE LOGO HEARTMarcia from Beauty Info Zone is crazy about concealers. She obsessively collects them but some get used more than others. What 3 concealer brands are high on her radar these days.

 

 

 

 

Tania Stephens blog logoThe holidays are in full swing. Thanksgiving just passed us and now Christmas is in a couple of weeks. Tania from 50 Is Not Old styles a holiday outfit today that will be sure to put you in the Christmas spirit.

 

 

 

PRIMEBEAUTYScreen-Shot-2012-05-28-at-6.15.05-AM-300x62Looking for a high quality gift for a special woman? Prime Beauty is giving away this Tahaitan South Sea Pearl Necklace from The Pearl Source.

 

And if you need a little nudge to help avoid gaining those extra pounds try my Holiday Workout Kit: A Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

Golf Exercises Improve Your Game

Golf Exercises

Golf ExercisesThere are over 20 million golfers in the United States alone. And those who play frequently, including the pros, are often plagued by over-use injuries.

It’s the repetitive motion of the golf swing that’s the culprit. And if your form is less than perfect you can hurt yourself on a single swing.

It uses the same muscles every time: mainly shoulder (rotator cuff) core (side of the waist, abdominals), and arms (elbow, forearm and wrist)

Also, like any other physical activity, it’s good to warm-up your body at least 5-10 minutes before starting to play. A brisk walk, a few arm circles and practice swings with a towel will help to elevate your body temperature, lubricate joints and increase blood flow to your working muscles.

As for the current aches and pains, you probably have to rest those muscles until they heal.

Golf Exercises

The good news is, there are Prehab golf exercises to help you play injury-free in the future and they will also help improve your game.

Here are some essential exercises.

 

 

 

Essential Golf Exercises:

Towel warm-up

Roll up a towel lengthwise and take a few practice swings to warm-up the muscles you’ll use when you add the weight of the club.

Golf ExercisesGolf Exercises: Side Bend
If you have hand weights, great. Otherwise, grab some cans from your pantry.

Stand feet shoulder width apart, knees slightly bent, arms at your sides. Without bending forward or back, bend directly to one side, while sliding the weight in your opposite hand up the side of your body to your armpit. Do the same on the other side. 8-12 reps on each side, alternating side to side. Areas Worked: Side of the Waist

Golf Exercises: Core Strength & Stretch

Golf Exercise

Start on your hands and knees in a tabletop position.

Gently stretch your right arm out in front of you till it’s level with your torso. At the same time raise your left leg and straighten it behind you. Hold for 10-20 counts and slowly return to starting position. Switch sides and repeat. Areas Worked: Abdominals, shoulder, hip and back of leg


Golf Exercises: Oblique Twist

Golf Exercises

Lie down, knees bent, feet hip width apart. Place your hands behind your head.

Lift and turn your torso to point your right elbow towards your left knee (keep your elbow back in line with your shoulder) and return to start. Do 8 reps. Switch sides and repeat. Areas Worked: Abdominals, particularly the side abs.

Golf ExercisesGolf Exercises: Rotator Cuff

Holding cans or hand weights bend arms at the elbows to 90 degrees in front of you. Keep your elbows bent and bring your arms out to your sides.

Repeat 8-12 reps.

Areas Worked: Shoulders

 

Golf Exercises: Wrist Curls
Golf ExercisesHold hand weights at your sides, elbows at 90-degree angles, palms down. Keep arms stationary, and using only your wrists, slowly curl the weights towards you until your knuckles are facing the ceiling. Repeat 8-15 reps

Flip weights palms up. Do 8-15 reps in this position.

Areas Worked: Forearms and wrists.

Golf ExercisesGolf Exercises: Diamond Stretch

Raise arms over-head, linking hands together. Slightly bend elbows and gently move them back.

Hold for 10-20 counts.

Areas worked: Shoulders, chest and upper back.

FabulousForever 7DVDsPUT FabFall at checkout and get 20% off. Good until 10/31/16

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 

Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

Send your Moving Free® with Mirabai questions to askmirabai@movingfree.com

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

It’s Fashion Flash Monday!

Women Online Mag 40 +Fashion Flash is hosted today by Caryl & Maryl of Second Lives Club, here to help you plan and execute your next life the one that’s the Real You. Click in for Insight and Inspiration. All of us Fashion Flash Bloggers are here for you with everything Fashion, Beauty, Health & Fitness, and Retail Therapy. Happy Monday.

 

 

ASK MIRABAI Q & A

 

rehab-rotator-cuffQ: l’ve recently hurt my left shoulder. My doctor said it was a rotator cuff injury. I went through physical therapy but my shoulder still hurts me. My doctor wants me to do some post-rehab exercise to continue to rebuild the muscles.

What exercises can I do at home? And are there any exercises I should avoid?

A: Rotator cuff injuries can take a long time to heal. While your shoulder still hurts don’t do any movements with your arms higher than shoulder level. Once you get clearance from your doctor, you can try this classic exercise to help strengthen that area. lt’s called external rotation.

Get a resistance band and sit in a chair with arms. Tie one end of the band to the right arm of the chair. Sit up straight facing forward. Hold your left arm in front of you, bent at 90 a degreeangle, palm up. Grab the band in about the middle. Keep your elbow close to your side but not touching. Pull the band laterally away from your body while exhaling. Hold for 5 seconds and gently release. start with 1 or 2  and build up to 8-12 repetitions over a couple of weeks. If you don’t have a resistance band, use a towel or scarf.

Please send your Health & Fitness Questions to askmirabai@movingfree.com

fAB_7_PAK_3_BANDS_flat__73672.1386960411.1280.1280GET 15% OFF ALL VIDEOS, EQUIPMENT & T-SHIRTS PUT IN FABHOLIDAY AT CHECKOUT. GOOD UNTIL JANUARY 1 2014 at www.mirabaiholland.com

To View All Products: Click Here

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

HEALTHY HOLIDAY TREATS FROM VERMONT!

Healthy holiday treats. Really? We all seem to suspend our healthy eating habits during the holidays. Maybe rightly so. There are so many delicious temptations. Go ahead I say. The holidays come but once a year. However, not all treats are created equal. Here are three healthy holiday treats to add to add to your list with a little less guilt.

HEALTHY HOLIDAY TREATS

Healthy HolidayTreatsGreat Tasting Honey  Champlain Valley Apiaries, Middlebury, Vermont has been producing high quality honey since 1931. Their honey is extracted from blossoms of clover and alfalfa and comes in crystallized and liquid form. Their crystallized honey retains all its vitamins, and nutrients because it is neither heated nor filtered. And the flavor is wonderfully light and delicate making it a perfect ingredient to use in cooking or to simple spread on a piece of whole grain toast. And I like the liquid in my cocoa.

For an extra health boost try Charles’ Royal Blend, a combination of crystallized honey, 10 grams Bee Pollen, and 10 grams of Royal Jelly.

Available online at www.champlainvalleyhoney.com

 

Healthy Holiday TreatsDeliciously Pure Handmade Jams & Preserves

Side Hill Farm, Brattleboro, Vermont produces all their jams & preserves with small batches of fruit, sugar and nothing else. There are no preservatives, pectin or other thickeners.  There’s just enough sweetness so as not to camouflage the fresh taste of the fruit. It comes through strong and pure whether you put some into your yogurt or just eat it plain for a quick healthy treat.  There are many wonderful flavors to tickle your palate. Wild Blueberry, Blackberry, Apricot Orange Marmalade, and Strawberry are available online at http://www.sidehillfarmjam.com

For more exotic flavors like Mango Habanero, Hot Red Pepper or Cinnamon Pear call 1-802-254-2018.

Healthy Holiday TreatsMorse Farm Maple Sugarworks                   200 Year Old Maple Syrup? Not exactly. But Morse Farms, Montpelier, Vermont has been making its Maple Syrup for 200 years. They are part of the reason why Vermont Maple Syrup is the standard by which all syrups are judged. “We think you can taste eight generations of experience in our products.” Their 100% pure Maple syrup is rich in calcium, potassium, B vitamins and niacin. It comes in 4 different grades of syrup from light to full body taste: Vermont Fancy Grade, Grade A Medium Amber, Grade A Dark Amber, and Grade B. I dribble it on my cereal in the morning and use it in my baking.

Available online at www.morsefarm.com 

BTW I don’t having any stock or financial interest in any of these companies. I just like this stuff.

And, after indulging, burn some of  those calories off with one of my workouts. Check them out at www.mirabaiholland.com 

Happy Holidays!

Send YOUR favorites to askmirabai@movingfree.com

 

 

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share

It’s Fashion Flash Monday!

Fashion FlashFashion Flash is hosted by Prime Beauty, the blog for women 40 and over. Editor Cindy offers you the most up to date information on skincare, makeup, product reviews, bargains, product launches, and makeup tips and tricks. She’s done the homework, so all you need to do is click.

The rest of us Fashion Flash bloggers are bringing it home to you too. We’ve got everything: Fashion, Beauty, Health & Fitness, and Shopping for us 40 + females.

Come on in.

CAN YOU OVER EXERCISE? TOO MUCH OF A GOOD THING?

strength-training.jpgA study at the University of Alabama with older women concluded that the exercise sweet spot is about 40 minutes of cardio twice week and a full body strength workout on 2 alternate days.

The group that exercised more, up to 6 times a week did not achieve better results, and reported less energy for daily activities.

So more is not always better!

But doing enough on a regular basis is what counts!

For more info on at home exercise programs for women over 40 visit www.mirabaiholland.com

GET 15% OFF ALL MY EXERCISE DVDS by Putting In FAB FALLGOOD UNTIL DECEMBER 1, 2014

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share