Workout: Can You Gain Without The Pain?

WorkoutWorkout? Spring has sprung and I’ve been getting those emails for a month or so asking for advice on how to get on and stay on an exercise program. I get questions about commitment, pushing one’s limits, pain, and quick results. I go a little crazy at this time of year because I’m at odds with a very vocal segment of my industry about how to get started on an exercise program. They’re sincere, well-educated trainers, but I don’t think they remember what it felt like to be de-conditioned. They expect beginners to do to much too soon. I’m beginning to think that over-vigorous exercise dulls one’s sense of empathy.

Workout?

I’ve seen it time and time again: determined beginners pushing so hard and either getting hurt and quitting or just quitting because they couldn’t take it any more. If this sounds like you, don’t feel bad. It’s not your fault. We’ve heard no pain no gain all our lives. We’ve watched contestants push themselves to the brink of disaster on television. We’re inundated with infomercial promises of big results in no time. It’s enough to make anyone think ” I’ve got to beat myself senseless immediately so I can hurry up, get fit, have the body of my dreams and live happily ever-after.”

By the way, I’m not against vigorous exercise. On the contrary, I love vigorous exercise. But I wouldn’t have loved it nor would I have been safe doing it as a beginner. In my experience, that approach only works for a few stoic types and sets the rest of us up to fail.

I believe in moderation, easing in, starting with a little and building up to a lot, staying in your comfort zone. You may get to super-vigorous exercise eventually, or maybe you’ll like moderate exercise better. And moderate may be just as good as vigorous, maybe better. Really.
Just so you know this isn’t some favorite rant of mine, there are people, scientists even, who actually agree with me. Here’s study conducted at the University of South Carolina Arnold School of Public Health

I think, the best way to get fit and make exercise a part of your life forever is to keep it pleasant. If you haven’t been exercising in a long time, don’t start lifting weights right away. Don’t try to jog or even walk for a half an hour right away. Do something easy. Do something pleasant. If you enjoy it today you’ll want to get up and do it again tomorrow. It’s the pleasure principal. I believe in it. This study published in the Journal of Health Psychology believes it, too

So, how do you get started? I suggest starting by standing up and doing about five minutes of gentle limbering movements. Do the same for a few days in a row. You may be surprised at how good this feels and what a wonderful state of mind these simple, natural movements put you in. You may find yourself exercising longer than five minutes after a few days because you like it. Don’t question it. Simply do it. You may find the more you do it the more you’ll want to do it, and the more you’ll do.

You may want to go for a little walk, then a brisk walk, then a half hour brisk walk. Don’t rush it. It doesn’t matter if it takes a couple of weeks, or a couple of months. Listen to you body. You’re on nobody’s schedule but your own.

Once you’re enjoying a half hour brisk walk most days of the week, try adding light weight training for your major muscle groups a couple of times a week. Increase the weight, number of reps and number of exercise days only when it feels too easy. Build up slowly to weight training about three days a week with a day off in between sessions.

Remember to keep it pleasant. If it’s too intense, it ceases to be fun and there’s a good chance you’ll quit. This approach takes longer. But I’ve found it to be much more sustainable than those quick fix pump you up methods. Most of those intense immersion exercise programs remind me of the guy who beats his head against a brick wall. When asked why on earth he does that, he says: “because it feels so good when I stop”

Ease-in. Invest in your body. It will pay you back in quality of life.

FabulousForever 7DVDsSPRING HAS SPRUNG! 50% OFF ALL FEEL GOOD DVDs UNTIL 6-30-17 Put in coupon code YOUFIT at Checkout! PLUS Free USA Shipping!

 

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
For Health Info for Women 40 plus
For more info on at home exercise programs visit www.mirabaiholland.com
Share

FABULOUS FOREVER WORKOUTS

Fabulous Forever WorkoutsFABULOUS FOREVER WORKOUTS!

I’d like to remind you if you are still in that winter slump, to get moving again if you want to “live long and prosper”.

So to make it easy on you to spring into shape, do these 5 Most Important Workouts at least 4-5 days a week even if you begin with a little as 5 minutes a day working up to about 30 minutes.

Tip: Plan your workout:

Try to exercise as much as you can at the same time every day.

FABULOUS FOREVER WORKOUTS:

Have your workout clothes and accessories ready ahead of time so you can grab and take them with you or put on and go!

Fabulous Forever Workouts1. Aerobic Training

Feeling sluggish? Believe it or not a daily dose of aerobic exercise can help provide you with more energy and stamina. Aerobics is any activity that uses your large muscle groups like brisk walking, swimming, jogging, biking, climbing stairs, or low impact cardio dance. Starting out with as little as 5 minutes a day and building up to 30 minutes will help lower your blood pressure, increase your good cholesterol, HDL, improve your lung function, strengthen your heart, burn calories and elevate your mood.

Fabulous Forever Workouts2. Muscle Strength

Flab is one of those things we all really hate. What’s worse than wearing something that will reveal that little wiggle.

Studies show that if we do nothing we will steadily increase body fat as we get older.

So an inactive 25 year old woman may be at 23% (normal range of %body fat) but if she stays inactive by the time she is in her 60’s she can be as high as 43%.

The good news is this is completely reversible by adding some strength training exercises. And it doesn’t take much: just twice a week for 30 minutes or so.

Make sure you leave 24-48 hours in between for muscles to recover and grow.

Use your own body weight with push-ups (beginners can do them against a wall and modified squats or lunges. Start with a few and build up to 15 reps.

Or use resistance bands or hand and ankle weights. For this, you may need some professional help like purchasing an exercise video with a certified instructor, joining a gym or working with a certified personal trainer. Once you learn a simple routine you can do you can slowly increase the weight as you get stronger.

Tip: Start with 8 reps for each exercise. If you can’t finish the set the weight is too heavy. And if you can do a few more, you need more resistance. The key is to listen to your body.

Fabulous Forever Workouts3. Flexibility Training

When was the last time you could touch your toes? Or in the morning when you wake up do you feel stiff? If this sounds like you then doing a few stretches every day could help you move more freely and even reduce muscle aches and pains.

Here are 4 easy exercises that targets some those tight muscles:

Neck Stretch (try doing it in the shower when your muscles are warming up)

Back Stretch

Hamstring stretch

Calf stretch

Try holding the stretch for at least 10-20 seconds!

Try doing an easy stretch or yoga video or class even once a week can help increase your flexibility.

Fabulous Forever Workouts4. Balance training

Because we see in older adults a loss of balance, which results in more falls,” noted Holland.

— You can do this standing in line at the grocery store

— Stand on one leg and see if you can let go of the shopping cart

— Hold for about 10 seconds

— Also try standing on your tippy-toes and holding for a few seconds

— Balance should be done everyday — all you need is two to three minutes

Fabulous Forever Workouts5. Core training

“We see so many people as they get older avoiding their abs, which results in a bad back,” said Holland. “They’re not really supporting upper torso.”

— Try a few minutes of abdominal exercises

— Reverse curl while you’re lying in back and pull your knees into you

— Hold for five seconds and release

— Start with 10 reps a day and work your way higher

— Crunches are key — not full sit-ups — because some people can do more damage than good

— Keep back on the floor and don’t go all the way up

— Really concentrate so you can feel you’re abdominal wall contracting

— This will help support your back

 

Fabulous Forever WorkoutsGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 25% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: FABWKOUTS CLICK HERE

 Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

 

Share

Fabulous Forever Health IQ Mirabai Holland

MIRABAI HEALTH-health-issuesReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Any questions contact me at askmirabai@movingfree.com

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSslosh-weights-coverH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

 

Share

FABULOUS FOREVER HEALTH QUIZ

Fabulous ForeverReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness so you can be Fabulous Forever. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

Follow Mirabai Holland on 

 

TAKE CHARGE  OF YOUR HEALTH 2016snow-banner-2016-9638

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

Get 25% off All Mirabai Holland Products

 Put in this Code at Checkout: TakeCharge

TO SHOP NOW CLICK HERE Offer Good Now Thu Jan 31 2016

New Year New You

 

Share

Dance Exercise: The Magic of Movement

Maribai_Holland3RED HI KICKDance exercise!

America is experiencing a dance renaissance. Thanks to the success of TV shows like “Dancing With The Stars” and “So You Think You Can Dance”, people are starting to dance again

In this era of personal trainers and hi-tech exercise equipment, dance exercise classes and videos are resurging to new heights of popularity.

From ancient times people enjoyed coming together to move and communicate non-verbally. Looking back at the history of dance virtually every community gained togetherness by dancing to insure a good harvest, asking for rain, or celebrating a season. There are folk dances representing movement styles from every part of the world.

Expressive movement comes from a natural place within us. We’re all born knowing how to move. It’s innate, part of our humanity. As kids, we stamp our feet when angry, flail our bodies when frustrated and jump for joy. Humans have been expressing themselves through movement since the beginning of time. That movement has a purpose. It was never suppose to go away. But somehow, our so-called modern culture saw that release of tension, that form of human expression as primitive. So we have been repressing it for hundreds of years.

Dance Exercise

Our technology has brought us some great things. But it negates that part of who we are. We hardly have to move anymore and so we don’t-until we see ourselves falling apart at middle age. Turns out, movement was never primitive at all!

It’s primal! Primal is natural. Primal is good. It’s part of who we are, what we’re meant to be.

Studies show that expressive movement can help heal physical ailments and relieve psychological trauma. It can also get you fit, and Fitness=Longevity.

Get back in touch with that part of yourself that knows how to move, and feel better because of it. Tap into that mind-body connection that’s been there waiting for you. Release yourself from the conventional hard-body exercise experience.

Get back to your roots at this important time in your life. It’s as simple as turning on some music and dancing to the beat. Go ahead. Try a dance exercise class and dance yourself fit!

Get 20% off all Mirabai Holland Exercise Videos, Equipment & T-shirts. Put in FABHOLIDAY at Checkout. Good until December 31, 2015.

Holiday Gift Certificates from Mirabai Holland.com

gift-certificate-merged-smaller-copy.jpg

A Gift of Fitness Gives Forever. Your Gift Certificate is sent by email IT NEVER EXPIRES!

 

 

CRUNCH-banner-at-72-copyGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 20% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: FABNOW CLICK HERE

Follow Mirabai Holland: 

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

Share

Interval Training Workouts

Interval Training WorkoutsInterval Training Workouts Can Spice Up Your Exercise Routine!

If your exercise routine is getting a little stale it’s time for some interval training workouts. These interval training workouts combine periods of lighter exercise with bursts of more intense exercise. You get faster results without knocking yourself out. It’s a great way to jump-start your body again and keep your exercise program fresh.

You can apply the same interval training workouts in the water as well as on land. Here’s a simple interval-walking, jogging or swimming program that will help you get and stay in shape. You will need a watch. (waterproof if used in the water.)

 

Interval Training Workouts

Start walking, or swimming at a slow pace for the first 5 minutes to warm-up, help elevate your core body temperature and increase blood flow to your working muscles.

Then pick up the pace for the next 3 minutes so you start to feel more effort but you can still carry on a conversation comfortably. Then pick up more speed for a 1-minute interval; either faster walking, a light jog or faster swim. Then go back to your comfortable conversation pace for 3 minutes. Alternate between 3 and 1 minute of faster walking or swimming intervals until you are able to sustain about 30-40 minutes 4-5 days a week.

I like to mix up my own interval training workouts alternating the days to get the most variety and training. For instance, do the walking /jogging interval workout on Monday, Wednesday and Friday. Then do the swimming interval workout on Tuesday, Thursday and Saturday. Either way, you’ll find yourself enjoying your interval workouts more, increasing your fitness level, and looking forward to your next interval training workout. Have fun and remember you can be Fabulous Forever!

For more fitness and wellness info and in home exercise programs and videos for women over 40 please visit www.mirabaiholland.com

 EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

SkelFit-INTERVAL-CARDIO-3X2WEB

Click Here To See All Products

Share

It’s Fashion Flash Monday!

Fashion FlashThis week’s Fashion Flash host is the No Nonsense Beauty Blog by Deb Chase. We all want to look and feel beautiful. But there’s more beauty nonsense flying around than there is polin in  the air. Deb cuts through the beauty blah blah and offers you real solutions to real beauty issues.

The rest of us Fashion Flash bloggers are no slouches either. We’ve got the real deal in 40 + Fashion, Beauty, Health & Fitness, and Real Deals for the Personal Shopper in all of us.

Menopause and Weight Gain: What You Can Do About It 

A study from the Mayo Clinic has revealed that menopause and weight gain are linked because proteins that store fat do it better when estrogen is lost after menopause.  They also cause fat to be burned by the body more slowly so weight gain after menopause is hard to fight. Something else happens too.  A study in the Journal of Obesity points out that post menopausal women gain about 12 pounds following menopause. And even women that don’t see weight gain after menopause experience a shift in body shape that expands their waistline.

That’s because lower estrogen levels cause fat to shift from hips and thighs to the belly. Belly fat has been linked to higher incidence of heart disease. So menopause and weight gain is a serious health issue, not just a cosmetic one.

The only way to get rid of that belly fat is to lose weight everywhere and sculpt your body with exercise. Let’s talk calories. 1lb of weight equals 3500 calories. So to lose 1lb a week exercise 200 calories off with about a half hour of moderate cardio a day and eat 300 calories less every day. That 500 hundred multiple by 7 days will get you on the track to lose one pound per week. What can make this process easier is combine cardio with strength exercises. Try this anti menopause and weight gain routine. Monday, Wednesday, and Friday do 30-60 minutes of moderate cardio exercises like brisk walking, swimming, biking jogging, or dance exercise videos.

FAB LOGO 8qpNwg64_bigger
Save 15% on Mirabai Holland EXERCISE DVDs
Low-kick-web_3040
I’d like to offer you a 15% discount on any of MY DVDs. FAB FALL is the coupon code at checkout!Enjoy the intelligent way to get and stay in shape! Check out www.fabulousforever.com

Yours In Health,
Mirabai

Offer Good Until December 1, 2014

 

 

Share

FAB FALL 15% COUPON

FAB LOGO 8qpNwg64_bigger
Save 15% on Mirabai Holland EXERCISE DVDs
Low-kick-web_3040
I’d like to offer you a 15% discount on any of MY DVDs. FAB FALL is the coupon code at checkout! Enjoy the intelligent way to get and stay in shape! Check out www.fabulousforever.com

Yours In Health,
Mirabai

Offer Good Until December 1, 2014

Share

It’s Fashion Flash Monday!

Fashion FlashIt’s Fashion Flash Monday! Today’s host is Deb Chase from No Nonsense Beauty Blog. Deb combines her experience and latest research in both science and beauty to develop a no-nonsense anti-aging beauty plan for all women over 40. The rest of us Fashion Flash Bloggers give you the latest in fab fashion, beauty, and fitness info and deals so you can look and feel your best for Fall.

 

FAB LOGO 8qpNwg64_biggerHere is a Fabulous Forever Q & A:

 

Q: Is exercise just as effective for depression as Zoloft? Is this real?

A: It’s real all right. The study, published in the journal Psychosomatic Medicine, comes from Duke University. Professor of medical psychology, Dr. James Blumenthal led the research. 153 women and 49 men, suffering from depression were divided into four groups. The first did aerobic exercise in a group setting. The second got an actual antidepressant drug. The third group did aerobics at home. And the fourth group got a placebo that looked just like a Zoloft pill.

After 16 weeks everybody did better than the placebo group but here’s the kicker. While 47% of the real Zoloft group no longer had depression, 45 % of the group exercisers were also no longer depressed. Almost dead even!

It was found that aerobic exercise is the type that works best. It seems to affect the body’s levels of mood lifting neurochemicals like norepinephrine and serotonin.

So if you’d rather exercise your depression away, it’s worth a try. You may get fit in more ways than one.

For more info on at home exercise programs please visit www.fabulousforever.com

 

 

Share

Fashion Flash Monday!

Fashion FlashIt’s Fashion Flash Monday! I’m Mirabai Holland of Moving Free with Mirabai, your host this week. Our team of Fashion Flash Bloggers have a passion for Flashing the latest and greatest in 40+ Fashion, Beauty, Health, Inside Info and SHOPPING. All for your immediate consumption! You’re invited to the party right here, right now.

Don’t forget to share your thoughts.

 

 

WebFabOVER forty-large2With makeup collections coming out all the time there are some that are more suited to women over 40. Fab Over Forty feels this Tom Ford Fall Collection is one women over 40 can easily wear any time of the year.

 

.

PRIMEBEAUTYScreen-Shot-2012-05-28-at-6.15.05-AM-300x62As we age our skin loses elasticity. Prime Beauty has discovered Reviva Labs High Potency Elastin Serum to help prevent those dreaded jowls!

 

 

CHIC AT ANY AGE LOGO_Fachion FlashHints and tips on make-up for special occasions from a renowned make-up artist.

 

 

 

 

 

OVER50FEELING40 bannerFashion blogger, Pamela Lutrell, reminds us about the importance inspiration plays in stepping up our personal style!  Let’s see how she gained inspiration for her fall wardrobe last year.

 

 

 

 

 

 

 

Best-of-Everything-After-50-logo-for-FF-groupPositive Living Advocate Barbara Hannah Grufferman wants women to have a more balanced life . . . starting with this simple exercise! 

 

 

 

 

 

society-wellness BANNER_FASHION FLASHIf you looked in the mirror this morning and said to yourself “I need a face lift”, Society Wellness shares how to get a healthy, holistic, non-surgical face lift.

 

 

 

 

 

second lives club_Fashion Flash copyJoan Rivers reinvented herself and her look many times.  I’m certain she had more lives to live; her own cut short at 81!

 

 

 

 

DivaDebbi LOGODivaDebbi’s favorite Spring 2015 collection was designed by Joseph Altazurra. Is it nice that it coincided with the launch of the 48 piece Altazurra collection for Target?

 

 

 

JPG_Aging BackwardshRlogo-_4-14Fall marks the start of flu season – don’t “fall” into the flu trap. Jackie Silver from AgingBackwards.com has tips to avoid the flu.

 

 

 

www.blackcatplus.com_-300x99More and more brands are working with top designers to increase offerings for plus size women

 

 

Fashion Flash Fitness

As for me I’m enjoying the last few weeks of fall fitness outdoors; and I suggest you do the same.

But if you haven’t been exercising in a while, and you know you have to do something, but you hate the thought of it, I’ve got the solution. Ease-in! Getting fit shouldn’t feel like getting your teeth drilled.

It should be pleasant today so you’ll come back and do it again tomorrow.

MyFashion Flash Ease-in DVD gives you a chance to Ease-in to the best shape of your life starting with just 5 minutes a day. And get 15% off by using this CODE: AUTUMNFAB at Checkout! BTW and it will work on all of my other videos too! Come and visit me at www.mirabaiholland.com

 

Share