Cancer and Exercise

Cancer and ExerciseCancer and Exercise: Best exercises for Cancer Patients?

In my health coaching practice, I consult with women who want to exercise but have health issues that make them uncertain as to how much they should do. Recently I had a client who said, “I am recovering from breast cancer. I finished my chemotherapy a few weeks ago and though I still feel weak, I was wondering if I should start exercising again?” And this is what I told her.

If your doctor says you’re up to it, you can get started. Best Exercises For Cancer Patients: according to ACSM (American College of Sports Medicine)

Cancer and Exercise

The best exercises for cancer patients is a combination of the three major components of fitness: Cardio, Strength and Flexibility. These types of exercise can have a positive impact on cancer patients and survivors. Easy aerobic exercise for cancer patients, has been shown to increase hemoglobin levels, reduce inflammation, lessen fatigue, keep muscles in shape for better every day activities, increase self confidence, reduce depression and aid in recovery of surgery.

Other research has shown strength and flexibility exercises to be good exercises for cancer patients helping them return to a normal activity level sooner.

Exercise and social support seem to increase the life expectancy of breast cancer survivors, preventing recurrence.

At the beginning, gently move a few minutes at a time, and build up at your own pace. Try walking, light aerobics or swimming. As you get stronger, add a couple of days a week of light resistance training. On days you feel more tired, try doing a few stretches.

Personal Note: It has been my privilege and joy to use my skill as a Certified Health Coach & Exercise Physiologist Specialist to help women manage their cancer with the healing properties of movement and exercise. It is from my own experience, that exercising on a regular basis, eating healthy food and reducing your stress can help prevent and/or manage cancer and many other life threatening diseases.

Click on Cancer and Exercise for more info. Visit www.mirabaiholland.com

for in home exercise programs for women over 50.

Bernadine’s Crusade

My mother died in 2005 from Ovarian Cancer. Here is a poem I wrote about her.

Time it was when she found out how sick she was.

Like a Gladiator she got in her wheel chair and with her cane she fought against her illness.

Month after month she strived and relished every peach, every plum.

Moment by moment from lunch to lunch, she road the streets and shopped for food, clothes and jewelry as if she would live forever.

Her doctors were amazed at the way she road into their offices waving her cane
in stylish hats.

For her it was just the way she lived.

Opinionated, visually acute; her sense of aesthetics keen.

Expressive, she once cooed for me like a bird then clicking her teeth like a sparrow eating a tiny meal.

So it went.

Until the last, she raged with her cane beside her in the bed.

Little sips of ice mocha and chocolate malts

Slowing down.

Barely breathing,

her eyes flew open, to take one last peek

getting ready for the next to come.

mwh©

You Tube Multi Device Banner copyTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

PUT FabFall at checkout and get 25% off all DVDS & 50% off all Equip-put EQUIP2 at Ckout

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

Send your Moving Free® with Mirabai questions to askmirabai@movingfree.com

 

Enhanced by Zemanta
Share

Workout: Can You Gain Without The Pain?

WorkoutWorkout? Spring has sprung and I’ve been getting those emails for a month or so asking for advice on how to get on and stay on an exercise program. I get questions about commitment, pushing one’s limits, pain, and quick results. I go a little crazy at this time of year because I’m at odds with a very vocal segment of my industry about how to get started on an exercise program. They’re sincere, well-educated trainers, but I don’t think they remember what it felt like to be de-conditioned. They expect beginners to do to much too soon. I’m beginning to think that over-vigorous exercise dulls one’s sense of empathy.

Workout?

I’ve seen it time and time again: determined beginners pushing so hard and either getting hurt and quitting or just quitting because they couldn’t take it any more. If this sounds like you, don’t feel bad. It’s not your fault. We’ve heard no pain no gain all our lives. We’ve watched contestants push themselves to the brink of disaster on television. We’re inundated with infomercial promises of big results in no time. It’s enough to make anyone think ” I’ve got to beat myself senseless immediately so I can hurry up, get fit, have the body of my dreams and live happily ever-after.”

By the way, I’m not against vigorous exercise. On the contrary, I love vigorous exercise. But I wouldn’t have loved it nor would I have been safe doing it as a beginner. In my experience, that approach only works for a few stoic types and sets the rest of us up to fail.

I believe in moderation, easing in, starting with a little and building up to a lot, staying in your comfort zone. You may get to super-vigorous exercise eventually, or maybe you’ll like moderate exercise better. And moderate may be just as good as vigorous, maybe better. Really.
Just so you know this isn’t some favorite rant of mine, there are people, scientists even, who actually agree with me. Here’s study conducted at the University of South Carolina Arnold School of Public Health

I think, the best way to get fit and make exercise a part of your life forever is to keep it pleasant. If you haven’t been exercising in a long time, don’t start lifting weights right away. Don’t try to jog or even walk for a half an hour right away. Do something easy. Do something pleasant. If you enjoy it today you’ll want to get up and do it again tomorrow. It’s the pleasure principal. I believe in it. This study published in the Journal of Health Psychology believes it, too

So, how do you get started? I suggest starting by standing up and doing about five minutes of gentle limbering movements. Do the same for a few days in a row. You may be surprised at how good this feels and what a wonderful state of mind these simple, natural movements put you in. You may find yourself exercising longer than five minutes after a few days because you like it. Don’t question it. Simply do it. You may find the more you do it the more you’ll want to do it, and the more you’ll do.

You may want to go for a little walk, then a brisk walk, then a half hour brisk walk. Don’t rush it. It doesn’t matter if it takes a couple of weeks, or a couple of months. Listen to you body. You’re on nobody’s schedule but your own.

Once you’re enjoying a half hour brisk walk most days of the week, try adding light weight training for your major muscle groups a couple of times a week. Increase the weight, number of reps and number of exercise days only when it feels too easy. Build up slowly to weight training about three days a week with a day off in between sessions.

Remember to keep it pleasant. If it’s too intense, it ceases to be fun and there’s a good chance you’ll quit. This approach takes longer. But I’ve found it to be much more sustainable than those quick fix pump you up methods. Most of those intense immersion exercise programs remind me of the guy who beats his head against a brick wall. When asked why on earth he does that, he says: “because it feels so good when I stop”

Ease-in. Invest in your body. It will pay you back in quality of life.

FabulousForever 7DVDsNOW  25% OFF ALL FEEL GOOD DVDs UNTIL 8-30-17 Put in coupon code AUGFAB at Checkout! PLUS Free USA Shipping!

 

Do you have low energy, high stress or persistent health issues,

YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE! GET 50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACHING SESSION.  CONTACT: askmirabai@movingfree.com
 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
For Health Info for Women 40 plus
For more info on at home exercise programs visit www.mirabaiholland.com
Share

Can Sleeping Less Equal Weight Gain?

Can Sleeping Less Equal Weight GainCan Sleeping Less Equal Weight Gain

Eating fewer calories, exercising more and still having a hard time getting those extra pounds off? Here’s a question for you: How’s your sleep?

I for one, every time I travel, seem to gain a couple of pounds just when I want to look my best.

I noticed that I tend to sleep less and intermittently when I am on the road. Once I settle again in a place, my sleep gets more regulated and I am able to drop those pounds.

I’ve adjusted my sleep pattern, as I have gotten older to help myself sleep better. The earlier I get up in the morning the better chance I have of getting to sleep that night and staying asleep for a longer period of time. I’m more energized, and when I eat, I eat less and feel more filled.

Can Sleeping Less Equal Weight Gain

It turns out that there are many studies that indicate that sleeping less then 7 hours can increase body weight. One recent study with several pairs of twins, found that the twin who slept more than 9 hours was about half as likely to gain weight as the one that slept only 7.

Sleep deprivation affects your hunger urge. If you sleep less, you feel like eating more and you probably do. That’s because not sleeping increases your body’s level of gherlin, the hunger hormone and decreases leptin the “I’m full” hormone.

A sleep study in Finland with middle-aged adults who had sleep problems found that women had greater sleep related weight gains than men. Though men were also affected. The study indicated that it seems the fewer hours you sleep the more calories you tend to eat the next day.

If you want a good night sleep here’s are some things to consider:

  • Exercise: Don’t exercise too late in the day. So many of us go to the gym after work but it can keep you up at night. Late exercise can prevent the body from making sleep-inducing melatonin for several hours.
  • Caffeine: It can take 6 or more hours to wear off. Having that cup of coffee after dinner, even with a low fat dessert, may not be such a good idea.
  • Alcohol: A couple of drinks with dinner can wake you up in the middle of the night and make it hard to get back to sleep. I have a friend who swears by a glass or two of wine at lunch but never alcohol after 2pm. She says she sleeps like a baby at night. I think if I had a glass or two at lunch, I’d sleep like a baby at 2pm and be up for the night at 5.
  • Stress: And then there is our old buddy stress. We all have some level of stress and how we deal with it can keep us up at night. Getting yourself relaxed in quiet, dark, temperature controlled environment can relieve stress and induce a desire and ability to sleep.

So what’s it going to be, wide awake at 3am or getting that beauty sleep and waking up lighter and brighter on your toes? Learning to get a good night’s sleep is a process.

Can Sleeping Less Equal Weight GainDon’t stress over it, it may keep you up at night.

 

 

 

 

Autumn Weight Loss PlanTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

25% OFF ALL DVD PRODUCTS UNTIL 8-30-17 Put in coupon code AUGFAB at Checkout! PLUS Free USA Shipping!


For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

As far as the latest in my world of health and wellness, please check out this health coaching video. If you are ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results. Do you have low energy, high stress or persistent health issues,

YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE!

GET 50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACHING SESSION.

CONTACT: askmirabai@movingfree.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

Share

Clicking Joints: Should I Worry?

Clicking JointsClicking Joints: Should I worry? What are those clicking, popping and crackling sounds in my joints? Is it Arthritis? Have I overdosed on breakfast cereal? No, it’s probably Crepitus. Sounds like a precursor to decrepitude, but it’s not. Crepitus is just the word used to describe the clicking sounds.

In fact, in most cases, if there’s no pain associated with those sounds, it’s nothing to worry about. Many people live their whole lives with some clicking joints and popping without any ill effects.

 Clicking Joints?

Clicking Joints have closed bags of synovial fluid, called bursa, between them. They cushion joint movement so we can walk and work painlessly. That fluid has a little bit of air or gas dissolved in it. Through our daily movement, that gas can form a bubble or cavity in the bag. The fancy term is Cavitation.

When you move your knee, elbow or shoulder, the bubble bursts and makes a click or popping sound. Cracking your knuckles is a good example of breaking those bubbles on purpose. So, the rule of thumb is: no pain, no problem.

Snapping however is another story. That rubber band-like sound is often accompanied by pain. It’s a sign you have an injury, or that some muscle, nerve or connective tissue is out of place.

In this case you should see your doctor. A good way to promote healthy joints in general is to strengthen the muscles around them. Regular strength training can make a difference at any age. If you haven’t been exercising in a while, start slowly and build up. Last thing you want to do is hurt the joints you’re trying to strengthen.

So, what’s the takeaway here? Well, next time your friends have clicks and pops in their joints, you can tell them they probably have Crepitus!

CONNECT WITH MIRABAI HOLLAND, CERTIFIED HEALTH COACH AND EXERCISE PHYSIOLOGIST: SPECIALIZING IN COACHING WOMEN 40 PLUS on PHONE OR SKYPE CLICK HERE

TAKE CHARGE OF THEIR HEALTH NOW!

25% OFF ALL DVD PRODUCTS UNTIL 7-30-17 Put in coupon code JULYFAB at Checkout! PLUS Free USA Shipping!

by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more health and fitness info and in home exercise videos please visit www.mirabaiholland.com  

Share

Fabulous Forever Health IQ Mirabai Holland

MIRABAI HEALTH-health-issuesReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Any questions contact me at askmirabai@movingfree.com

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSslosh-weights-coverH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

 

Share

Holiday Workouts

Holiday WorkoutsJust about now, you may have gotten too busy to think about exercise or what I call “Holiday Workouts” . But with New Year’s resolutions just around the corner it might just make some sense to hedge your bets.

Well, I’d like to remind you to get moving again if you want to “live long and prosper”.

So to make it easy, do these 5 Most Important Holiday Workouts at least a few days a week even if you begin with as little as 5 minutes a day working up to about 30 minutes.

Tip: Plan your workout:

Try to exercise as much as you can at the same time every day.

Have your workout clothes and accessories ready ahead of time so you can grab and take them with you or put on and go!

Holiday Workouts: Aerobic Training No. 1

Feeling sluggish? Believe it or not a daily dose of aerobic exercise can help provide you with more energy and stamina. Aerobics is any activity that uses your large muscle groups like brisk walking, swimming, jogging, biking, climbing  stairs, or low impact cardio dance. Starting out with as little as 5 minutes a day and building up to 30 minutes will help lower your blood pressure, increase your good cholesterol, HDL, improve your lung function, strengthen your heart, burn calories and elevate your mood.

Holiday Workouts: No. 2: Muscle Strength

Flab is one of those things we all really hate. What’s worse than wearing something that will reveal that little wiggle. Studies show that if we do nothing we will steadily increase body fat as we get older. So an inactive 25 year old woman may be at 23% (normal range of %body fat) but if she stays inactive by the time she is in her 60’s she can be as high as 43%.

The good news is this is completely reversible by adding some strength training exercises. And it doesn’t take much: just twice a week for 30 minutes or so.

Make sure you leave 24-48 hours in between for muscles to recover and grow.

Use your own body weight with push-ups (beginners can do them against a wall and modified squats or lunges. Start with a few and build up to 15 reps.

Or use resistance bands or hand and ankle weights. For this, you may need some professional help like purchasing an exercise video with a certified instructor, joining a gym or working with a certified personal trainer. Once you learn a simple routine you can do you can slowly increase the weight as you get stronger.

Tip: Start with 8 reps for each exercise. If you can’t finish the set the weight is too heavy. And if you can do a few more, you need more resistance. The key is to listen to your body!

Holiday Workouts: No. 3: Flexibility training

When was the last time you could touch your toes? Or in the morning when you wake up do you feel stiff?  If this sounds like you then doing a few stretches every day could help you move more freely and even reduce muscle aches and pains.

Try doing  an easy stretch or yoga video or class even once a week can help increase your flexibility.

Holiday Workouts:  No. 4:  Balance training

Because we see in older adults a loss of balance, which results in more falls,” noted Holland.

— You can do this standing in line at the grocery store

— Stand on one leg and see if you can let go of the shopping cart

— Hold for about 10 seconds

 — Also try standing on your tippy-toes and holding for a few seconds

— Balance should be done everyday — all you need is two to three minutes

Holiday Workouts:  No. 5: Core training

We see so many people as they get older avoiding their abs, which results in a bad back,” said Holland. “They’re not really supporting upper torso.”

 — Try a few minutes of abdominal exercises

 — Reverse curl while you’re lying in back and pull your knees into you

 — Hold for five seconds and release

 — Start with 10 reps a day and work your way higher

 — Crunches are key — not full sit-ups — because some people can do more damage than good

 — Keep back on the floor and don’t go all the way up

 — Really concentrate so you can feel you’re abdominal wall contracting

And if you need a little nudge my Holiday Workouts Kit is a Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share

Water Ballet Exercise

Water Ballet ExerciserWater Ballet Exercise!

We are filming for several hours a day starting at the crack of dawn. The weather is cooler but not for long. My only relief has been to strip off my workout clothes, which are almost pasted to my body, jump into a swimsuit and plunge into the pool. After about 45 minutes of laps back and forth I get an idea. What if I try some exercises in the water, holding on to the side of the pool? Doing some Water Ballet Exercise in the water, while cooling off is not such a bad idea I’m thinking. So I try one of my on land favorites for my legs and butt. I like it! I can really feel it working. It may be even more effective with the water for added resistance. This Aqua Ballet Workout not only tones your lower body but it also helps to elongate your muscles while you are doing it. And because you are in the water, you are adding resistance to strengthen your legs and butt while at the same time using your core muscles to help keep your body upright and balanced.

Try this Water Ballet Exercise to Tone Up Your Legs and Butt

Stand facing front, heels together, feet turned out. Hold on to the edge of the pool with your right hand. Slowly bend left knee, bringing foot up to right knee forming a triangle. Slowly stretch leg in front of body. Then bring foot back to the knee of the standing leg and return to the starting position. Repeat 4 times to the Front, Side, and Back.

Water Ballet ExerciseWater Ballet ExerciseWater Ballet ExerciseWater Ballet ExerciseWater Ballet Exercise

 

 

 

 

 

 

 

Turn around and repeat exercise on the other leg holding on with your left hand. Enjoy this Water Ballet Exercise.

For more health and fitness information and at home exercise programs please visit www.mirabaiholland.com

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

To View All Products: Click Here  2014-07-06-STRETCHBACK570PIX_00039BGET 20% OFF ALL MIRABAI HOLLAND DVD PRODUCTS UNTIL OCTOBER 31, 2016.

PUT THIS CODE AT CHECKOUT: TAKECHARGE

Follow Mirabai Holland on 

 

 

 

Share

Better Sleep

Better SleepLooking to get better sleep? We all love a good night’s   sleep. But did you know that not getting one not only makes you dull and stressed, it can also make you pack on the pounds.

Health experts recommend eight hours of sleep a night for most adults. Yet so many of us get fewer than six-and-a-half hours during the work week.

Too little physical activity is clearly part of why we’re overweight. But a lack of sleep may make weight loss and weight control more difficult by altering your metabolism. It may also be changing your eating and exercise patterns.

In a Japanese study, children sleeping less than eight hours a night were almost three times as likely to be overweight.

Lack of sleep may change hormone levels and thus influence weight gain. Higher levels of the hormone insulin have been linked to a shortage of sleep.

Because insulin promotes fat storage and controls blood sugar, extra insulin could make weight loss more difficult.

Studies also show that a lack of sleep leads to lower levels of the hormone leptin, which can cause an increased appetite. Sound familiar?

A third hormone affected by too little sleep is cortisol, linked by research to stress. When people feel threatened or stressed, their cortisol levels rise in a “fight or flight” reaction. In one study, people whose cortisol levels rose highest in response to stress had more waistline fat – and fat at the waist is related to the greatest number of risks for heart disease and other ailments. So what can you do to get better sleep?

Better Sleep With Aerobic Exercise

Results from a Stanford University study show exercise, particularly aerobic exercise in the late afternoon or right after work can turn this all around.

The physical stress of aerobic exercise produces fatigue and a rise in body temperature. A few hours later, your body temperature drops. That coupled with the fatigue from your exercise triggers your brain to induce a deeper, longer better sleep.

Better Sleep

What time of day you do is as important as doing it. If you exercise too close to bedtime you may be up for hours climbing the walls. Getting a half hour brisk walk is all it takes.

If you belong to a Gym, get there and mix it up on the cardio machines.

Or get yourself a good cardio dance video by a certified instructor.

In any case quality zzzzzs equals quality of life and may even increase longevity.

For more health and fitness information and at home exercise programs please visit www.mirabaiholland.com

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

To View All Products: Click Here  2014-07-06-STRETCHBACK570PIX_00039BGET 20% OFF ALL MIRABAI HOLLAND DVD PRODUCTS UNTIL OCTOBER 31, 2016.

PUT THIS CODE AT CHECKOUT: TAKECHARGE

Follow Mirabai Holland on 

 

 

 

GET 20% OFF ALL MIRABAI HOLLAND DVD PRODUCTS UNTIL SEPTEMBER 1, 2016.

PUT THIS CODE AT CHECKOUT: FABU2

New Year New You

Follow Mirabai Holland on 

 

 

 

Share

Stress Busters

meditation-tight_1607webStress Busters.  We need them now! Isis, Syria, movie theater shootings, floods, fires, honey bee colony collapse disorder, what’s next? Given the current global situation, we should talk a little about Stress.

Feeling stressed? Me too!

Stress has been around since the beginning of time.

It started as the flight-or-fight reflex when early humans confronted a life-threatening situation, and now, stress itself has become a life-threatening situation. We need stress busters.

Obviously we can’t eliminate all causes of stress, so what can we do about it?

Stress Busters

Here are a few quick and easy stress busters.

Relax. No really, conscious relaxation is a form of Yoga or Meditation. Sometimes you only need a few seconds and you feel a lot better.

Try this at home or at work:

Sit down and close your eyes (if you’re on the street, duck into a doorway and keep your eyes open and one hand on your purse)

Let your muscles relax

Concentrate on your breathing

Breathe in and hold your breath for 1 second – 1 one hundred thousand, Breathe out

Breathe in again a little deeper and hold for 2 seconds – 1 one hundred thousand, 2 one hundred thousand – Breathe out

Breathe in deeper and hold for three, then four, then 5 seconds

When you get to around 3 seconds of breath holding your stress level should start to drop and your mind should to clear itself for thoughts.

After 5, you should feel pretty good. This actually works!

Try this short stress buster video.

Eat better. Substituting good food like fruit for sugary snacks and drinking less caffeine and less alcohol can make a big difference

At home, put on some music and dance around for a song or two.

If you have the time keep going. After a few minutes, as your heart rate goes up your mood will improve. This is because you’re now doing aerobic exercise, a great mood elevator, after about 20 minutes you’ll feel even better because the endorphins, your body’s natural anti-depressant drugs will kick in and all will be right with the world for a while.

By the way a half hour brisk walk or putting on an aerobics video works just as well.

Another great stress reducer is getting a massage. Professional massage therapists are great, but for just plain stress, getting your significant other or a close friend to give you a massage works just as well, maybe better. Be sure to return the favor.

Stress BustersLast but not least, snuggle with a dog or cuddle with a cat.

 

 

 

 

 

MIRABAIWALKTREASURYHILL_WEB_9289TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

Get 15% off of all Mirabai’s Products

Put Code: FIT4FALL CLICK HERE

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Exercise Physiologist:

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

Share

Stretching Routines: Gogi Tendon Organs ?

Stretching Routines: What Do Your Gogi Tendon Organs Have to do with it?

Stretching RoutinesStretching: What Do Your Gogi Tendon Organs Have To Do With It?  
Here’s a little video with the answer.
Have you tried to pick a coin up off the ground lately? How about tying your shoes? Have you switched to slip-ons? What about reaching over the coffee table to scoop some dip on the other side? Remember when you didn’t think twice about those maneuvers?
Sounds like decrepitude is setting in. Or maybe you’ve just lost some Flexibility.Flexibility is range of motion around your joints.
There are two types. Static flexibility – how far you can stretch and hold a body part, and dynamic flexibility – how much range of motion you have when you move.
Both are important. In fact I consider Flexibility one of the 3 main components of fitness, along with Aerobic Capacity and Muscle Strength.
I recommend a flexibility program that incorporates slow dynamic movements like Tai Chi, as well as static stretches like Yoga.But in my experience, Flexibility is the most ignored component of fitness. We do our Cardio and our Strength training but, unless we’re regular Yoga or Tai Chi, practitioners, Flexibility is not on the menu.
Why not? I think there are a couple of reasons. First, I think we don’t get it.It doesn’t make our muscles stronger or our figures shapelier. We don’t realize how valuable flexibility is until we try to do something we used to take for granted, like reach around to the back seat to get our sunglasses. Even then we toss it off with, “Well, I guess I’m getting older”. We somehow don’t connect with the thought, ” If I’d been doing a little stretching all these years, it wouldn’t have felt like I was going to rip something just then”.Secondly, there’s been lots of press about conflicting studies on the effectiveness or ineffectiveness of stretching.
Some studies say stretching improves athletic performance. Others say they’ve proved the exact opposite. Some studies say stretching helps prevent injury. Others say it has no effect on injury prevention. There’s enough conflicting buzz to make you not want to bother.That’s too bad because all that buzz masks the fact we do know stretching does help you gain and maintaining flexibility.
Does stretching help prevent injury or aid athletic performance? I DON’T CARE.
I want to stay flexible as I age. I want to be able to pick up coins, tie my shoes and grab my sunglasses. Give me my dose of flexibility training!Even if we were flexible as kids, as we get older, connective tissues, our tendons and ligaments, tend to lose water, shorten, and become stiffer. So we get less flexible. But it’s not too late.

Even if you’re not interested in the fine practice of Yoga or Tai Chi, barring some medical issue, there’s a simple way to help hang on to the flexibility you have, and work on getting some of that youthful flexibility back. A few easy stretching exercises may be the difference between living tight and living flexible.

I stretch every day. Easy for me to say, I teach a stretch class. But just a few minutes, three times a week, can make a real difference. I’ve seen students of mine go from really stiff to pretty darn flexible in a few months, without trying hard.

Stretching, when done right, feels delicious while you’re doing it, and even better when you’re done. The kind of stretching I do is relaxing and meditative. I find it melts my stress and energizes me while keeping me flexible. I’ve developed a stretch exercise technique I call Moving Free. It’s evolved some over the 30 years I’ve been teaching it. I use a fusion of modified static stretches from Dance, Yoga and classic fitness as well as dynamic movements adapted from Dance and Tai Chi and Kinesiology.

Here’s a video with some lower body stretches you can try at home.

As if that weren’t enough, There’s more to stretching than just flexibility. I think stretching is a form of meditation that creates a sense of well-being and promotes peace of mind. When I finish my stretching routine I have a more positive outlook as well as the feeling that my body is more alive, more accessible to me. Try it and see.

Chances are that pretty soon you’ll be able to find your shoes simply by looking down.

Belly Fat CRUNCH-banner-at-72-copyGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 15% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: FABNOW CLICK HERE

 Follow Mirabai Holland: 

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

And for more info visit https://www.mirabaiholland.com

 

Share