ShapeUp Outdoors

ShapeUpSHAPEUP!

I love to get out in the Spring after a Winter of exercising indoors. Even if you haven’t done much over the winter, the green smell of plants and flowers in the air and switching on to daylight savings time are great motivators.
Start with a duration you’re comfortable with and work your way up. I do some standing pushups and a couple of stretches at the end of my walk to round out the workout.

 

 

 

ShapeUp Exercises

No equipment necessary, just your favorite tree. Here is what I do:

Standing Pushups: Stand facing your tree and stretch arms in from of you, chest level and place hands on the tree a few inches apart. Keeping your body straight, slowly bend elbows until your chest is close to the tree and push back with a single thrust.

 

Work up to 20 reps. Works chest, and arms.

 

 

 

Back Extention: Stand facing your tree and stretch arms in front of you slightly below chest level.
Place hands on the tree a few inches apart. Keep arms stretched as you bend back lifting your head chin up while contracting your abs. Hold for 10-20 seconds. Stretches back.

Front Thigh Stretch: Stand facing your tree and hold on with your left hand. Grab your right ankle and gently pull heel towards buttocks. Hold for 10-20 seconds. Then switch legs. Stretches the front thigh muscles.

 

 

Shapeup and enjoy the process of getting and staying fit this Spring.

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

Fabulous Forever Workouts SHOP NOW GET 25% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: FABWKOUTS CLICK HERE

FREE SHIPPING

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

 

Share

FABULOUS FOREVER WORKOUTS

Fabulous Forever WorkoutsFABULOUS FOREVER WORKOUTS!

I’d like to remind you if you are still in that winter slump, to get moving again if you want to “live long and prosper”.

So to make it easy on you to spring into shape, do these 5 Most Important Workouts at least 4-5 days a week even if you begin with a little as 5 minutes a day working up to about 30 minutes.

Tip: Plan your workout:

Try to exercise as much as you can at the same time every day.

FABULOUS FOREVER WORKOUTS:

Have your workout clothes and accessories ready ahead of time so you can grab and take them with you or put on and go!

Fabulous Forever Workouts1. Aerobic Training

Feeling sluggish? Believe it or not a daily dose of aerobic exercise can help provide you with more energy and stamina. Aerobics is any activity that uses your large muscle groups like brisk walking, swimming, jogging, biking, climbing stairs, or low impact cardio dance. Starting out with as little as 5 minutes a day and building up to 30 minutes will help lower your blood pressure, increase your good cholesterol, HDL, improve your lung function, strengthen your heart, burn calories and elevate your mood.

Fabulous Forever Workouts2. Muscle Strength

Flab is one of those things we all really hate. What’s worse than wearing something that will reveal that little wiggle.

Studies show that if we do nothing we will steadily increase body fat as we get older.

So an inactive 25 year old woman may be at 23% (normal range of %body fat) but if she stays inactive by the time she is in her 60’s she can be as high as 43%.

The good news is this is completely reversible by adding some strength training exercises. And it doesn’t take much: just twice a week for 30 minutes or so.

Make sure you leave 24-48 hours in between for muscles to recover and grow.

Use your own body weight with push-ups (beginners can do them against a wall and modified squats or lunges. Start with a few and build up to 15 reps.

Or use resistance bands or hand and ankle weights. For this, you may need some professional help like purchasing an exercise video with a certified instructor, joining a gym or working with a certified personal trainer. Once you learn a simple routine you can do you can slowly increase the weight as you get stronger.

Tip: Start with 8 reps for each exercise. If you can’t finish the set the weight is too heavy. And if you can do a few more, you need more resistance. The key is to listen to your body.

Fabulous Forever Workouts3. Flexibility Training

When was the last time you could touch your toes? Or in the morning when you wake up do you feel stiff? If this sounds like you then doing a few stretches every day could help you move more freely and even reduce muscle aches and pains.

Here are 4 easy exercises that targets some those tight muscles:

Neck Stretch (try doing it in the shower when your muscles are warming up)

Back Stretch

Hamstring stretch

Calf stretch

Try holding the stretch for at least 10-20 seconds!

Try doing an easy stretch or yoga video or class even once a week can help increase your flexibility.

Fabulous Forever Workouts4. Balance training

Because we see in older adults a loss of balance, which results in more falls,” noted Holland.

— You can do this standing in line at the grocery store

— Stand on one leg and see if you can let go of the shopping cart

— Hold for about 10 seconds

— Also try standing on your tippy-toes and holding for a few seconds

— Balance should be done everyday — all you need is two to three minutes

Fabulous Forever Workouts5. Core training

“We see so many people as they get older avoiding their abs, which results in a bad back,” said Holland. “They’re not really supporting upper torso.”

— Try a few minutes of abdominal exercises

— Reverse curl while you’re lying in back and pull your knees into you

— Hold for five seconds and release

— Start with 10 reps a day and work your way higher

— Crunches are key — not full sit-ups — because some people can do more damage than good

— Keep back on the floor and don’t go all the way up

— Really concentrate so you can feel you’re abdominal wall contracting

— This will help support your back

 

Fabulous Forever WorkoutsGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 25% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: FABWKOUTS CLICK HERE

 Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

 

Share

Fabulous Forever Health IQ Mirabai Holland

MIRABAI HEALTH-health-issuesReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Any questions contact me at askmirabai@movingfree.com

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSslosh-weights-coverH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

 

Share

Heart Health News

Heart Health NewsHeart Health News: Eat Berries, Drink and Be Fit! It just may help to save your  heart and the one that you love!

Since heart disease is the No. 1 killer of women and men in the U.S., I thought I’d focus on prevention. After all, if you prevent heart disease, you’re very unlikely to die from it.

Heart Health News Research

A Harvard study says women who eat three or more servings of strawberries or blueberries a week can lower their risk of heart attack by 32 percent. The study also said grapes, eggplant and blackberries may work too. It’s those flavonoids again. The antioxidants you find in red wine, dark chocolate, green tea, apple skin, etc. Rule of thumb: The darker the color, the more flavonoid content. They slow down your aging clock and prevent disease by keeping free radicals from damaging cells in your body.

Free radicals are incomplete molecules looking for an electron so they can complete and stabilize themselves. Sounds like something you’d hear in therapy. They steal an electron from a neighboring molecule, turning it into a free radical and setting off a chain reaction. They contribute to the aging process and a wide range of diseases.

We form them naturally when we breathe and metabolize. Free radicals don’t wreak havoc with your body until you have too many of them. They can be formed by oxidative stress, like intense exercise, smoking and exposure to environmental toxins.

Enter the flavonoids. They give the free radicals one of their electrons and stop them in their tracks. They help prevent heart disease by stopping LDLs (bad cholesterol) from breaking down and forming plaque in your arteries.

Nowadays, you can get berries year round, and they are a perfect low-calorie food, alone, in yogurt, or sprinkled on your cereal. So let’s have a few servings of berries, some eggplant, and maybe a square of dark chocolate for dessert. Not such a major lifestyle change.

Heart Health News: Since we are talking about prevention, how about stress?

A series of studies by Columbia University Medical Center says whether or not we perceive ourselves as stressed can be a measure of whether or not we’ll have a heart attack in the future. So from now on, I’m not going to perceive myself as stressed. Yeah. Good luck with that.

Seriously: My clients who exercise regularly, particularly aerobic exercise, tend to think of themselves as being more relaxed. And they are more relaxed. Aerobic exercise releases endorphins, the body’s natural tranquilizer, and they know they’re getting the heart benefits of all that cardio. To get the maximum benefit from cardio exercise, most people should build up to 45 or more minutes at 60 to 80 percent of your max heart rate. If you’re just starting out, you can ease in with a few minutes a day at a comfortable pace and add more as it gets too easy. But here’s the rub: Aerobic exercise, because it requires so much oxygen, is an oxidative stressor. It produces free radicals.

People who exercise once in a while or really hard only on the weekend are more at risk for producing harmful levels of free radicals. But studies have found that people who exercise regularly tend to adapt and produce enzymes that create antioxidants minimizing free radicals’ negative effect.

So here’s the formula: Eat berries, dark chocolate and get regular cardio so you don’t perceive yourself as stressed. It’s an eclectic concoction, but I think it’s tastier than one of those midnight vegetable smoothies. Don’t you?

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share

New Year Fitness Resolutions: 5 Myths

Ease-in-Boot-StillNew Year Fitness Resolutions often fail!

Many of today’s fitness programs are all about the quick sell and even quicker results. Many are based on dangerous fitness myths.

To success in fulfilling those New Year  Fitness Resolutions here are 5 fitness myths to steer away from:

New Year Fitness Resolutions: Myth #1: Pain Equals Gain

It is a popular misconception that only when you feel the pain are you gaining anything from your workout.

“The “no pain, no gain” mentality contributes to more injuries and more burnout than any other fitness factor, especially among my age group (baby boomers). It is wiser to exercise sustainably over a longer term, than to push yourself to the breaking point.

New Year Fitness Resolutions: Myth #2: A Taskmaster Equals the Best Teacher

Reality Exercise Shows that have recently become popular portray drill-sergeant-style trainers as being the most effective fitness mentors.

While leveraging fear and using intimidation techniques may mean instant short-term fitness results, they’re sending the wrong message about how to get and stay fit for a lifetime. Attainable short-term goals and positive reinforcement are more likely to create good fitness habits that are sustainable for life

New Year Fitness Resolutions: Myth #3: Pumping up the Volume Equals Pumping up Your Physique

It seems some fitness instructors think screaming louder and blasting the bass is motivational. It’s time to think again.

While high-decibel workouts might be temporarily motivational, over time these techniques become draining and stressful leading to faster fitness burnout. Look instead for uplifting music and gentle coaching in your workouts.

New Year Fitness Resolutions: Myth #4: Fitness Equals a Fight Against Your Body

Sales pitches that encourage “shaving off the pounds” and busting your abs or your butt have solidified the image of fitness as a battle against your body.

Fighting is not a sustainable activity or philosophy. Instead, think of partnering with your body. Meet it where it is at right now and provide the environment and tools to reveal your body’s best potential. When you take this approach you are setting yourself up for success every step of the way.

New Year Fitness Resolutions: Myth #5: Force Equals Fit

Today’s popular exercise routines promote pounding your body into shape. But ancient fitness modalities, such as Yoga and Tai Chi had it right.

Fitness is not about pumping the most iron or performing the most reps, it is about teaching your body how to move efficiently, using all of your muscles groups, and sustaining these movements over time. Exercise including strength training should be approached as a gradual lifetime process. This way, exercise becomes a pleasure not a chore and you have a much better chance in having your New Year Fitness Resolutions succeed.

Autumn Weight Loss PlanTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

GET STRONG, LIVE LONG!

PUT FABNOW2 at checkout and get 40% off until March 31, 2017

 

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
Share

New Year New You: Top Ten Fitness Tips

new-year-s-resolution-take-charge-of-your-health-nowNew Year, New You; right? Well it is January again, and are you wondering if you can really stick with your New Year’s fitness resolutions? If getting in shape, and staying in shape is one of yours, it’s probably not the first time you’ve tried it. I’ve spent a lot of my career studying why fitness programs succeed or fail and developing methods to help people succeed. So, Happy New Year, here are my Top 10 Tips to help you ward off decrepitude.

New Year New You Top Ten Tips

•  Start slowly and go at your own pace. Staying in your comfort zone separates the pain from the gain. You’ll get the most benefit with the lowest risk of injury, especially if you’ve been inactive for some time.

•   Find the right kind of exercise for you. Choose activities you like or at least don’t hate. It doesn’t have to be complicated. It can be as simple as taking a brisk walk.

•   Pick a time of the day that is most convenient for you to exercise.  Try to stick with that schedule. Studies show that people who exercise at the same time every day are more likely to stick with it.

•  Before getting out of bed each day, take a moment to visualize yourself fit. Thinking of yourself as a fit person will help make it happen. Professional athletes do this daily.

•  Keep an exercise log. You’ll get a feeling of accomplishment when you stick to your program and will be able to chart your progress.

  • Wear comfortable clothing and shoes with good support. Cotton is a breathable classic. But check out the super lightweight fabrics like cool-max that wick the sweat from your skin. When buying shoes, don’t feel weird about actually exercising in them in the store before plunking down the big bucks. I can’t tell you how many pairs of sneakers I have thrown against the wall before I learned this.

•   Exercise with a friend or family member. Supporting each other’s efforts helps keep you on track. One of my students loves to go mall walking with her friend in the early morning at speed and then coming back later for some retail therapy.

•   Music is a powerful motivator. Pick music you love that makes you want to move. There are fitness music companies that sell CDs with popular tunes played at specific beats per minute. They’ll tell you what speed works for particular types of exercise.

•   Consider professional guidance, especially if you’ve been inactive.  If you don’t want to join a gym or can’t afford a trainer, consider a beginner-level exercise video by a certified teacher so you’ll see the exercises demonstrated properly.

•   Set short-term, easily attainable goals, such as doing some form of exercise two or three days a week to start.  Change your goal when it becomes too easy.

It’s rare when anyone succeeds at anything right out of the gate. That’s why “If at first you don’t succeed, try, try again” is a classic proverb. So if you fall off the wagon one day, just climb back on board the next. And remember you’re not a failure, you’re a success story in progress.

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

New Year New You

Follow Mirabai Holland on 

 

 

Get 50% off All Mirabai Holland Products

 Put in this Code at Checkout: MOVENOW Offer Good Now Jan 30 2017

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

TO SHOP NOW CLICK HERE

 

 

 

 

 

Share

Holiday Moderation: Bah, Humbug!

Holiday ModerationHoliday Moderation? Really.

It’s starting again. All that advice about how not to gain weight, how to reduce stress and how to stay on your fitness program during the holidays. Well good luck with that. For years I’ve been giving out advice of my own. Moderation I’ve always say, “Just take a little taste of everything”.

Exercise on holiday mornings. Huh? Well, I’m throwing up my hands this year, kind of.
I’m not going to tell you to just take a little taste of pie when you really want to eat the whole piece, nor to bypass that great stuffing that you only eat once a year. Life is short and this behavior is not the culprit anyway. The fact is holidays are a time to embrace life, be social and enjoy activities bordering on the excessive.
And when you come right down to it, it’s not what you do during the holidays, it’s what you do the rest year.

Holiday Moderation Tips:

So, if you really need to hear about holiday moderation in your daily life, here goes.
Know that every pound equals 3500 calories and all calories are not created equal. Some are more nutritious than others and some are downright empty. Try to make healthy food choices, watch your portion size and read your labels.
Get at least a half an hour of moderate exercise most days of the week.
Take a few minutes to do something for yourself, something you like, every day.
For instance, every morning when I get up, I kiss my cat.

If you’re already doing this then you’ve got nothing to worry about this holiday season.
If not, you have my humble suggestion for a New Year’s resolution.

And if you need a little nudge my Holiday Workouts Kit is a Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGEsnow-banner-2015-9638.pgTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share

Aerobics May Improve Memory

Aerobics May Improve MemoryAerobics May Improve Memory.
I became interested in exercise and memory several years ago when my older students began to tell me that their memories seemed to improve after they took my class.
I was teaching mostly dance-exercise in those days. I started with simple steps and built up to a pretty complex routine.
There has to be a connection I thought, between the physical movement, making your brain learn this routine, and improved memory.
I’m no scientist but I was curious. So I started to break it down.
What I was having people do is learn short phrases of movement and then link them together. The cardio dance routine required them to move forward and back, side to side, remember specific steps; and stay in rhythm.
This was a real challenge for many of my students who had never done anything like this before. As they got more proficient, the class became a social gathering; because of this shared experience.
My students felt energized afterwards, not exhausted. They told me that besides getting a good body workout they were getting a memory workout as well. They said they could actually remember things better.
I wondered if there was science to support our anecdotal experience.
I contacted a couple of local Alzheimer’s specialists (there was no internet back then) and they told me – you’re probably right but there weren’t any specific studies on this more than 20 years ago.
Even now the research is not conclusive. But, technology in the last 15 years has allowed science to discover a lot more about the brain.
Vascular memory loss has been linked to heart disease and cardio fitness is a major factor in preventing and managing that issue. Aerobic exercise increases the amount of oxygen supplied to the brain improving mental function. Cardio fitness has been shown to reduce loss of brain cells in older adults.
A study of 1,449 older adults shows those who in middle age exercised vigorously enough to perspire and breathe hard for 20 to 30 minutes at least twice a week reduced their risk of later developing Alzheimer’s disease by about 60 percent.*
But cardio is just part of the equation.
Research published in the New England Journal of Medicine suggests that certain types of dance, particularly with routines to learn and remember, may help prevent age-onset memory loss and diseases like Alzheimer’s. “…. cognitive activity may stave off dementia by increasing a person’s “cognitive reserve.” **
And a study conducted at the Karolinska Institute in Stockholm, says activities that combined mental and social as well as physical stimulation offered the greatest protection against dementia***
Activity is the active word. Be physically active, mentally active and socially active, preferably all at once. Taking a Cardio Dance class or getting together with friends to do a Cardio Dance DVD is a good place to start. And to this day, when I start my cardio dance class I say,
“It’s time to workout our hearts and minds!”

*Rovio, Suvi; Kareholt, Ingemar; Helkala, Eeva-Liisa; Viitanen, Matti; Winblad, Bengt; Tuomilehto, Jaakko; Soininen, Hilkka; Nissinen, Aulikki; and Kivipelto, Miia. “Leisure-time physical activity at midlife and the risk of dementia and Alzheimer’s disease.” The Lancet Neurology; published online Oct. 4, 2005.
** Dr Joe Verghese, lead author of study conducted at Albert Einstein College of Medicine in New York, N Engl J Med, 2003; 348:2508-2516.
***Karp, Anita; Paillard-Borg, Stephanie; Wang, Hui-Xin; Silverstein, Merrill; Winblad, Bengt; and Fratiglioni, Laura. “Mental, Physical and Social Components in Common Leisure Activities in Old Age in Relation to Dementia: Findings from the Kungsholmen Project.” Presented at the Alzheimer’s Association 9th International Conference on Alzheimer’s Disease and Related Disorders, Philadelphia, Penn., July 17 – 22, 2004. Abstract published in Neurobiology of Aging, July 2004, Vol. 25, S2: p. S313.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761497/

Compared with the control group, the exercise group significantly improved in verbal fluency (p = 0.048), word list delayed recall (p = 0.038), word list recognition (p = 0.007), and total CERAD-K score (p = 0.037)

  • Metabolic syndrome (MS) is associated with an increased risk of cognitive impairment.
  • Aerobic exercise improves cognitive function in elderly people and contributes to the prevention of degenerative neurological disease and brain damage. Dance sport is a form of aerobic exercise that has the additional benefits of stimulating the emotions, promoting social interaction, and exposing subjects to acoustic stimulation and music.
  • In the present study, dance exercise for a 6-month period improved cognitive function in older adults with MS. In particular, positive effects were observed in verbal fluency, word list delayed recall, word list recognition, and the total CERAD-K score.
  • Our data suggest that the implementation of dance exercise programs may be an effective means of prevention and treatment of cognitive disorders.
  • http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnagi.2013.00075/abstract

For more information on women health and fitness and in home exercise programs for women check out  www.mirabaiholland.com

And if you need a little nudge my Holiday Workouts Kit is a Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGEsnow-banner-2015-9638.pgTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

 

Share

Fashion Flash! Holiday Edition

Fashion Flash Welcome to another NEW Holiday Week Edition of Fashion Flash! I’m your host, Health & Wellness Blogger, Mirabai Holland from MovingFreeWithMirabai.com. Join us Fashion Flash! Bloggers for some Holiday Fabulousness. We’ve got Fashion, Beauty, Health, Lifestyle and a Partridge in a Pear Tree. Enjoy.

 

 

 

erik-notes-from-dressing-room-logoErika, blogger in chief at Notes from My Dressing Table is sharing Beautiful Holiday Gift Ideas from Evine She also has a special discount code for first time customers and a fabulous giveaway open through 12/16.

 

 

No-nonsense beauty blog logoDeb of No-Nonsense beauty Blog has a holiday gift of health for the whole family.  Find out more.

 

 

 

Jackie Silver Style logoCan the state of your personal space affect your health? Jackie Silver Style shares interesting findings.

 

 

 

 

ready_or_not_screen_print_boston_artist_nick_ward2After 40, eyelashes and brows can get sparse and brittle. Allison from Never Say Die Beauty introduces you to the Art Natural Advanced Eyelash and Brow Enhancer that’s helping her achieve longer, fuller, softer lashes and brows fast!

 

 

 

http://movingfreewithmirabai.com/wp-content/uploads/2014/05/society-wellness-BANNER_FASHION-FLASH.jpg

Melanie from Society Wellness teaches us that the health and tone of the muscles in our face are the keys to a youthful glow, and a balanced body.

 

 

 

 

 

Glamour-Granny-Travels-logo-FFInka of glamourgrannytravels  goes green in exotic Bogor/Indonesia.

 

 

 

 

Second-LivesOkay, she’s no Diana Nyad but Claude Noelle Toly is a swimmer and she recently swam around the Statue of Liberty, a long time dream.  Not too shabby for an antique dealer by day.  Do you have a similar dream?

 

 

 

http://movingfreewithmirabai.com/wp-content/uploads/2014/09/Best-of-Everything-After-50-logo-for-FF-group.jpgBarbara Hannah Grufferman, author of THE BEST OF EVERYTHING AFTER 50 and AARP Contributor, shares her best tips to stay strong . . . for life.

 

 

 

 

 

BEAUTY INFO ZONE LOGO HEARTMarcia from Beauty Info Zone is crazy about concealers. She obsessively collects them but some get used more than others. What 3 concealer brands are high on her radar these days.

 

 

 

 

Tania Stephens blog logoThe holidays are in full swing. Thanksgiving just passed us and now Christmas is in a couple of weeks. Tania from 50 Is Not Old styles a holiday outfit today that will be sure to put you in the Christmas spirit.

 

 

 

PRIMEBEAUTYScreen-Shot-2012-05-28-at-6.15.05-AM-300x62Looking for a high quality gift for a special woman? Prime Beauty is giving away this Tahaitan South Sea Pearl Necklace from The Pearl Source.

 

And if you need a little nudge to help avoid gaining those extra pounds try my Holiday Workout Kit: A Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Cancer and Exercise

Cancer and ExerciseCancer and Exercise: Best exercises for Cancer Patients?

In my health coaching practice, I consult with women who want to exercise but have health issues that make them uncertain as to how much they should do. Recently I had a client who said, “I am recovering from breast cancer. I finished my chemotherapy a few weeks ago and though I still feel weak, I was wondering if I should start exercising again?” And this is what I told her.

If your doctor says you’re up to it, you can get started. Best Exercises For Cancer Patients: according to ACSM (American College of Sports Medicine)

Cancer and Exercise

The best exercises for cancer patients is a combination of the three major components of fitness: Cardio, Strength and Flexibility. These types of exercise can have a positive impact on cancer patients and survivors. Easy aerobic exercise for cancer patients, has been shown to increase hemoglobin levels, reduce inflammation, lessen fatigue, keep muscles in shape for better every day activities, increase self confidence, reduce depression and aid in recovery of surgery.

Other research has shown strength and flexibility exercises to be good exercises for cancer patients helping them return to a normal activity level sooner.

Exercise and social support seem to increase the life expectancy of breast cancer survivors, preventing recurrence.

At the beginning, gently move a few minutes at a time, and build up at your own pace. Try walking, light aerobics or swimming. As you get stronger, add a couple of days a week of light resistance training. On days you feel more tired, try doing a few stretches.

Personal Note: It has been my privilege and joy to use my skill as a Certified Health Coach & Exercise Physiologist Specialist to help women manage their cancer with the healing properties of movement and exercise. It is from my own experience, that exercising on a regular basis, eating healthy food and reducing your stress can help prevent and/or manage cancer and many other life threatening diseases.

Click on Cancer and Exercise for more info. Visit www.mirabaiholland.com

for in home exercise programs for women over 50.

Bernadine’s Crusade

My mother died in 2005 from Ovarian Cancer. Here is a poem I wrote about her.

Time it was when she found out how sick she was.

Like a Gladiator she got in her wheel chair and with her cane she fought against her illness.

Month after month she strived and relished every peach, every plum.

Moment by moment from lunch to lunch, she road the streets and shopped for food, clothes and jewelry as if she would live forever.

Her doctors were amazed at the way she road into their offices waving her cane
in stylish hats.

For her it was just the way she lived.

Opinionated, visually acute; her sense of aesthetics keen.

Expressive, she once cooed for me like a bird then clicking her teeth like a sparrow eating a tiny meal.

So it went.

Until the last, she raged with her cane beside her in the bed.

Little sips of ice mocha and chocolate malts

Slowing down.

Barely breathing,

her eyes flew open, to take one last peek

getting ready for the next to come.

mwh©

You Tube Multi Device Banner copyTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

Get 20% off of all Mirabai’s Products

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

PUT FabFall at checkout and get 20% off

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

Send your Moving Free® with Mirabai questions to askmirabai@movingfree.com

 

Enhanced by Zemanta
Share