LOSE WEIGHT NOW!

LOSE WEIGHTDo you want to lose weight?

You might be asking should  I  weigh or not to weigh, that is the question. Whether ’tis nobler in the mind to suffer the slings and arrows of knowing one’s outrageous weight, or to take arms against a sea of bulges by simply ignoring the scale and trying to eat less and exercise more. For some of us, the scale is a tool. For others, it’s the enemy.

LOSE WEIGHT

So let’s say your plan is to Lose 1lb a Week

Some health and fitness professionals have made a compelling case for ignoring the scale, saying that measuring one’s percentage of body fat is the most accurate way to track one’s fitness level.

It indicates a healthy body composition, regardless of height and weight. I agree that you should know your body fat as a baseline for fitness and fatness.

Here are some body fat guidelines according to the American Council on Exercise:

Body Fat Percentage for Women:

  • Athlete: 14-20 percent
  • Fit: 21-24 percent
  • Average: 25-31 percent
  • Obese: > 32 percent

Body Fat Percentage for Men:

  • Athlete: 6-13 percent
  • Fit: 14-17 percent
  • Average: 18-24 percent
  • Obese: > 25 percent

So why bother weighing yourself at all? When you’re trying to lose weight, it’s important to use any indication you can get that your efforts are paying off. It can take a couple of weeks before you see any difference in body fat. Your weight will change more quickly. Besides, there are relatively inexpensive scales that give you both your actual weight and your percentage of body fat.

My personal prejudice is to weigh yourself at least once or twice a week. I do, and I find that facing my weight on a regular basis helps me stay motivated. Believe me, there have been times when I’ve dreaded getting on that scale. But I do it anyway because no matter what it says, I feel relief. I find it liberating. Why? Because now I know where I am and what I need to do next. It helps me maintain a healthy weight. And I have one of those scales that also measures fitness to fatness, so I am able to keep track of that at the same time. I check my body fat every week or two.

In my practice I have helped hundreds of people lose weight. And many of them initially fight me about getting on the scale; and I understand this because I know that terror. Part of the process of losing weight is to prepare oneself to do it. If you are not psychologically ready to lose, stepping on the scale can be a real turnoff and actually deter you from losing weight. But once you’re ready, facing that number can jump-start your weight-loss program and keep you going.

I give my clients a baseline of their body fat percentage and get them to use the scale. Then we set up a diet and exercise plan. You can lose weight by diet alone. But dieting can reduce muscle mass along with fat. This becomes ever more important as we age. We can lose as much as 6 pounds of muscle tissue per decade as we age. And metabolism can slow down as much as 3 percent per decade. You can see that if left unchecked, you’re on a slow boat to obesity. Adding an exercise program may be all you need to turn this process around. Cardio exercise burns calories, and strength training raises your metabolism and builds lean muscle mass while you are losing. Losing about 1 percent body fat a month and one to two pounds a week is considered safe and realistic. Here’s the winning combination. Reduce calorie intake with diet, do cardio most days to burn calories, and strength train at least a couple of days a week to build muscle mass and increase metabolism.

So, I’ve made my case for using the scale as a tool, and I hope you’ll try it when you are ready. Regardless, to be or not to be at a healthy weight should not be in question.

Autumn Weight Loss PlanTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

GET STRONG, LIVE LONG!

PUT FABNOW2 at checkout and get 40% off until March 31, 2017

 

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Enhanced by Zemanta
Share

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Lose Weight Now

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Was it Einstein who said “I talk to myself in order to have an intelligent conversation”?
Maybe it was Buddha.

Anyhow, I’m in a conversation with myself right now. I’m trying to lose weight and knock off a few pounds before the holiday season. (If you think being a fitness pro makes you immune think again) and I find talking to myself is not so crazy. We all need a support system. Mine happens to be me.

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Here a Talking Yourself Thin Video


Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Every night before I go to bed, I have a little chat with myself. I plan my meals for the next day and approximate calories, and the type of exercise I am going to do. I like to switch it up so I’m not doing the same thing every day, which sometimes requires a little more planning.
I get my workout clothes and other stuff ready the night before so I have no excuse and I tell myself what a good idea that was.
Although I teach exercise classes and coach clients, my body has gotten use to that, so when I want to lose weight, I need to do more.
For motivation, I talk to myself about a piece of clothing I’m determined to get into.
I put myself on a realistic, achievable timeline. So, if I’m trying to lose five pounds I give myself about 5-6 weeks.
Now this sounds like I’m really in charge doesn’t it? But I’ve learned to expect the unexpected which might deter me and get me off my weight loss plan.

For instance, this morning my husband brought home a bag of bagels for breakfast.
As soon as I saw them, calorie numbers started to flash in my brain. So instead of denying myself all together, I told myself I could have a serving that would equal the calories, if not the nutrition, of the oatmeal I was about to prepare. And I must say I savored every bite.

As I ate my half a bagel watching my husband eat a bagel and half, I told myself that I made the right choice. I had my taste, and I was thankful for it, and I wanted to lose weight and get those pounds off more than I wanted the rest of that bagel.

So put your own Weight Loss Plan in place and lose weight now.

If you are looking for some support, why not try talking to your best friend, you!

For more information on women health and fitness and in home exercise programs for women check out  www.mirabaiholland.com

And if you need a little nudge my Holiday Workouts Kit is a Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGEsnow-banner-2015-9638.pgTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

Share

Women Health and Fitness Quiz

Women Health and Fitness QuizHere is a women health and fitness quiz to test your health and fitness IQ.

As we come to the end of summer, it’s time to remind ourselves   to be vigilant about our health and fitness.  Answers are at the end. Good luck in taking this Women Health and Fitness Quiz.

 

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Women Health and Fitness Quiz

(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.
19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 44 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. lightheadedness

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

 

Share