Women Health and Fitness Quiz

Women Health and Fitness QuizHere is a women health and fitness quiz to test your health and fitness IQ.

As we come to the end of summer, it’s time to remind ourselves   to be vigilant about our health and fitness.  Answers are at the end. Good luck in taking this Women Health and Fitness Quiz.

 

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Women Health and Fitness Quiz

(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.
19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 44 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. lightheadedness

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

 

Share

Exercising For Diabetes: Good Fat Burns Calories while Muscles Burn Sugar By Mirabai Holland © 2012


Since March is Diabetes Month I wanted you to know about a recent discovery that is poised to be real game changer.
We all know inactivity and excess body fat are risk factors for Diabetes.
But did you know you have two kinds of fat, bad and good, white and brown?
White fat just sits there and is, well, just fat. It’s the bad fat. It puts you at higher risk for diseases like diabetes. Brown fat on the other hand, doesn’t just sit there. It’s metabolically active. It burns calories, lots of calories. It’s the good fat. (Yes, there is such a thing as good fat.) And exercise can turn white fat brown!
A recent study* by the Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School shows that exercise produces a hormone called Irisin that turns white fat brown. This may be a reason people who exercise regularly burn more calories, even hours after exercising, than sedentary people. Doesn’t that make you want to get up, make some irisin, turn that white fat brown and burn a bunch of calories? Well if that’s not enough here’s something else.
Exercise helps regulate blood glucose levels. It helps get excess glucose out of the blood and into the muscle tissue where it’s burned as fuel. It really works. In fact many diabetics who exercise regularly find they need to take a lot less insulin. Some have even been able to eliminate their need for insulin with daily exercise.
So between the calorie-burning brown fat, and the sugar-sucking effect on muscle tissue, I’d say exercise is a no-brainer for those of us at risk for diabetes.

* http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature10777.html

Share