Fashion Flash NEW For Women 40+

Fashion FlashToday’s Fashion Flash host is Deb Chase from Nononsense Beauty Blog

Deb is the go-to-skincare and health expert and writer. She can help you look and feel your best

We Fashion Flash Bloggers give the best beauty, fashion, health, fitness and retail therapy tips and deals.. Click in, check us out.

 

50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACH SESSION FOR WOMEN

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!  If you are  ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results. Do you have low energy, high stress or persistent health issues. Are you peri or post menopausal and struggling: YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE! GET 50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACHING SESSION  FOR WOMEN: CONTACT MIRABAI AT askmirabai@movingfree.com

Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

25% OFF ALL DVD PRODUCTS UNTIL 4-30-18 Put in coupon code  FABSPRING at Checkout! PLUS Free USA Shipping at  www.mirabaiholland.com

 


Share

Fight Upper Arm Flab

FIGHT UPPER ARM FLABFight Upper Arm Flab!

My inbox is trying to tell me something. I’ve gotten several versions of this question in the past week alone.
Q: I’m starting to feel that flabby arm anxiety again. Spring is coming and I don’t want to face my sleeveless blouses with these 54 old arms a year flabbier than they were last year. Is there anything short of surgery for me to do to fight upper arm flab?
A: Sedentary women in general and women at a certain age in particularly are faced with this problem every year when the weather gets warmer.  And it does get worst, as you get older.
In fact we can lose up to 40% of our muscle cells by the time we hit 70. This is called sarcopenia. Weight resistance exercise can reverse this process and can help you regain some muscle you have lost.
Here are two easy site-specific exercises that target those problem areas in your upper arm and fight upper arm flab.

Fight Upper Arm Flab: Two Exercises

VIDEO:

Bicep Curl for the Front Arm:
FIGHT UPPER ARM FLABGrab a set up hand weights and stand erect with your feet about shoulder width apart. Weights down at your sides, palms forward. Remaining erect, bending only at your elbows bring the weights up towards you until they reach your shoulders.
Slowly return to starting position. Repeat 8-15 reps.
Pick a weight that will just barely allow you to complete the final rep in good form.

 

Triceps Extension for the Back of the Arm:
FIGHT UPPER ARM FLAB
You will probably need a lighter weight for this exercise because those muscles are often weaker.
Stand erect, weights at your sides, palms in towards your thighs. Remaining erect step forward with one foot and slightly bend the knee. Keeping arms straight, bring both arms behind you just at or above waist height. You should feel the contraction on the back of your arms. Gently lower down to starting position.
Repeat 8-15 reps.

Do these exercises every other day. You should expect some soreness. It’s common when you are building muscle. Doing the exercises every other day gives your muscles a chance to recover and grow. You should see results in about 3-4
weeks. You will be on your way to fight upper arm flab.

GET 25% OFF ALL MIRABAI HOLLAND DVD PRODUCTS UNTIL APRIL 30, 2018

PUT THIS CODE AT CHECKOUT: FABSPRING

VISIT www.mirabaiholland.com

GET STRONG, LIVE LONG!

 Follow Mirabai Holland: 

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

 

Enhanced by Zemanta
Share

Fashion Flash News

Fashion FlashToday’s Fashion Flash host is Erika from Notes From My Dressing Room Table

Erika seeks out the most current and cutting edge products and beauty tips for women over 40 that want to look and feel their best.

Our Fashion Flash Online News  always give you a variety of latest info and best deals in beauty, fashion, health, fitness and retail therapy. Click in, check us out.

Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

25% OFF ALL DVD PRODUCTS UNTIL 3-31-18 Put in coupon code TakeCharge at Checkout! PLUS Free USA Shipping at  www.mirabaiholland.com

 

50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACH SESSION FOR WOMEN

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!  If you are  ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results. Do you have low energy, high stress or persistent health issues. Are you peri or post menopausal and struggling: YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE! GET 50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACHING SESSION  FOR WOMEN: CONTACT MIRABAI AT askmirabai@movingfree.com

Share

Exercise And Diabetes

Exercise and Diabetes

Exercise and Diabetes! Getting regular exercise is key to preventing and managing diabetes. Exercise decreases insulin resistance and helps to metabolize sugar. It also helps circulation, which can be a problem for diabetics. Other benefits include having more stamina, stronger muscles and bones, burning calories and even elevating your mood. Click below to learn about each

  strength-exercises-levels-1-22402.1414597641.120.120.jpg
Exercise and Diabetes: Here are some tips to help you get the best results out of your exercise program.

    • Before starting anything new, check with your doctor to see what your normal blood sugar range should be and if there are any types of exercise you should avoid. For instance, weight training may be contraindicated if you have eye problems because it may raise blood pressure and rupture blood vessels in the eye.aerobic-kick.jpg
  • Test your blood sugar before and after exercising. Don’t start unless it’s in your normal range.
  • Activities that take you outside during hot or cold weather can affect blood sugar levels. If you find your levels are too low or too high, stop, and wait until they are in the appropriate range. Some diabetics find that exercise brings their blood sugar level too low (hypoglycemia). Some of the symptoms are sweating, anxiety, or feeling hungry. It’s important to always keep fruit juice handy just in case.
  • Wear shoes and socks that are supportive and comfortable. Make sure you have enough room to wiggle your toes so as to not to stop circulation.
  • Clothes like breathable cottons or micro fibers help wick away the sweat and keep you from overheating. In colder weather, dress in layers that you can peel off or put on as needed.
  • Drink water before, during and after exercise. You may not even feel that thirsty but not getting enough fluids can affect your blood sugar level.
  • Warm-up and cool-down at least five-ten minutes before and after exercise. Start your warm-up by doing low intensity movement like walking and end with it. Cool-down is a great time to stretch because your muscles are still warm.

diabetes-weighttrain.jpgExercise can increase quality of life for most diabetics and in many cases help keep the disease in check. Easy aerobics, easy strength or easy stretch exercise can help.

About Diabetes

People may be born with diabetes (Type 1), but most people who have it developed it after birth (Type 2). Overweight and obesity, a diet high in sugar and fat and low in vegetables, fruits, whole grains and beans and lack of regular exercise are major contributors to diabetes. Although Type 2 used to be diagnosed mostly in adults, it now is diagnosed frequently in children and teenagers.

According to the American Diabetes Association diabetes occurs when the body does not produce or properly use insulin. Insulin is a hormone that is needed to convert sugar, starches and other food into energy needed for daily life. Getting your blood glucose level tested as part of your annual checkup is important, particularly if you have pre-diabetes, a condition that occurs when a person’s blood glucose levels are higher than normal but not high enough for a diagnosis of type 2 diabetes. There are 41 million Americans who have pre-diabetes, in addition to the 20.8 million with diabetes. Research shows that exercise decreases body fat and helps normalize insulin levels.

GET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 25% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: TAKECHARGE CLICK HERE

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

 

 

Share

FABULOUS FOREVER WORKOUTS

Fabulous Forever WorkoutsFABULOUS FOREVER WORKOUTS!

I’d like to remind you if you are still in that winter slump, to get moving again if you want to “live long and prosper”.

So to make it easy on you to spring into shape, do these 5 Most Important Workouts at least 4-5 days a week even if you begin with a little as 5 minutes a day working up to about 30 minutes.

Tip: Plan your workout:

Try to exercise as much as you can at the same time every day.

FABULOUS FOREVER WORKOUTS:

Have your workout clothes and accessories ready ahead of time so you can grab and take them with you or put on and go!

Fabulous Forever Workouts1. Aerobic Training

Feeling sluggish? Believe it or not a daily dose of aerobic exercise can help provide you with more energy and stamina. Aerobics is any activity that uses your large muscle groups like brisk walking, swimming, jogging, biking, climbing stairs, or low impact cardio dance. Starting out with as little as 5 minutes a day and building up to 30 minutes will help lower your blood pressure, increase your good cholesterol, HDL, improve your lung function, strengthen your heart, burn calories and elevate your mood.

Fabulous Forever Workouts2. Muscle Strength

Flab is one of those things we all really hate. What’s worse than wearing something that will reveal that little wiggle.

Studies show that if we do nothing we will steadily increase body fat as we get older.

So an inactive 25 year old woman may be at 23% (normal range of %body fat) but if she stays inactive by the time she is in her 60’s she can be as high as 43%.

The good news is this is completely reversible by adding some strength training exercises. And it doesn’t take much: just twice a week for 30 minutes or so.

Make sure you leave 24-48 hours in between for muscles to recover and grow.

Use your own body weight with push-ups (beginners can do them against a wall and modified squats or lunges. Start with a few and build up to 15 reps.

Or use resistance bands or hand and ankle weights. For this, you may need some professional help like purchasing an exercise video with a certified instructor, joining a gym or working with a certified personal trainer. Once you learn a simple routine you can do you can slowly increase the weight as you get stronger.

Tip: Start with 8 reps for each exercise. If you can’t finish the set the weight is too heavy. And if you can do a few more, you need more resistance. The key is to listen to your body.

Fabulous Forever Workouts3. Flexibility Training

When was the last time you could touch your toes? Or in the morning when you wake up do you feel stiff? If this sounds like you then doing a few stretches every day could help you move more freely and even reduce muscle aches and pains.

Here are 4 easy exercises that targets some those tight muscles:

Neck Stretch (try doing it in the shower when your muscles are warming up)

Back Stretch

Hamstring stretch

Calf stretch

Try holding the stretch for at least 10-20 seconds!

Try doing an easy stretch or yoga video or class even once a week can help increase your flexibility.

Fabulous Forever Workouts4. Balance training

Because we see in older adults a loss of balance, which results in more falls,” noted Holland.

— You can do this standing in line at the grocery store

— Stand on one leg and see if you can let go of the shopping cart

— Hold for about 10 seconds

— Also try standing on your tippy-toes and holding for a few seconds

— Balance should be done everyday — all you need is two to three minutes

Fabulous Forever Workouts5. Core training

“We see so many people as they get older avoiding their abs, which results in a bad back,” said Holland. “They’re not really supporting upper torso.”

— Try a few minutes of abdominal exercises

— Reverse curl while you’re lying in back and pull your knees into you

— Hold for five seconds and release

— Start with 10 reps a day and work your way higher

— Crunches are key — not full sit-ups — because some people can do more damage than good

— Keep back on the floor and don’t go all the way up

— Really concentrate so you can feel you’re abdominal wall contracting

— This will help support your back


Fabulous Forever WorkoutsGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 25% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: TAKECHARGE CLICK HERE

 Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

 

 

Share

Fashion Flash NEW For Women 40+

Women Over 40 News

Fashion Flash

It’s Fashion Flash Monday! I am Mirabai Holland, from MovingFreeWithMirabai!

We Fashion Flash bloggers are busy giving you the latest up-to-date information, and products to help you look and feel your best!

Please check us out.

 

 

 

 

Whether you’re inching towards menopause or gob smack in the middle of it, Barbara Hannah Grufferman — author of LOVE YOUR AGE: THE SMALL-STEP SOLUTION TO A BETTER, LONGER, HAPPIER LIFE — believes no woman should ever have to suffer!  Here’s something she’s just discovered that will ease a lot of the discomfort

 

 

 

No-nonsense beauty blog logoDo you know the difference between external and internal aging?  Find out on No-Nonsense Beauty  Blog

 

 

 

ready_or_not_screen_print_boston_artist_nick_ward2Allison from Never Say Die Beauty loves eye gels. In fact, she’s pitting two terrific eye gels against each other: Algenist Firming & Lifting vs. Shiseido Ultimune Power Infusing Eye Concentrate.

 

 

Society Wellness reminds us why we should steer clear of plastic water bottles. 

 

 

 

 

 


CONNECT WITH MIRABAI HOLLAND, CERTIFIED HEALTH COACH AND EXERCISE PHYSIOLOGIST: SPECIALIZING IN COACHING WOMEN 40 PLUS on PHONE OR SKYPE CLICK HER

TAKE CHARGE OF THEIR HEALTH NOW For more info on at home exercise programs visit www.mirabaiholland.com

25% OFF ALL DVD PRODUCTS UNTIL3-31-17 Put in coupon code TAKECHARGE at Checkout! PLUS Free USA Shipping!

 

by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
For Health Info for Women 40 plus

 

 

 

Share

Orthopedic Injuries: Prehab To Avoid Rehab

ORTHOPEDIC-INJURIES_web-4-iOrthopedic Injuries. Here’s one of mine. This picture is real. It was taken by my husband a few years ago.  That’s me unable to lower my arm without passing out. I’m on the phone with my orthopedist. Orthopedic Injuries are a real drag. This one took me 3 months to rehab.

Nobody wants to grow old, least of all boomers. But we’re turning 65 at the rate of 10,000 a day, and will be for the next 17 years.

We’re running a little scared. We want longevity, but we’re scared of losing our mobility and independence. So we’re trying to stay active, or get active, in order to avoid decrepitude. With that many older bodies on the move, orthopedic injuries are on the rise. Once you’re injured, there’s excellent treatment and rehab available

But there is a lot you can do to prevent orthopedic injuries.
If you want to stay active and mobile in the second half of your life, consider prehab today to avoid rehab tomorrow. Here’s a quick video to tell you more:

Who gets up in the morning thinking: I feel like getting a nice orthopedic injury today. What can I do to help that along? But we have them anyway, even if we’re disease free. We over use our bodies or use them wrong. We break hips and legs. We get strains and sprains. We get hurt at work, at home or playing sports.

Vintage Bodies Prone For Orthopedic Injuries 

No matter how active we’ve been, our bodies are not the same as they were when we were younger. They’ve got miles on them. And like vintage cars, it’s not wise to drive them flat out. Those of us, who’ve used our bodies for a living, know we’ve had to make adjustments for our aging muscles and joints. Many of us are favoring old injuries that have left those body parts weakened and vulnerable.

We may be nursing over use injuries from repetitive actions. These can be anything from back problems from years of standing all day, to shoulder issues from years of manual labor, to carpal tunnel syndrome from constant mouse pushing. But it doesn’t have to take years. Raking leaves, shoveling snow or playing tennis all weekend when you’re out of shape can be an express ticket to Overuse Ville. And being overweight puts extra stress on your musculoskeletal system. But, there’s a simple fix that can reduce your risk for orthopedic injuries, give you more energy, stamina and even help you live longer

Prehab to Avoid Orthopedic Injuries

Two Types of Prehab

There are two main types: general and sport-specific.

General Prehab for Daily Life

Every day, we run for the bus or the phone, load groceries in the car, pick up children or pets and a million other things we take for granted. These all carry a risk for injury and I’ll bet we can all remember being injured doing them. Luckily for most of us the, injuries were limited to a little pull or sprain. But people do fall and break bones, dislocate limbs, have heart attacks and worse because they’re not fit enough for that activity at that moment. Being inactive and overweight adds to the mix. A simple fitness and weight management program may be all you need to help prevent orthopedic injuries during everyday activities.

General rehab for daily living as part of a personal wellness program: looks at the body as a whole, and develops it as a whole to maximize quality of life. This often includes strength training, cardio conditioning and core training, as well as some proprioceptive exercises.

Avoid Orthopedic Injuries with Fall Prevention

Falls are the number one cause of injury death in people over 65. One in three people 65 plus will experience a fall each year. And poor proprioception, not knowing where your body is in space is a leading cause of falls. Proprioception degrades with age but proprioceptive exercise can slow that down and help prevent falls. Add exercises like Tai Chi, and balancing exercises to your fitness routine. They feel great to do and can help keep you vertical into old age.

Sport-Specific Prehab is designed to get you ready for the rigors of a particular sport or physical endeavor. Good activity specific exercises pay special attention to the body parts most involved in that activity or sport with regard to use and form without ignoring the concept of training the body as a whole. Sport specific training is available at many gyms and community centers.

So I hope you’ve become a believer in the little proverb I’ve coined to remind my clients “An ounce of prehab is worth a pound of rehab.”

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

Follow Mirabai Holland on 

 

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

 

Get 25% off All Mirabai Holland DVDS Put in this Code at Checkout: FABSPRING

TO SHOP NOW CLICK HERE Offer Good Now APRIL 30, 2018

New Year New You

 

Share

Fashion Flash: Valentine Edition

Fashion FlashToday’s Fashion Flash host is Allison from Never Say Die Beauty

Allison is avid researcher and shares beauty tips to women over 40 that want to look and feel their best.

We Fashion Flash Bloggers as always give you our best tips and deals in beauty, fashion, health, fitness and retail therapy. Click in, check us out.

 

Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

25% OFF ALL DVD PRODUCTS UNTIL 3-31-18 Put in coupon code TakeCharge at Checkout! PLUS Free USA Shipping at  www.mirabaiholland.com

 

50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACH SESSION FOR WOMEN

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!  If you are  ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results. Do you have low energy, high stress or persistent health issues. Are you peri or post menopausal and struggling: YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE! GET 50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACHING SESSION  FOR WOMEN: CONTACT MIRABAI AT askmirabai@movingfree.com

HAPPY VALENTINE’S DAY

Share

FABULOUS FOREVER HEALTH QUIZ

Fabulous ForeverReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness so you can be Fabulous Forever. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

Follow Mirabai Holland on 

 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH 2016snow-banner-2016-9638

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

Get 25% off All Mirabai Holland Products

 Put in this Code at Checkout: TakeCharge

TO SHOP NOW CLICK HERE Offer Good Now March 30, 2018

New Year New You

 

 

 

 

 

Share

Heart Health News

Heart Health NewsHeart Health News: Eat Berries, Drink and Be Fit! It just may help to save your  heart and the one that you love!

Since heart disease is the No. 1 killer of women and men in the U.S., I thought I’d focus on prevention. After all, if you prevent heart disease, you’re very unlikely to die from it.

Heart Health News Research

A Harvard study says women who eat three or more servings of strawberries or blueberries a week can lower their risk of heart attack by 32 percent. The study also said grapes, eggplant and blackberries may work too. It’s those flavonoids again. The antioxidants you find in red wine, dark chocolate, green tea, apple skin, etc. Rule of thumb: The darker the color, the more flavonoid content. They slow down your aging clock and prevent disease by keeping free radicals from damaging cells in your body.

Free radicals are incomplete molecules looking for an electron so they can complete and stabilize themselves. Sounds like something you’d hear in therapy. They steal an electron from a neighboring molecule, turning it into a free radical and setting off a chain reaction. They contribute to the aging process and a wide range of diseases.

We form them naturally when we breathe and metabolize. Free radicals don’t wreak havoc with your body until you have too many of them. They can be formed by oxidative stress, like intense exercise, smoking and exposure to environmental toxins.

Enter the flavonoids. They give the free radicals one of their electrons and stop them in their tracks. They help prevent heart disease by stopping LDLs (bad cholesterol) from breaking down and forming plaque in your arteries.

Nowadays, you can get berries year round, and they are a perfect low-calorie food, alone, in yogurt, or sprinkled on your cereal. So let’s have a few servings of berries, some eggplant, and maybe a square of dark chocolate for dessert. Not such a major lifestyle change.

Heart Health News: Since we are talking about prevention, how about stress?

A series of studies by Columbia University Medical Center says whether or not we perceive ourselves as stressed can be a measure of whether or not we’ll have a heart attack in the future. So from now on, I’m not going to perceive myself as stressed. Yeah. Good luck with that.

Seriously: My clients who exercise regularly, particularly aerobic exercise, tend to think of themselves as being more relaxed. And they are more relaxed. Aerobic exercise releases endorphins, the body’s natural tranquilizer, and they know they’re getting the heart benefits of all that cardio. To get the maximum benefit from cardio exercise, most people should build up to 45 or more minutes at 60 to 80 percent of your max heart rate. If you’re just starting out, you can ease in with a few minutes a day at a comfortable pace and add more as it gets too easy. But here’s the rub: Aerobic exercise, because it requires so much oxygen, is an oxidative stressor. It produces free radicals.

People who exercise once in a while or really hard only on the weekend are more at risk for producing harmful levels of free radicals. But studies have found that people who exercise regularly tend to adapt and produce enzymes that create antioxidants minimizing free radicals’ negative effect.

So here’s the formula: Eat berries, dark chocolate and get regular cardio so you don’t perceive yourself as stressed. It’s an eclectic concoction, but I think it’s tastier than one of those midnight vegetable smoothies. Don’t you?

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG! 

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share