Clicking Joints: Should I Worry?

Clicking JointsClicking Joints: Should I worry? What are those clicking, popping and crackling sounds in my joints? Is it Arthritis? Have I overdosed on breakfast cereal? No, it’s probably Crepitus. Sounds like a precursor to decrepitude, but it’s not. Crepitus is just the word used to describe the clicking sounds.

In fact, in most cases, if there’s no pain associated with those sounds, it’s nothing to worry about. Many people live their whole lives with some clicking joints and popping without any ill effects.

 Clicking Joints?

Clicking Joints have closed bags of synovial fluid, called bursa, between them. They cushion joint movement so we can walk and work painlessly. That fluid has a little bit of air or gas dissolved in it. Through our daily movement, that gas can form a bubble or cavity in the bag. The fancy term is Cavitation.

When you move your knee, elbow or shoulder, the bubble bursts and makes a click or popping sound. Cracking your knuckles is a good example of breaking those bubbles on purpose. So, the rule of thumb is: no pain, no problem.

Snapping however is another story. That rubber band-like sound is often accompanied by pain. It’s a sign you have an injury, or that some muscle, nerve or connective tissue is out of place.

In this case you should see your doctor. A good way to promote healthy joints in general is to strengthen the muscles around them. Regular strength training can make a difference at any age. If you haven’t been exercising in a while, start slowly and build up. Last thing you want to do is hurt the joints you’re trying to strengthen.

So, what’s the takeaway here? Well, next time your friends have clicks and pops in their joints, you can tell them they probably have Crepitus!

CONNECT WITH MIRABAI HOLLAND, CERTIFIED HEALTH COACH AND EXERCISE PHYSIOLOGIST: SPECIALIZING IN COACHING WOMEN 40 PLUS on PHONE OR SKYPE CLICK HERE

TAKE CHARGE OF THEIR HEALTH NOW!

25% OFF ALL DVD PRODUCTS UNTIL 7-30-17 Put in coupon code JULYFAB at Checkout! PLUS Free USA Shipping!

by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more health and fitness info and in home exercise videos please visit www.mirabaiholland.com  

Share

Exercise Outdoors: Cross Training & Hydrate

Exercise Outdoors Exercise outdoors when its hot can be a challenge. Cross training exercises are a good way to mix up your workouts and give yourself time to cool off, drink water and stay hydrated in summer heat.

Although I’m away from home, in the mountains, and not as affected by this huge triple digit heat wave, I did get a wake-up call of my own that I thought would be important to share.  I was shooting an exercise video this week in 90-degree heat. It was hot, but I got on a roll and forgot about the time. Less than an hour in, I started to swoon. Not a good shot on an exercise video. I realized immediately what had happened; I’d gotten so involved, I forgot to drink water between takes. I can say from experience that it creeps up on you. So you need to take steps to keep yourself cool and well-hydrated when you exercise outdoors. Cross-train with strength exercises mixed in with your cardio gives you a lower intensity interval so you can drink water, stay hydrated and cool off.

According to the American College of Sports Medicine losing more than 2 percent of your body weight through dehydration puts your body at risk for heat illness. This is serious business. We’ve all read the stories of team athletes who have actually died.

When you exercise in the heat you can lose up to five cups of water per hour. So it’s important to drink water before, during, and after vigorous exercise. The rule of thumb is to drink 2 cups of water a couple of hours before you start exercising so you are fully hydrated. Remember to bring that water bottle with you and drink a cup of water every 15 minutes or so while you are exercising. Don’t wait till you’re thirsty. If you’re thirsty, you’re already getting dehydrated.

But you’re not done yet. You need to drink another 2 cups over a two-hour period after exercise.

Sounds like a lot of water. It’s not. It’s just making up for the water you lose when you exercise in the heat.

Pouring water over your head during exercise won’t help you rehydrate, but it does make you feel better. A study at Cal State Fullerton with trained athletes showed that athletes exercising in 92-degree heat in a controlled setting felt cooler and that the workout was easier to perform.

But you know what Noel Coward said about “mad dogs and Englishmen.” Give yourself a break. If you can, exercise outdoors when it’s cooler, early mornings or late afternoons when the sun is less direct. Try finding shady areas.

Instead of keeping up your brisk pace for the whole workout, break it up. Go at normal pace for a bit, do a short light interval and then pick up your speed again.

Another idea is when you exercise outdoors do cross training exercises. Add intervals of strength training between shorter bouts of cardio. You’ll get a chance to drink and pour some water over your head too! Stop at a wall, a tree or a fence, and do these five exercises: two for your upper body and three for your lower.

Exercise Outdoors Video

Here is an Exercise Outdoors video with some easy cross training exercises to tone you up, no equipment necessary. 

Exercise Outdoors: Strength Exercises Using Your Own Body Weight

With all these Strength training exercises, remember to exhale on the exertion.

Standing Push Ups: Stand facing a surface with legs hip width apart and place hands shoulder width apart. Keeping your body straight, lower yourself down to the surface and then push back upright again. Muscles Worked: Chest, Triceps, and Shoulders

Calf Raises: Face surface and hold on for balance. With feet together pointing straight ahead, slowly lift your body up on to your toes, while tightening calf, abs and buttocks muscles. Then slowly lower yourself back down again.
Muscles worked: calves, abs, and buttocks.

Squats: Face surface, legs hip with apart. Hold on for balance. Shift weight back into heels. Keeping back straight, abs pulled in, gently bend at the knees and squat to about a 90-degree angle. Hold for a moment, then, using just your leg muscles, return to an upright position.
Muscles worked: Front of thigh (Quads), Back of thigh, (Hamstrings) Buttocks, Abs

Wall Sit: Stand against surface for back support. Holding on as needed for balance, slide down to a sitting position against wall, knees at about a 90-degree angle. Pull your abs in and hold for 10 to 30 seconds.
Muscles worked: Thighs and Abs

Upper Back Squeeze: Stand with your back to the surface, feet shoulder width apart. Place hands behind you on surface. Straighten your arms behind you and squeeze your shoulder blades together. Hold for 10 to 30 seconds.
Muscles worked: Back, Shoulders, Back of arms (Triceps)

GET 25% OFF ALL MIRABAI HOLLAND DVDS UNTIL June 30, 2017

PUT THIS CODE AT CHECKOUT: FAB

Visit:  www.mirabaiholland.com 

New Year New You

Follow Mirabai Holland on 

 

 

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

TO SHOP NOW CLICK HERE

 

Share

Osteoporosis: Is Your Thigh Bone Like The Eiffel Tower?

Osteoporosis Awareness MonthMay, is Osteoporosis Awareness Month.I first became interested in bones as a young dancer (about 200,000 years ago, in the Mid Paleolithic era). I was studying body alignment and I became fascinated with the skeleton and the remarkable living tissue that makes up our bones. I was intrigued by the intricate architectural structure of bone.

Osteoporosis Awareness MonthThere’s the smooth, hard shell we see on the outside called cortical bone, and the amazing crisscrossed, honeycomb like structure on the inside called trabecular bone. The combination of cortical and trabecular bone make our skeletons, strong, light, flexible and efficient.

The structure of trabecular bone is the secret ingredient. The trabecular bracing structure is located at precisely the correct angles to absorb the maximum force.

So when you jump over a puddle or run for a bus, it’s the trabecular bracing that directs the force to the strongest part of your skeleton and prevents a bone from breaking.

Most of us aren’t aware of our beautiful bone structure. But, it hasn’t gone unnoticed or unutilized.

The structure of trabecular bone was copied by the French bridge builder Gustave Eiffel, who wanted to build the tallest man-made structure in the world. When he built the Eiffel tower in 1889, he calculated the positioning of the braces in the curves of the legs to direct any force like high winds on the entire structure to the strongest area; the four legs. This is why the Eiffel tower continues to stand the test of time.

That’s fine for an iron tower. If part of it becomes weakened you can see it and fix it. But what happens to weakened or damaged areas of our skeletons?

I was astonished to find out that bones are pretty smart. They don’t grow to adult size and then stop.

Osteoporosis Awareness MonthOur skeletons are constantly getting rid of old weakened bone tissue and replacing it with new healthy bone. Osteoporosis Awareness MonthIn a process called remodeling, old weakened areas are broken down and replaced with new well-formed tissue. Our bodies replace about 10 percent of our bone each year.

Osteoporosis Awareness MonthIn bones with osteoporosis, the remodeling process has gotten out of whack.Those sturdy crisscrossed structures disappear and bones get weak and start to fracture. Fractures occur most often where there is the most trabecular bone.

The three areas most at risk for osteoporotic fracture are the spine has the most trabecular bone. So, if you have osteoporosis, the vertebrae start to squash under the weight of the torso. The thighbone at the hip is next. It can break just stepping off a curb. And the wrist will likely break if you put out your hands to catch yourself in a fall.

Osteoporosis Awareness Month

But there’s a lot you can do to prevent osteoporosis and maintain bone health. Weight bearing exercise like walking, jogging, aerobic dance and weight resistance training, stimulate the remodeling process and promote bone growth.

Exercise should be site specific. Do weight bearing and resistance exercises for the whole body but pay special attention to the areas most at risk; the spine, the hip and the wrist. Calcium and Vitamin D are also important.

Remember your bones are living tissue. Take care of them and they’ll take care of you.

It’s Never Too Late To Take Care Of Your Bones!

 Mirabai Holland Offers SPECIAL 25% OFF ALL Skeletal Fitness DVD PRODUCTS UNTIL 5-31-17

Mirabaiby Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

Put in coupon code BONES at Checkout! PLUS Free USA Shipping!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
For Health Info for Women 40 plus
For more info on at home exercise programs visit www.mirabaiholland.com
Enhanced by Zemanta
Share

Osteoporosis: What Does Buying A Purse Have To Do With It?

We all have a lot to lose if we take a serious fall. Assuming we survive, the effects can be life altering. And if you have osteoporosis, what would have been a minor slip and fall for others, could have devastating consequences for you. Here’s a fall prevention video that should be of interest to anyone interested in staying upright.

Osteoporosis Fall Prevention Video

There’s a story that prompted me to post this video and write this article. Here it is.

OsteoporosisI have a friend who had been eyeballing this cute little red purse for a couple of months.  She didn’t need it but she wanted it and sort of became obsessed with it.

She’d visit it online and wave to it in the store. But, there’s no way she was going to buy that purse because wanting it that bad made her feel a little stupid.

Well, the darn thing went on sale the other day at 40-percent off and another 10-percent off with her store card. Now, of course, she had to have that red bag.

Apparently, so did every other woman in the United States. Because, she had it in her online shopping cart and by the time she got her credit card out, it was no longer available. It had been snatched right out of her cart.

She was furious. She felt violated. “How dare they sell MY red purse?”

She called the company.  They apologized and looked for one in their inventory anywhere. They gave her stores and a warehouse to call and reserve it before the last one could be sold. She called around for over an hour and finally got to someone who found one in California and ordered it for her.

As she was patting herself on the back for her investigative skills and persistence my friend had an aha! moment. She had recently been diagnosed with osteoporosis. Her doctor had given her a list of endocrinologists he’d be comfortable recommending but she hadn’t even looked at it, let alone researched it.

“I had been meaning to but I had been putting it off for no good reason. I thought why on earth don’t I apply that same purse passion to taking charge of my own health care?”

She thought about it for a minute and the answer she came up with unnerved her a little. “Health care is not sexy,”  Purses are sexy! Purses are sexier than being healthier and maybe living longer? Eek!

But health is sexy! Quality of life is sexy!

As she started to Google the doctors on the list, she began to sing a parody to that old rock song.
“I’m too sexy for my purse, too sexy for my mouse pad, but not too sexy for my doctor’s office. Maybe a little bit too sexy, but I’m goin’ anyway.”

I think perhaps my friend has touched a nerve in many of us. Would we really rather look good than to feel good?

Sure seems like it. I think it’s that very premise that prompted an ad agency to come up with a TV commercial for a dietary supplement featuring a sexy dancing X-ray skeleton of a baby boomer model that’s protecting her looks by protecting her bones.

It got my attention. If you can’t get them to do it for health, get them to do it for beauty. Twistedly brilliant!

So I guess, if beauty is your motivation, go for it; especially when the health comes with it.
But what do you do if you already have osteoporosis like my friend, or have low bone mass, or you just have the good sense to want to take of your bones?

Osteoporosis And Calcium

I asked Susan Randall, MSN, FNP-BC, Senior Director, Science and Education at the National Osteoporosis Foundation and she said:

Getting enough calcium in our diet is really important. The NOF recommends
an intake of 1,000 miligrams for adult women from age 50 or younger, and age 51 and older — 1,200 milligrams a day for adult women. If a woman isn’t paying enough attention to calcium in her diet she puts herself at risk. But more is not necessarily better when it comes to calcium. Neither women nor men should get more than about 2,000 milligrams a day.

She also said “Weight bearing exercise actually builds bone in youth and will help maintain bone.”

When I asked her about fall prevention she said, “As we get older the type of exercise changes a little bit. We still have to do some impact work but it has to be safe to avoid injury and falls so you want to add balance training, flexibility training, and safe movement to make sure the individual is able to stay active and healthy.”

So what’s the takeaway here? My takeaway is if you like standing on your own two feet, taking care of your bones is about as sexy as it gets.

May is Osteoporosis Prevention Month! It’s Never Too Late To Take Care Of Your Bones!

 Mirabai Holland Offers SPECIAL 25% OFF ALL Skeletal Fitness DVD PRODUCTS UNTIL 5-31-17

Mirabaiby Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

Put in coupon code BONES at Checkout! PLUS Free USA Shipping!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
For Health Info for Women 40 plus
For more info on at home exercise programs visit www.mirabaiholland.com
Share

Fabulous Forever Health IQ Mirabai Holland

MIRABAI HEALTH-health-issuesReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Any questions contact me at askmirabai@movingfree.com

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSslosh-weights-coverH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

 

Share

Heart Health News

Heart Health NewsHeart Health News: Eat Berries, Drink and Be Fit! It just may help to save your  heart and the one that you love!

Since heart disease is the No. 1 killer of women and men in the U.S., I thought I’d focus on prevention. After all, if you prevent heart disease, you’re very unlikely to die from it.

Heart Health News Research

A Harvard study says women who eat three or more servings of strawberries or blueberries a week can lower their risk of heart attack by 32 percent. The study also said grapes, eggplant and blackberries may work too. It’s those flavonoids again. The antioxidants you find in red wine, dark chocolate, green tea, apple skin, etc. Rule of thumb: The darker the color, the more flavonoid content. They slow down your aging clock and prevent disease by keeping free radicals from damaging cells in your body.

Free radicals are incomplete molecules looking for an electron so they can complete and stabilize themselves. Sounds like something you’d hear in therapy. They steal an electron from a neighboring molecule, turning it into a free radical and setting off a chain reaction. They contribute to the aging process and a wide range of diseases.

We form them naturally when we breathe and metabolize. Free radicals don’t wreak havoc with your body until you have too many of them. They can be formed by oxidative stress, like intense exercise, smoking and exposure to environmental toxins.

Enter the flavonoids. They give the free radicals one of their electrons and stop them in their tracks. They help prevent heart disease by stopping LDLs (bad cholesterol) from breaking down and forming plaque in your arteries.

Nowadays, you can get berries year round, and they are a perfect low-calorie food, alone, in yogurt, or sprinkled on your cereal. So let’s have a few servings of berries, some eggplant, and maybe a square of dark chocolate for dessert. Not such a major lifestyle change.

Heart Health News: Since we are talking about prevention, how about stress?

A series of studies by Columbia University Medical Center says whether or not we perceive ourselves as stressed can be a measure of whether or not we’ll have a heart attack in the future. So from now on, I’m not going to perceive myself as stressed. Yeah. Good luck with that.

Seriously: My clients who exercise regularly, particularly aerobic exercise, tend to think of themselves as being more relaxed. And they are more relaxed. Aerobic exercise releases endorphins, the body’s natural tranquilizer, and they know they’re getting the heart benefits of all that cardio. To get the maximum benefit from cardio exercise, most people should build up to 45 or more minutes at 60 to 80 percent of your max heart rate. If you’re just starting out, you can ease in with a few minutes a day at a comfortable pace and add more as it gets too easy. But here’s the rub: Aerobic exercise, because it requires so much oxygen, is an oxidative stressor. It produces free radicals.

People who exercise once in a while or really hard only on the weekend are more at risk for producing harmful levels of free radicals. But studies have found that people who exercise regularly tend to adapt and produce enzymes that create antioxidants minimizing free radicals’ negative effect.

So here’s the formula: Eat berries, dark chocolate and get regular cardio so you don’t perceive yourself as stressed. It’s an eclectic concoction, but I think it’s tastier than one of those midnight vegetable smoothies. Don’t you?

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share

New Year New You: Top Ten Fitness Tips

new-year-s-resolution-take-charge-of-your-health-nowNew Year, New You; right? Well it is January again, and are you wondering if you can really stick with your New Year’s fitness resolutions? If getting in shape, and staying in shape is one of yours, it’s probably not the first time you’ve tried it. I’ve spent a lot of my career studying why fitness programs succeed or fail and developing methods to help people succeed. So, Happy New Year, here are my Top 10 Tips to help you ward off decrepitude.

New Year New You Top Ten Tips

•  Start slowly and go at your own pace. Staying in your comfort zone separates the pain from the gain. You’ll get the most benefit with the lowest risk of injury, especially if you’ve been inactive for some time.

•   Find the right kind of exercise for you. Choose activities you like or at least don’t hate. It doesn’t have to be complicated. It can be as simple as taking a brisk walk.

•   Pick a time of the day that is most convenient for you to exercise.  Try to stick with that schedule. Studies show that people who exercise at the same time every day are more likely to stick with it.

•  Before getting out of bed each day, take a moment to visualize yourself fit. Thinking of yourself as a fit person will help make it happen. Professional athletes do this daily.

•  Keep an exercise log. You’ll get a feeling of accomplishment when you stick to your program and will be able to chart your progress.

  • Wear comfortable clothing and shoes with good support. Cotton is a breathable classic. But check out the super lightweight fabrics like cool-max that wick the sweat from your skin. When buying shoes, don’t feel weird about actually exercising in them in the store before plunking down the big bucks. I can’t tell you how many pairs of sneakers I have thrown against the wall before I learned this.

•   Exercise with a friend or family member. Supporting each other’s efforts helps keep you on track. One of my students loves to go mall walking with her friend in the early morning at speed and then coming back later for some retail therapy.

•   Music is a powerful motivator. Pick music you love that makes you want to move. There are fitness music companies that sell CDs with popular tunes played at specific beats per minute. They’ll tell you what speed works for particular types of exercise.

•   Consider professional guidance, especially if you’ve been inactive.  If you don’t want to join a gym or can’t afford a trainer, consider a beginner-level exercise video by a certified teacher so you’ll see the exercises demonstrated properly.

•   Set short-term, easily attainable goals, such as doing some form of exercise two or three days a week to start.  Change your goal when it becomes too easy.

It’s rare when anyone succeeds at anything right out of the gate. That’s why “If at first you don’t succeed, try, try again” is a classic proverb. So if you fall off the wagon one day, just climb back on board the next. And remember you’re not a failure, you’re a success story in progress.

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

New Year New You

Follow Mirabai Holland on 

 

 

Get 50% off All Mirabai Holland Products

 Put in this Code at Checkout: MOVENOW Offer Good Now Jan 30 2017

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

TO SHOP NOW CLICK HERE

 

 

 

 

 

Share

Holiday Workouts

Holiday WorkoutsJust about now, you may have gotten too busy to think about exercise or what I call “Holiday Workouts” . But with New Year’s resolutions just around the corner it might just make some sense to hedge your bets.

Well, I’d like to remind you to get moving again if you want to “live long and prosper”.

So to make it easy, do these 5 Most Important Holiday Workouts at least a few days a week even if you begin with as little as 5 minutes a day working up to about 30 minutes.

Tip: Plan your workout:

Try to exercise as much as you can at the same time every day.

Have your workout clothes and accessories ready ahead of time so you can grab and take them with you or put on and go!

Holiday Workouts: Aerobic Training No. 1

Feeling sluggish? Believe it or not a daily dose of aerobic exercise can help provide you with more energy and stamina. Aerobics is any activity that uses your large muscle groups like brisk walking, swimming, jogging, biking, climbing  stairs, or low impact cardio dance. Starting out with as little as 5 minutes a day and building up to 30 minutes will help lower your blood pressure, increase your good cholesterol, HDL, improve your lung function, strengthen your heart, burn calories and elevate your mood.

Holiday Workouts: No. 2: Muscle Strength

Flab is one of those things we all really hate. What’s worse than wearing something that will reveal that little wiggle. Studies show that if we do nothing we will steadily increase body fat as we get older. So an inactive 25 year old woman may be at 23% (normal range of %body fat) but if she stays inactive by the time she is in her 60’s she can be as high as 43%.

The good news is this is completely reversible by adding some strength training exercises. And it doesn’t take much: just twice a week for 30 minutes or so.

Make sure you leave 24-48 hours in between for muscles to recover and grow.

Use your own body weight with push-ups (beginners can do them against a wall and modified squats or lunges. Start with a few and build up to 15 reps.

Or use resistance bands or hand and ankle weights. For this, you may need some professional help like purchasing an exercise video with a certified instructor, joining a gym or working with a certified personal trainer. Once you learn a simple routine you can do you can slowly increase the weight as you get stronger.

Tip: Start with 8 reps for each exercise. If you can’t finish the set the weight is too heavy. And if you can do a few more, you need more resistance. The key is to listen to your body!

Holiday Workouts: No. 3: Flexibility training

When was the last time you could touch your toes? Or in the morning when you wake up do you feel stiff?  If this sounds like you then doing a few stretches every day could help you move more freely and even reduce muscle aches and pains.

Try doing  an easy stretch or yoga video or class even once a week can help increase your flexibility.

Holiday Workouts:  No. 4:  Balance training

Because we see in older adults a loss of balance, which results in more falls,” noted Holland.

— You can do this standing in line at the grocery store

— Stand on one leg and see if you can let go of the shopping cart

— Hold for about 10 seconds

 — Also try standing on your tippy-toes and holding for a few seconds

— Balance should be done everyday — all you need is two to three minutes

Holiday Workouts:  No. 5: Core training

We see so many people as they get older avoiding their abs, which results in a bad back,” said Holland. “They’re not really supporting upper torso.”

 — Try a few minutes of abdominal exercises

 — Reverse curl while you’re lying in back and pull your knees into you

 — Hold for five seconds and release

 — Start with 10 reps a day and work your way higher

 — Crunches are key — not full sit-ups — because some people can do more damage than good

 — Keep back on the floor and don’t go all the way up

 — Really concentrate so you can feel you’re abdominal wall contracting

And if you need a little nudge my Holiday Workouts Kit is a Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share

Water Ballet Exercise

Water Ballet ExerciserWater Ballet Exercise!

We are filming for several hours a day starting at the crack of dawn. The weather is cooler but not for long. My only relief has been to strip off my workout clothes, which are almost pasted to my body, jump into a swimsuit and plunge into the pool. After about 45 minutes of laps back and forth I get an idea. What if I try some exercises in the water, holding on to the side of the pool? Doing some Water Ballet Exercise in the water, while cooling off is not such a bad idea I’m thinking. So I try one of my on land favorites for my legs and butt. I like it! I can really feel it working. It may be even more effective with the water for added resistance. This Aqua Ballet Workout not only tones your lower body but it also helps to elongate your muscles while you are doing it. And because you are in the water, you are adding resistance to strengthen your legs and butt while at the same time using your core muscles to help keep your body upright and balanced.

Try this Water Ballet Exercise to Tone Up Your Legs and Butt

Stand facing front, heels together, feet turned out. Hold on to the edge of the pool with your right hand. Slowly bend left knee, bringing foot up to right knee forming a triangle. Slowly stretch leg in front of body. Then bring foot back to the knee of the standing leg and return to the starting position. Repeat 4 times to the Front, Side, and Back.

Water Ballet ExerciseWater Ballet ExerciseWater Ballet ExerciseWater Ballet ExerciseWater Ballet Exercise

 

 

 

 

 

 

 

Turn around and repeat exercise on the other leg holding on with your left hand. Enjoy this Water Ballet Exercise.

For more health and fitness information and at home exercise programs please visit www.mirabaiholland.com

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

To View All Products: Click Here  2014-07-06-STRETCHBACK570PIX_00039BGET 20% OFF ALL MIRABAI HOLLAND DVD PRODUCTS UNTIL OCTOBER 31, 2016.

PUT THIS CODE AT CHECKOUT: TAKECHARGE

Follow Mirabai Holland on 

 

 

 

Share

Better Sleep

Better SleepLooking to get better sleep? We all love a good night’s   sleep. But did you know that not getting one not only makes you dull and stressed, it can also make you pack on the pounds.

Health experts recommend eight hours of sleep a night for most adults. Yet so many of us get fewer than six-and-a-half hours during the work week.

Too little physical activity is clearly part of why we’re overweight. But a lack of sleep may make weight loss and weight control more difficult by altering your metabolism. It may also be changing your eating and exercise patterns.

In a Japanese study, children sleeping less than eight hours a night were almost three times as likely to be overweight.

Lack of sleep may change hormone levels and thus influence weight gain. Higher levels of the hormone insulin have been linked to a shortage of sleep.

Because insulin promotes fat storage and controls blood sugar, extra insulin could make weight loss more difficult.

Studies also show that a lack of sleep leads to lower levels of the hormone leptin, which can cause an increased appetite. Sound familiar?

A third hormone affected by too little sleep is cortisol, linked by research to stress. When people feel threatened or stressed, their cortisol levels rise in a “fight or flight” reaction. In one study, people whose cortisol levels rose highest in response to stress had more waistline fat – and fat at the waist is related to the greatest number of risks for heart disease and other ailments. So what can you do to get better sleep?

Better Sleep With Aerobic Exercise

Results from a Stanford University study show exercise, particularly aerobic exercise in the late afternoon or right after work can turn this all around.

The physical stress of aerobic exercise produces fatigue and a rise in body temperature. A few hours later, your body temperature drops. That coupled with the fatigue from your exercise triggers your brain to induce a deeper, longer better sleep.

Better Sleep

What time of day you do is as important as doing it. If you exercise too close to bedtime you may be up for hours climbing the walls. Getting a half hour brisk walk is all it takes.

If you belong to a Gym, get there and mix it up on the cardio machines.

Or get yourself a good cardio dance video by a certified instructor.

In any case quality zzzzzs equals quality of life and may even increase longevity.

For more health and fitness information and at home exercise programs please visit www.mirabaiholland.com

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

To View All Products: Click Here  2014-07-06-STRETCHBACK570PIX_00039BGET 20% OFF ALL MIRABAI HOLLAND DVD PRODUCTS UNTIL OCTOBER 31, 2016.

PUT THIS CODE AT CHECKOUT: TAKECHARGE

Follow Mirabai Holland on 

 

 

 

GET 20% OFF ALL MIRABAI HOLLAND DVD PRODUCTS UNTIL SEPTEMBER 1, 2016.

PUT THIS CODE AT CHECKOUT: FABU2

New Year New You

Follow Mirabai Holland on 

 

 

 

Share