Fashion Flash Blog: Women 40+

Fashion Flash Blog

Today’s Fashion Flash blog host is Staness from Menopausemakeover, the place to go to take charge of the second half of your life.

Our Fashion Flash blog:

This week Fashion Flash Blog has a plethora of pertinent possibilities for health, fitness, beauty and fashion. Please check us out.

Fashion Flash Blog MbaiCBpasse_HPIM0861As we come to the end of summer, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness.  Test your health and fitness IQ with this at home quiz. Answers are at the end. Enjoy your week.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Test your health and fitness I.Q. today.

Health and Fitness Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.
19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 44 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. lightheadedness

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

 

 

 

 

 

Share

It’s Fashion Flash Monday

Fashion Flash Women Over 40

Fashion Flash Women Over 40

It’s Fashion Flash Monday! Our host is Cindy from Prime Beauty, the beauty resource for women 40+ in the prime of their lives. Her articles give us the latest on new beauty products, skincare and make-up tips. Check out Prime Beauty’s giveaways too.

Here’s the latest info and tips from our Fashion Flash Bloggers this week. Topics include: exercise may reduce breast cancer risk, ancient beauty secrets, ballet barre workout in the water, pros and cons of your favorite American veggie, and how to look fabulous in only 15 minutes.

Recent Study:

CAN YOU OVER EXERCISE? TOO MUCH OF A GOOD THING?

Fashion Flash strength-training.jpg

A recent study at the University of Alabama with older women concluded that the exercise sweet spot is about 40 minutes of cardio twice week and a full body strength workout on 2 alternate days.

The group that exercised more, up to 6 times a week did not achieve better results, and reported less energy for daily activities.  So more is not always better!

So many of my clients ask me how much exercise should they do to get the best results.

Many of my clients have gotten effective and sustainable results by exercising 3-5 days a week. They say mixing up their routine also helps them stay on track so they look forward to exercising instead of dreading it. I always say “exercise should be a pleasure not a chore. Getting fit shouldn’t feel like getting your teeth drilled.”

There are those days when you body tells you to take a rest. If you aren’t feeling well or didn’t get enough sleep the night before, you might be better off doing a lighter workout or skipping exercise that day.

For info on in home exercise programs, weight loss, and health topics visit www.mirabaiholland.com

 

 

 

Share

In Home Exercise Program For Women Over 40

Looking for an in home exercise program? If you’re 40, or even 50 plus, you CAN get really fit. But your body is not the same as it was when you were 30. You need to slow down and build up gently over time. You can get really strong but it takes a progressive approach. Those beat-yourself-up workouts are simply not a sustainable lifestyle choice. Try this 5-minute Ease-in video to set the tone for your at home exercise routine. Getting fit shouldn’t feel like getting your teeth drilled.

For more info on in home workouts for women 40 plus visit www.mirabaiholland.com

Share

Fashion Flash: Exercise For Women Over 40

Fashion-FLash-logoNEW3-13

This week’s Fashion Flash host is Deb Chase of NoNonsenseBeautyBlog the place to go for over-40 beauty information.

Deb researches all the beauty, skin care and health news and delivers honest reports you won’t find elsewhere. She’s on top of the latest ooh-la-la beauty solutions and lets you know which ones are worth the ooh-la-la price and your valuable time.

Join Deb and the rest of us Fashion Flash bloggers for all your Beauty Fashion and Fitness needs. This week we’re all about exercise for women over 40. Click in and share your thoughts.

Since we’re all about exercise this week, Here’s a quick Aqua Jog workout video to keep you cool and vital.


For more info on in home exercise programs for women, check me out at www.mirabaiholland.com

Share

Fashion Flash Women 40 plus Blog: Beauty, Fashion, Fitness

Fashion Flash Women 40 plus Blog

Today’s Fashion Flash women 40 plus blog is hosted by Deborah Boland, style expert from Fabulous After 40. She bring to us the best, up-to-date insights on beauty and fashion styles and trends.  Today’s Fashion Flash women 40 plus blog entries range from fabulous to practical beauty tips, fashion styles and fitness workouts. Check us out!

 

 

SWIM-WEBI’ve found so much solace from the heat  in swimming this summer. Fast or slow,  it’s a wonderful workout for body, mind and spirit. I’ve built up to 100 laps a day, over the last few weeks, enjoying every minute. If you have the opportunity to take a swim, try it out.

 

Meanwhile, if you need a little push to exercise, here is a new research study you might want to check out.

EXERCISE REDUCES STROKE RISK IN WOMEN OVER 45

A newly published study funded by The National Institutes of Health shows a 20% reduction in stroke risk for both women and men over 45 who exercised versus those did not. Men got the best results 4 times or more a week. While women reaped a similiar benefit exercising just 1-4 times a week.

aerobics-jump-a2426-cropped-t230.jpg“Getting your daily dose of cardio seems like a no brainer to me,” says women’s exercise program expert Mirabai Holland.

 

 

Here’s a link to an NIH article on the study “NIH-funded study suggests that moving more may lower stroke risk.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Fashion Flash: For Women Over 40

FASHION FLASH BANNER

Fashion Flash

Today’s Fashion Flash is hosted by nationally recognized author  Barbara Hannah Grufferman. Her website and book The Best of Everything After 50 is filled with fabulous resources to help women make informed choices so we can continue to live a healthy and vital life.

This week’s Fashion Flash will give you the latest in beauty, fashion, well-being and fitness for women over 40. Let us know what you think!

Flab is one of those things we all really hate. What’s worse than wearing something that will reveal that little wiggle?

Studies show that if we do nothing we will steadily increase body fat as we get older.

So an inactive 25 year old woman may be at 23% (normal range of %body fat) but if she stays inactive by the time she is in her 60’s she can be as high as 43%.

The good news is this is completely reversible by adding some strength training exercises. And it doesn’t take much: just twice a week for 30 minutes or so.

Make sure you leave 24-48 hours in between for muscles to recover and grow.

half-squat-w-weight-demo_72

Modified Squat

Use your own body weight with push-ups (beginners can do them against a wall and modified squats or lunges. Start with a few and build up to 15 reps.

Or use resistance bands or hand and ankle weights. For this, you may need some professional help like purchasing an exercise video by a certified instructor, joining a gym or working with a certified personal trainer. Once you learn a simple routine, you can slowly increase the weight as you get stronger. Start with 8 reps for each exercise. If you can’t finish the set the weight is too heavy. And if you can do a few more, you need more resistance. The key is
to listen to your body!

For more information about fitness and health and at home exercise for women visit www.mirabaiholland.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Fashion Flash: Beauty Wardrobe & Health For Women Over 40

FASHION FLASH BANNERThis week’s Fashion Flash host is Deb Chase from the No-Nonsense Beauty Blog. Anyone can say no-nonsense but Deb really walks the walk. Her research is through, sometimes trying stuff on herself, her insights are keen and her writing is pithy and straight up. Click in for the real deal on beauty, health and aging for women over 40.
While you’re at it, have a look at the latest summer ideas we Fashion Flashers have put together for you.

 

As for me, I’m on a project in Florida where it’s hot with a capital H! I’ve given up on trying to run or bike. I’ve taken my workouts to the pool where it’s cool.

SWIM-WEBI’m getting my cardio by swimming as fast as I can for 3 laps. Then doing 1 slow one.

I’ve built up to 60 laps now. Try it yourself. Remember to ease in, stop when you are tired and build up at your own pace. It’s a terrific workout to maintain health for women over 40.

 

 

 

 

Share

It’s Fashion Flash

Moving Free With Mirabai is pleased to be hosting Fashion Flash this week because we have such fabulous tips for you to look and feel your best this summer. They’re just a click away.

 


.

 

 

 

Enjoy the 4th of July with a Strawberry Kiss!  This pink cocktail delight has less calories and sugar than a strawberry daiquiri. It’s so refreshing and Menopause  Makeover approved

 

.

Looking for a great summer lipstick? Fab Over Forty’s series Summer Lip Look has a week long list of looks from Giorgio Armani, Sonia Kashuk, Lancome, Dior and Tom Ford.  Which one will you choose?

 

TV show House of Curves defies critics and promotes a positive body image for plus size women

 

 

Want a flawless complexion AND sun protection? Cindy from Prime Beauty introduces us to Avene High Protection Tinted Compact SPF50–your skin will love it and no sun damage! Your welcome.

 

There’s a new kind of dress in town and it’s a huge hit, especially with us gals over 40.  Style expert Deborah Boland from Fabulous After 40 shows us why women over 40 are loving high-low maxi dresses.

 

 

 

Deb of No-Nonsense Beauty Blog finds a low glycemic alternative for high glycemic  rice

 

Moving Free With MirabaiHolidays make we wax philosophic.And thinking about this independence day reminded me not only of our founding fathers and our present men and women in uniform, it also brought to mind another kind of independence.  I’m talking about independence into our old age. The kind that health and fitness can bring. Remember Fitness=Longevity.

So when you drink that toast to independence, add health to that toast and think of how you’re going to get back to exercising on the 5th of July.

We Fashion Flashers wish you a Joyous and Festive Independence Day. And as independent women, we all know how important that is!

 



Share

Easy Exercises To Relieve Stress and Recharge Right At Your Desk! by Mirabai Holland 2013

With today’s emphasis on productivity, its hard not to get stressed out.

Here are a couple mini moments you can take at your desk to help yourself

relax, focus, and energize.

Diamond Stretch:

 Raise arms over-head linking hands together.

Slightly bend elbows and gently move them back.

Hold for 10-20 counts.

Stretches & Relaxes: Shoulders, Chest and Upper Back

 BREATHING EXERCISE

Close your eyes. Concentrate on your breathing.

  • Breathe in… Breath out…
  • Breathe in and hold your breath for 1 second – 1 hundred thousand, Breathe out
  • Breathe in again a little deeper and hold for 2 seconds – 1 hundred thousand, 2 hundred thousand – Breathe out
  • Breathe in deeper and hold for 3, then 4, then 5 seconds

By the time you hold for 5, you should feel pretty good.

Enhanced by Zemanta
Share

It’s Fashion Flash Monday, by Mirabai Holland © 2013

Our Fashion Flash host for this Memorial Day Monday May 28, 2013 is Cindy and her Prime Beauty Blog dedicated to the unique beauty needs of us 40 plus women. Join her and the rest of us Fashion Flashers in celebrating the service of our men and women in uniform, and learn a thing or two about beauty, health and maybe find a deal on something special.

As for me on this unofficial first day of summer, I’m close to home cooking a healthy meal for a long time friend. Have a happy healthy Memorial Day.

Yours in Health, Mirabai

Visit Mirabai at www.mirabaiholland.com

 

 

 

Share