Fabulous Forever Health IQ Mirabai Holland

MIRABAI HEALTH-health-issuesReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Any questions contact me at askmirabai@movingfree.com

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSslosh-weights-coverH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

 

Share

Heart Health News

Heart Health NewsHeart Health News: Eat Berries, Drink and Be Fit! It just may help to save your  heart and the one that you love!

Since heart disease is the No. 1 killer of women and men in the U.S., I thought I’d focus on prevention. After all, if you prevent heart disease, you’re very unlikely to die from it.

Heart Health News Research

A Harvard study says women who eat three or more servings of strawberries or blueberries a week can lower their risk of heart attack by 32 percent. The study also said grapes, eggplant and blackberries may work too. It’s those flavonoids again. The antioxidants you find in red wine, dark chocolate, green tea, apple skin, etc. Rule of thumb: The darker the color, the more flavonoid content. They slow down your aging clock and prevent disease by keeping free radicals from damaging cells in your body.

Free radicals are incomplete molecules looking for an electron so they can complete and stabilize themselves. Sounds like something you’d hear in therapy. They steal an electron from a neighboring molecule, turning it into a free radical and setting off a chain reaction. They contribute to the aging process and a wide range of diseases.

We form them naturally when we breathe and metabolize. Free radicals don’t wreak havoc with your body until you have too many of them. They can be formed by oxidative stress, like intense exercise, smoking and exposure to environmental toxins.

Enter the flavonoids. They give the free radicals one of their electrons and stop them in their tracks. They help prevent heart disease by stopping LDLs (bad cholesterol) from breaking down and forming plaque in your arteries.

Nowadays, you can get berries year round, and they are a perfect low-calorie food, alone, in yogurt, or sprinkled on your cereal. So let’s have a few servings of berries, some eggplant, and maybe a square of dark chocolate for dessert. Not such a major lifestyle change.

Heart Health News: Since we are talking about prevention, how about stress?

A series of studies by Columbia University Medical Center says whether or not we perceive ourselves as stressed can be a measure of whether or not we’ll have a heart attack in the future. So from now on, I’m not going to perceive myself as stressed. Yeah. Good luck with that.

Seriously: My clients who exercise regularly, particularly aerobic exercise, tend to think of themselves as being more relaxed. And they are more relaxed. Aerobic exercise releases endorphins, the body’s natural tranquilizer, and they know they’re getting the heart benefits of all that cardio. To get the maximum benefit from cardio exercise, most people should build up to 45 or more minutes at 60 to 80 percent of your max heart rate. If you’re just starting out, you can ease in with a few minutes a day at a comfortable pace and add more as it gets too easy. But here’s the rub: Aerobic exercise, because it requires so much oxygen, is an oxidative stressor. It produces free radicals.

People who exercise once in a while or really hard only on the weekend are more at risk for producing harmful levels of free radicals. But studies have found that people who exercise regularly tend to adapt and produce enzymes that create antioxidants minimizing free radicals’ negative effect.

So here’s the formula: Eat berries, dark chocolate and get regular cardio so you don’t perceive yourself as stressed. It’s an eclectic concoction, but I think it’s tastier than one of those midnight vegetable smoothies. Don’t you?

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share

Skeletal Fitness: 3 Important Exercises

Skeletal FitnessSkeletal Fitness is important throughout our lives.

With 12,000 boomers a day turning 65, that’s one every 8 seconds for the next 18 years; and with 50% of women over the age of 50 projected to have an osteoporosis related fracture in their lifetime, I thought I’d be a little practical this year and give you a mini workout to help you protect your bones.

Skeletal Fitness

Our bones are living tissue and grow stronger with weight bearing and resistance exercise. This is called Bone Loading and can help us maintain our skeletal fitness.

And since the three areas most at risk for Osteoporotic fracture are the Spine, the Hip and the Wrist, here are 3 easy Bone Loading exercises, one for each of those areas, you can do using a pair of hand weights or a couple of soup cans. Use a weight that makes the exercise feel somewhat hard after 8 reps. Remember to always exhale on the exertion. Do 8-15 reps of each of these exercises. Start where you’re comfortable and build up.

And of course always consult your doctor before beginning this Skeletal Fitness exerciseprogram.

Double arm row: Loads Spine

  • Start with arms in front of you, weights together.
  • Slowly row arms back, bending elbows bringing weights to chest height.
  • Squeeze shoulder blades together, without shrugging your shoulders.

 

Lunge – Loads Hip and Femur (thigh bone)

  • Stand tall, feet about shoulder width apart, hands and weights at your sides.
  • Keep body erect and lunge forward with left foot, bending both knees to help facilitate the move. (Right heel comes off the floor). Your front knee should be aligned over the second toe of that foot and your weight should be centered between your front and back foot.
  • Hold for 8 seconds, (remember to breathe) return to starting position and repeat lunging with right foot.

 

 

 

Wrist Curls

  • Hold arms in front of you palms up.
  • Using only your wrists, curl weights toward your body until knuckles are facing the ceiling.
  • Slowly lower and repeat.

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

PUT MOVENOW at checkout and get 50% off

For more info on Women over 50 Health and Fitness and at home exercise programs and Osteoporosis exercise videos please visit www.mirabaiholland.com

SKET ULTRA KIT

 

 

 

Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Exercise Physiologist:

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

 

 

Share

New Year New You: Top Ten Fitness Tips

new-year-s-resolution-take-charge-of-your-health-nowNew Year, New You; right? Well it is January again, and are you wondering if you can really stick with your New Year’s fitness resolutions? If getting in shape, and staying in shape is one of yours, it’s probably not the first time you’ve tried it. I’ve spent a lot of my career studying why fitness programs succeed or fail and developing methods to help people succeed. So, Happy New Year, here are my Top 10 Tips to help you ward off decrepitude.

New Year New You Top Ten Tips

•  Start slowly and go at your own pace. Staying in your comfort zone separates the pain from the gain. You’ll get the most benefit with the lowest risk of injury, especially if you’ve been inactive for some time.

•   Find the right kind of exercise for you. Choose activities you like or at least don’t hate. It doesn’t have to be complicated. It can be as simple as taking a brisk walk.

•   Pick a time of the day that is most convenient for you to exercise.  Try to stick with that schedule. Studies show that people who exercise at the same time every day are more likely to stick with it.

•  Before getting out of bed each day, take a moment to visualize yourself fit. Thinking of yourself as a fit person will help make it happen. Professional athletes do this daily.

•  Keep an exercise log. You’ll get a feeling of accomplishment when you stick to your program and will be able to chart your progress.

  • Wear comfortable clothing and shoes with good support. Cotton is a breathable classic. But check out the super lightweight fabrics like cool-max that wick the sweat from your skin. When buying shoes, don’t feel weird about actually exercising in them in the store before plunking down the big bucks. I can’t tell you how many pairs of sneakers I have thrown against the wall before I learned this.

•   Exercise with a friend or family member. Supporting each other’s efforts helps keep you on track. One of my students loves to go mall walking with her friend in the early morning at speed and then coming back later for some retail therapy.

•   Music is a powerful motivator. Pick music you love that makes you want to move. There are fitness music companies that sell CDs with popular tunes played at specific beats per minute. They’ll tell you what speed works for particular types of exercise.

•   Consider professional guidance, especially if you’ve been inactive.  If you don’t want to join a gym or can’t afford a trainer, consider a beginner-level exercise video by a certified teacher so you’ll see the exercises demonstrated properly.

•   Set short-term, easily attainable goals, such as doing some form of exercise two or three days a week to start.  Change your goal when it becomes too easy.

It’s rare when anyone succeeds at anything right out of the gate. That’s why “If at first you don’t succeed, try, try again” is a classic proverb. So if you fall off the wagon one day, just climb back on board the next. And remember you’re not a failure, you’re a success story in progress.

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

New Year New You

Follow Mirabai Holland on 

 

 

Get 50% off All Mirabai Holland Products

 Put in this Code at Checkout: MOVENOW Offer Good Now Jan 30 2017

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

TO SHOP NOW CLICK HERE

 

 

 

 

 

Share

Easy Raspberry Jam Recipe: No Gunk, No Junk

Easy Raspberry Jam RecipeEasy Raspberry Jam Recipe.
I love jam. I love it on my toasted baguette in the morning, drizzled through my plain yogurt, over my frozen yogurt and even in my salad dressing. But I can’t stand junk, gunk and preservatives in it. I swear I can taste them, and I know they’re not
good for you.
So a couple of berry seasons ago, armed only with Google and some pent up desire to find my dream jam recipe, I found some spectacular  

raspberries on sale and went for it.I wanted to make jam that was just fruit and a little sugar, nothing else, not even pectin (a jelling ingredient found in most jams).

I followed a few no pectin recipes I found, and the jam was pretty good, even the first time. But it was a little too sweet. I experimented with less sugar than recipes called for and finally found a simple combination that I love and I’d like to share it with you now. Making jam, particularly berry jam is not hard at all, but it does require concentration. You have to stay there and stir it so it doesn’t burn. I find it relaxing to concentrate on nothing else but raspberries for a couple of hours and it’s even more fun if I have a friend to talk to while I’m stirring.

Easy Raspberry Jam Recipe

Here’s my raspberry jam recipe: (Or substitute your favorite berries, same proportions.)
· 5 cups of fresh, perfectly ripe (not over ripe raspberries)
· 2 ½ cups of regular granulated sugar
That’s it! No gunk, no junk.

Equipment you’ll need:
(You can get a starter kit online or at your local hardware or big box store that has most of the stuff below)

·5 or 6, 8oz canning jars
·6 or 8-quart pot stainless steel (aluminum pots change the taste)
·8 inch saucepan or pot (aluminum or steel)
·Pot, aluminum or steel large enough to hold all 5 or 6 canning jars at once (there are canning pots available with a submersible rack that will hold all your jars. It’s worth buying once you decide you like making jam)
·Pair of jar tongs or tongs big enough to pick up a jam jar
·Jar funnel
·Lid lifter magnet
· Small plate

Steps:
1. Put the small plate into the freezer. You’ll use it to plop a drop of your hot jam on when you think it’s ready.
2. Unscrew the lids from the jars and pop off the inner lids.
3. Sterilize the jars (lids off) by putting them in your dishwasher about an hour before you use them or by boiling them (lids off) in the large canning pot for about 10 minutes (you can put you jar funnel and lid lifter magnet with the jars to sterilize them too)
4.Fill the 8-inch saucepan or pot about half way with water, bring to a boil and drop the inner lids into the boiling water. Sterilize them for 10 minutes.
5. Wash your berries and crush to taste in a steel pot. If you like fruit-chunky jam, crush them about half way, for smoother jam crush them a little more, (raspberries will disintegrate quite a bit when heated so you don’t have to crush them all the way)
6. Once the fruit is crushed, add 2½ cups of granulated sugar and mix it up.
7. Turn the heat to high for the first 5 minutes stirring constantly.
8. Turn the heat down to medium and stir constantly for about 20-25 minutes.
9. At about 20 minutes or when you jam starts to look gooey, test the consistency by taking the saucer out of the freezer and dropping a small dollop of jam on it. If it doesn’t run or drip off the plate, it’s done.
10. Take the jam pot off the heat, set it aside and let it cool.
11. Using the jar funnel, fill each jar about 90%. Put on the lids and tighten.
12. Fill your canning pot with water enough to cover the closed jars and bring to a boil.
13. Put the filled jars in the rack and lower into the boiling water and let it boil for about 15 minutes.
14. Turn off the heat, remove the rack of jars and let them cool to room temperature,
15. Let it sit overnight.
16. Serve and enjoy.

You can use the jars and screw on lid rings over again, but you can only use the inner lids once. You can get new inner lids where you buy your jars.

Enjoy this fruit over and over again for months to come.

For more info on Women over 50 Health and Fitness and at home exercise programs for  visit www.mirabaiholland.com

PUT FABNOW2 at checkout and get 25% off  Good until 3/31/2017

FabulousForever 7DVDs

 

 

 

GET STRONG LIVE LONG

SHOP NOW-

Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Exercise Physiologist:

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

 

 

 

Share

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Lose Weight Now

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Was it Einstein who said “I talk to myself in order to have an intelligent conversation”?
Maybe it was Buddha.

Anyhow, I’m in a conversation with myself right now. I’m trying to lose weight and knock off a few pounds before the holiday season. (If you think being a fitness pro makes you immune think again) and I find talking to myself is not so crazy. We all need a support system. Mine happens to be me.

Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Here a Talking Yourself Thin Video


Lose Weight Now: Talking Off The Pounds!

Every night before I go to bed, I have a little chat with myself. I plan my meals for the next day and approximate calories, and the type of exercise I am going to do. I like to switch it up so I’m not doing the same thing every day, which sometimes requires a little more planning.
I get my workout clothes and other stuff ready the night before so I have no excuse and I tell myself what a good idea that was.
Although I teach exercise classes and coach clients, my body has gotten use to that, so when I want to lose weight, I need to do more.
For motivation, I talk to myself about a piece of clothing I’m determined to get into.
I put myself on a realistic, achievable timeline. So, if I’m trying to lose five pounds I give myself about 5-6 weeks.
Now this sounds like I’m really in charge doesn’t it? But I’ve learned to expect the unexpected which might deter me and get me off my weight loss plan.

For instance, this morning my husband brought home a bag of bagels for breakfast.
As soon as I saw them, calorie numbers started to flash in my brain. So instead of denying myself all together, I told myself I could have a serving that would equal the calories, if not the nutrition, of the oatmeal I was about to prepare. And I must say I savored every bite.

As I ate my half a bagel watching my husband eat a bagel and half, I told myself that I made the right choice. I had my taste, and I was thankful for it, and I wanted to lose weight and get those pounds off more than I wanted the rest of that bagel.

So put your own Weight Loss Plan in place and lose weight now.

If you are looking for some support, why not try talking to your best friend, you!

For more information on women health and fitness and in home exercise programs for women check out  www.mirabaiholland.com

And if you need a little nudge my Holiday Workouts Kit is a Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGEsnow-banner-2015-9638.pgTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

Share

Aerobics May Improve Memory

Aerobics May Improve MemoryAerobics May Improve Memory.
I became interested in exercise and memory several years ago when my older students began to tell me that their memories seemed to improve after they took my class.
I was teaching mostly dance-exercise in those days. I started with simple steps and built up to a pretty complex routine.
There has to be a connection I thought, between the physical movement, making your brain learn this routine, and improved memory.
I’m no scientist but I was curious. So I started to break it down.
What I was having people do is learn short phrases of movement and then link them together. The cardio dance routine required them to move forward and back, side to side, remember specific steps; and stay in rhythm.
This was a real challenge for many of my students who had never done anything like this before. As they got more proficient, the class became a social gathering; because of this shared experience.
My students felt energized afterwards, not exhausted. They told me that besides getting a good body workout they were getting a memory workout as well. They said they could actually remember things better.
I wondered if there was science to support our anecdotal experience.
I contacted a couple of local Alzheimer’s specialists (there was no internet back then) and they told me – you’re probably right but there weren’t any specific studies on this more than 20 years ago.
Even now the research is not conclusive. But, technology in the last 15 years has allowed science to discover a lot more about the brain.
Vascular memory loss has been linked to heart disease and cardio fitness is a major factor in preventing and managing that issue. Aerobic exercise increases the amount of oxygen supplied to the brain improving mental function. Cardio fitness has been shown to reduce loss of brain cells in older adults.
A study of 1,449 older adults shows those who in middle age exercised vigorously enough to perspire and breathe hard for 20 to 30 minutes at least twice a week reduced their risk of later developing Alzheimer’s disease by about 60 percent.*
But cardio is just part of the equation.
Research published in the New England Journal of Medicine suggests that certain types of dance, particularly with routines to learn and remember, may help prevent age-onset memory loss and diseases like Alzheimer’s. “…. cognitive activity may stave off dementia by increasing a person’s “cognitive reserve.” **
And a study conducted at the Karolinska Institute in Stockholm, says activities that combined mental and social as well as physical stimulation offered the greatest protection against dementia***
Activity is the active word. Be physically active, mentally active and socially active, preferably all at once. Taking a Cardio Dance class or getting together with friends to do a Cardio Dance DVD is a good place to start. And to this day, when I start my cardio dance class I say,
“It’s time to workout our hearts and minds!”

*Rovio, Suvi; Kareholt, Ingemar; Helkala, Eeva-Liisa; Viitanen, Matti; Winblad, Bengt; Tuomilehto, Jaakko; Soininen, Hilkka; Nissinen, Aulikki; and Kivipelto, Miia. “Leisure-time physical activity at midlife and the risk of dementia and Alzheimer’s disease.” The Lancet Neurology; published online Oct. 4, 2005.
** Dr Joe Verghese, lead author of study conducted at Albert Einstein College of Medicine in New York, N Engl J Med, 2003; 348:2508-2516.
***Karp, Anita; Paillard-Borg, Stephanie; Wang, Hui-Xin; Silverstein, Merrill; Winblad, Bengt; and Fratiglioni, Laura. “Mental, Physical and Social Components in Common Leisure Activities in Old Age in Relation to Dementia: Findings from the Kungsholmen Project.” Presented at the Alzheimer’s Association 9th International Conference on Alzheimer’s Disease and Related Disorders, Philadelphia, Penn., July 17 – 22, 2004. Abstract published in Neurobiology of Aging, July 2004, Vol. 25, S2: p. S313.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761497/

Compared with the control group, the exercise group significantly improved in verbal fluency (p = 0.048), word list delayed recall (p = 0.038), word list recognition (p = 0.007), and total CERAD-K score (p = 0.037)

  • Metabolic syndrome (MS) is associated with an increased risk of cognitive impairment.
  • Aerobic exercise improves cognitive function in elderly people and contributes to the prevention of degenerative neurological disease and brain damage. Dance sport is a form of aerobic exercise that has the additional benefits of stimulating the emotions, promoting social interaction, and exposing subjects to acoustic stimulation and music.
  • In the present study, dance exercise for a 6-month period improved cognitive function in older adults with MS. In particular, positive effects were observed in verbal fluency, word list delayed recall, word list recognition, and the total CERAD-K score.
  • Our data suggest that the implementation of dance exercise programs may be an effective means of prevention and treatment of cognitive disorders.
  • http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnagi.2013.00075/abstract

For more information on women health and fitness and in home exercise programs for women check out  www.mirabaiholland.com

And if you need a little nudge my Holiday Workouts Kit is a Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGEsnow-banner-2015-9638.pgTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

 

Share

Fashion Flash! Holiday Edition

Fashion Flash Welcome to another NEW Holiday Week Edition of Fashion Flash! I’m your host, Health & Wellness Blogger, Mirabai Holland from MovingFreeWithMirabai.com. Join us Fashion Flash! Bloggers for some Holiday Fabulousness. We’ve got Fashion, Beauty, Health, Lifestyle and a Partridge in a Pear Tree. Enjoy.

 

 

 

erik-notes-from-dressing-room-logoErika, blogger in chief at Notes from My Dressing Table is sharing Beautiful Holiday Gift Ideas from Evine She also has a special discount code for first time customers and a fabulous giveaway open through 12/16.

 

 

No-nonsense beauty blog logoDeb of No-Nonsense beauty Blog has a holiday gift of health for the whole family.  Find out more.

 

 

 

Jackie Silver Style logoCan the state of your personal space affect your health? Jackie Silver Style shares interesting findings.

 

 

 

 

ready_or_not_screen_print_boston_artist_nick_ward2After 40, eyelashes and brows can get sparse and brittle. Allison from Never Say Die Beauty introduces you to the Art Natural Advanced Eyelash and Brow Enhancer that’s helping her achieve longer, fuller, softer lashes and brows fast!

 

 

 

http://movingfreewithmirabai.com/wp-content/uploads/2014/05/society-wellness-BANNER_FASHION-FLASH.jpg

Melanie from Society Wellness teaches us that the health and tone of the muscles in our face are the keys to a youthful glow, and a balanced body.

 

 

 

 

 

Glamour-Granny-Travels-logo-FFInka of glamourgrannytravels  goes green in exotic Bogor/Indonesia.

 

 

 

 

Second-LivesOkay, she’s no Diana Nyad but Claude Noelle Toly is a swimmer and she recently swam around the Statue of Liberty, a long time dream.  Not too shabby for an antique dealer by day.  Do you have a similar dream?

 

 

 

http://movingfreewithmirabai.com/wp-content/uploads/2014/09/Best-of-Everything-After-50-logo-for-FF-group.jpgBarbara Hannah Grufferman, author of THE BEST OF EVERYTHING AFTER 50 and AARP Contributor, shares her best tips to stay strong . . . for life.

 

 

 

 

 

BEAUTY INFO ZONE LOGO HEARTMarcia from Beauty Info Zone is crazy about concealers. She obsessively collects them but some get used more than others. What 3 concealer brands are high on her radar these days.

 

 

 

 

Tania Stephens blog logoThe holidays are in full swing. Thanksgiving just passed us and now Christmas is in a couple of weeks. Tania from 50 Is Not Old styles a holiday outfit today that will be sure to put you in the Christmas spirit.

 

 

 

PRIMEBEAUTYScreen-Shot-2012-05-28-at-6.15.05-AM-300x62Looking for a high quality gift for a special woman? Prime Beauty is giving away this Tahaitan South Sea Pearl Necklace from The Pearl Source.

 

And if you need a little nudge to help avoid gaining those extra pounds try my Holiday Workout Kit: A Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Holiday Workouts

Holiday WorkoutsJust about now, you may have gotten too busy to think about exercise or what I call “Holiday Workouts” . But with New Year’s resolutions just around the corner it might just make some sense to hedge your bets.

Well, I’d like to remind you to get moving again if you want to “live long and prosper”.

So to make it easy, do these 5 Most Important Holiday Workouts at least a few days a week even if you begin with as little as 5 minutes a day working up to about 30 minutes.

Tip: Plan your workout:

Try to exercise as much as you can at the same time every day.

Have your workout clothes and accessories ready ahead of time so you can grab and take them with you or put on and go!

Holiday Workouts: Aerobic Training No. 1

Feeling sluggish? Believe it or not a daily dose of aerobic exercise can help provide you with more energy and stamina. Aerobics is any activity that uses your large muscle groups like brisk walking, swimming, jogging, biking, climbing  stairs, or low impact cardio dance. Starting out with as little as 5 minutes a day and building up to 30 minutes will help lower your blood pressure, increase your good cholesterol, HDL, improve your lung function, strengthen your heart, burn calories and elevate your mood.

Holiday Workouts: No. 2: Muscle Strength

Flab is one of those things we all really hate. What’s worse than wearing something that will reveal that little wiggle. Studies show that if we do nothing we will steadily increase body fat as we get older. So an inactive 25 year old woman may be at 23% (normal range of %body fat) but if she stays inactive by the time she is in her 60’s she can be as high as 43%.

The good news is this is completely reversible by adding some strength training exercises. And it doesn’t take much: just twice a week for 30 minutes or so.

Make sure you leave 24-48 hours in between for muscles to recover and grow.

Use your own body weight with push-ups (beginners can do them against a wall and modified squats or lunges. Start with a few and build up to 15 reps.

Or use resistance bands or hand and ankle weights. For this, you may need some professional help like purchasing an exercise video with a certified instructor, joining a gym or working with a certified personal trainer. Once you learn a simple routine you can do you can slowly increase the weight as you get stronger.

Tip: Start with 8 reps for each exercise. If you can’t finish the set the weight is too heavy. And if you can do a few more, you need more resistance. The key is to listen to your body!

Holiday Workouts: No. 3: Flexibility training

When was the last time you could touch your toes? Or in the morning when you wake up do you feel stiff?  If this sounds like you then doing a few stretches every day could help you move more freely and even reduce muscle aches and pains.

Try doing  an easy stretch or yoga video or class even once a week can help increase your flexibility.

Holiday Workouts:  No. 4:  Balance training

Because we see in older adults a loss of balance, which results in more falls,” noted Holland.

— You can do this standing in line at the grocery store

— Stand on one leg and see if you can let go of the shopping cart

— Hold for about 10 seconds

 — Also try standing on your tippy-toes and holding for a few seconds

— Balance should be done everyday — all you need is two to three minutes

Holiday Workouts:  No. 5: Core training

We see so many people as they get older avoiding their abs, which results in a bad back,” said Holland. “They’re not really supporting upper torso.”

 — Try a few minutes of abdominal exercises

 — Reverse curl while you’re lying in back and pull your knees into you

 — Hold for five seconds and release

 — Start with 10 reps a day and work your way higher

 — Crunches are key — not full sit-ups — because some people can do more damage than good

 — Keep back on the floor and don’t go all the way up

 — Really concentrate so you can feel you’re abdominal wall contracting

And if you need a little nudge my Holiday Workouts Kit is a Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share

Relieve Holiday Stress

Relieve holiday stressRelieve holiday Stress

When I think of the holiday season as joyous as it is, I can’t help thinking about stress.

Feeling the stress of the season? Me too!

Stress has been around since the beginning of time.

It started as the flight-or-fight reflex when early humans confronted a life-threatening situation, and now, stress itself has become a life-threatening situation.

Well, if we can’t eliminate all causes of stress, which is the way to go if you can do it, but good luck with that, what CAN we do about it?

Relieve holiday stress starting with my personal favorite.

  Relieve holiday stressSnuggle with a dog or cuddle with a cat.

Relax. No really, conscious relaxation is a form of Yoga or Meditation. Sometimes you only need a few seconds and you feel a lot better.

Try this at home or at work:

Sit down and close your eyes (if you’re on the street, duck into a doorway and keep your eyes open and one hand on your purse)

Let your muscles relax

Concentrate on your breathing

Breathe in and hold your breath for 1 second – 1 one hundred thousand, Breathe out

Breathe in again a little deeper and hold for 2 seconds – 1 one hundred thousand, 2 one hundred thousand – Breathe out

Breathe in deeper and hold for three, then four, then 5 seconds

When you get to around 3 seconds of breath holding your stress level should start to drop and your mind should to clear itself for thoughts.

After 5, you should feel pretty good. This actually works and can relieve holiday stress.

Eat better. Substituting good food like fruit for sugary snacks and drinking less caffeine and less alcohol can make a big difference

At home, put on some music and dance around for a song or two.

If you have the time, keep going, After a few minutes, as your heart rate goes up your mood will improve. This is because you’re now doing aerobic exercise, a great mood elevator, after about 20 minutes you’ll feel even better because the endorphins, your body’s natural anti-depressant drugs will kick in and all will be right with the world for a while.

By the way a half hour brisk walk or putting on an aerobics video also works great to relieve holiday stress.

Another great way to relieve holiday stress is to get a massage. Professional massage therapists are great, but for just plain stress, getting your significant other or a close friend to give you a massage works just as well, maybe better. Be sure to return the favor.

Hope you’ll try these and relieve holiday stress. Happier Holidays!

 For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 12/31/16

Autumn Weight Loss PlanTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!


For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

Share