Cancer Exercise Programs

Cancer Exercise Programs

Studies show that about one third of cancer deaths each year are related to an unhealthy diet and not enough exercise. On the other hand, not smoking, eating well, and getting plenty of exercise are the most important things we can do to prevent cancer.

Cancer Exercise ProgramsCancer Exercise programs can help to control your weight and stabilize hormones. The same 30 minutes of moderate exercise a day that reduces your risk of heart attack by 50% can also reduce risk breast and colon cancer.

 

 

Cancer Exercise ProgramsControlling your weight helps to reduce the risk of breast, colon, endometrium, esophagus, and kidney cancers. Healthy low fat diet of fiber, fruits and vegetables is also a major factor in reducing cancer risk.

Cancer Exercise Programs

Easy aerobic exercise has been shown to increase hemoglobin levels, reduce inflammation, lessen fatigue, and keep muscles in shape for better every day activities. Also you can increase self confidence, reduce depression and aid in recovery of surgery. Here are some aerobic exercise suggestions.

 

 

 

Click each picture for info.

fabfit142-61441.1293561645.120.120.jpgeasein-cover_91655-1293559236-120-120slosh-weights-cover

Other research has shown cancer exercise programs that involve strength and flexibility exercises have helped patients return to a normal activity level sooner. Click the Strength and Flexibility video pictures to choose the right program for you.

BUILD MUSCLE, BOOST METABOLISM, BEGINNERS: Fabulous Forever® Easy Strength DVDTOTAL BODY STRENGTH STARTER WORKOUT WITH BAND Fabulous Forever® Stretch and Tone DVDlongevity-strength1small.jpg

stretch-1__89697-1293560891-120-120stretch2_200__49513-1330212930-120-120

 

 

 

Skin cancer is the most commonly diagnosed kind of cancer and lung cancer is the leading cause of cancer deaths among all Americans. Using sunscreen and not smoking make these two cancers largely preventable.

For women, the second most deadly cancer is breast cancer, third is colorectal cancer. Among women’s reproductive cancers, cancer of the endometrium – the tissue lining the uterus – is the most commonly diagnosed, followed by ovarian, vaginal, and vulvar cancers.

Breast cancer. Age and hormones play a big role in prevention of reproductive cancers in women. The hormone estrogen (and subtypes, such as estradiol) has a lot to do with breast cancer, although scientists are still exploring why. New research studies are finding that young girls who get plenty of exercise and eat calcium and soy foods may have lower risk for breast cancer later in their lives. Pre-menopausal women have lower risk if they have had children and breast-fed children; for this age group, being overweight seems not to be as great a breast cancer risk as it is for post-menopausal women who gain weight. Weight gain also adds risk of recurrence for overweight breast cancer survivors.

Exercise and social support seem to increase the life expectancy of breast cancer survivors, preventing recurrence. Monthly self-exams and annual mammograms are vital in detecting breast cancer early enough to treat it, so that a patient’s survival is as great as possible. More exacting screening methods, including sentinel node biopsies (removal of small bits of tissue likely to reveal cancer) and mammograms better able to penetrate dense breast tissue that can hide cancer, are improving detection and making earlier treatment and longer survival possible. Breast cancer symptoms include:

• Lump or thickening of the breast
• Breast pain
• Dimpling or puckering of the skin
• Change in skin color or texture
• Change in breast shape
• Swelling redness or heat
• Discharge from or retraction of the nipple
• Scaly skin on or around the nipple

Cervical/Uterine Cancer. Cervical cancer is one of the few types of cancer (liver cancer is another) that develops as the result of a virus. PAP smear tests to detect cervical cancer have been greatly improved in the past few years. Regularly getting a PAP smear is the best method of detecting cervical cancer. Abnormal bleeding, especially in post-menopausal women, may be a sign of these cancers, but may also be a sign of other disorders that are not cancer. Premenopausal women may have heavier than normal bleeding. Pelvic pain (except cramping) and urination difficulties also are possible symptoms.

Ovarian Cancer. Ovarian cancer is difficult to detect before it has spread to a stage where it is usually fatal. Symptoms may include constant abdominal bloating and gas in the digestive system. Other symptoms may be the same as for cervical/uterine cancer, described in the previous paragraph.

Cancer treatments are improving. Although the side-effects of surgery, chemotherapy and radiation can still be devastating and very unpleasant, all of these therapies are being more finely tuned and made less dangerous as better technology is developed. More studies are showing effective combination treatments. Many cancers are becoming more manageable over a long-term with healthy habits and watchfulness, instead of the automatic death sentence they used to be. However, some hard-to-detect cancers, including ovarian and pancreatic cancer, have often spread too far before they can be treated.

It is important to keep up with new developments in cancer treatment and other care options. Here are some reliable resources on cancer, exercise, nutrition & support for women:

National Cancer Institute

Ovarian Cancer National Alliance

National Ovarian Cancer Coalition

American Breast Cancer Association

American Cancer Society

American Institute for Cancer Research

Cancer Care

National Women’s Health Foundation                                              

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

Get 25% off all of Mirabai’s DVDs plus FREE USA SHIPPING

and 50% OFF All Equipment: Put Equip2 at Checkout.

PUT FabFall at checkout and get  until November 30, 2017

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  LIVE LONG!  


For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

Share

Fashion Flash Monday

Women Over 40 News

Fashion Flash

Today’s Fashion Flash host is Jackie Silver.

Fabulous Jackie researches the best solutions for anti-aging and brings them to you without the hype.

The rest of us Fashion Flash Bloggers apply our varied 40 plus expertise on beauty, fashion, health, fitness and retail therapy. Click in, check us out.

 

:

Feeling stressed? Here’s an easy short meditation that should bring you right back down to sea level. Close your eyes, and focus on your breath. Watch the ebb and flow of your own breathing pattern. As thoughts come in, let them come in, but don’t hold on to them, let them flow out.

Now take a breath and hold, 1, 2, 3, then exhale. Continue to focus on your breathing, in (1, 2, 3 to yourself ) and out, (1, 2, 3 to yourself ) in (1, 2, 3 to yourself ) and out. (1, 2, 3 to yourself) (Pause for 10 seconds) Keep breathing normally. Try to keep your mind a blank. Slowly open your eyes.

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

50% OFF ALL HAND WTS & BANDS. PUT EQUP2 IN CKOUT!

 

 

 

 

25% OFF ALL DVD PRODUCTS UNTIL 11-30-17 Put in coupon code FABFALL at Checkout! PLUS Free USA Shipping at  www.mirabaiholland.com

As far as the latest in my world of health and wellness, please check out this health coaching video. If you are ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results. Do you have low energy, high stress or persistent health issues,

YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE! GET 50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACHING SESSION  CONTACT: askmirabai@movingfree.com

 

For at home exercise programs check out my site www.mirabaiholland.com

Share

Fashion Flash Fall Edition

Women Over 40 News

Fashion Flash

Mirabai Holland, Health & Wellness Blogger  from  MovingFreeWithMirabai.com  welcomes you to Fashion Flash FAB FALL Edition!

Fall is a time to start new endeavors and get organized for the upcoming busy holiday season.

Our team of expert Fashion Flash Bloggers inspire and give you the best in Fashion, Beauty, Health, and Lifestyle.

 

 

Glamour-Granny-Travels-logo-FFGlamour Granny Travels looks already beyond fall to an exciting new destination for skiing: Japan.  Why not ski in Japan’s Powder Snow? We baby boomers love sports and exotic locations. Combine both and go skiing in Japan.

 

ready_or_not_screen_print_boston_artist_nick_ward2Fall is a good time to shine up your jewelry! Allison from Never Say Die Beauty has been cleaning her extensive jewelry collection with new gentle and easy to use jewelry cleaning products from Connoisseurs.

 

 

 

society-wellness BANNER_FASHION FLASHSociety Wellness shares what is really important to know when it comes to vegan nutrition.

 

 

 

 

 

 

Second-LivesParticularly rough east coast hurricane season this year, which is not officially over.  (June 1 to November 30 with a peak in August and September.)  It brings up memories for Maryl, experiencing superstorm Sandy from an unusual perspective…aboard a cruise ship on the high seas.

 

 

PAINTED LADIES-3-300x111

Sheila from Painted Ladies is hosting a giveaway featuring excellent nail and lip products from cruelty-free beauty line Makeup America. $1 from each product sold goes toward paying down the US national debt!

 

 

BEAUTY INFO ZONE LOGO HEARTBeauty Info Zone is obsessed with taking care of our eyes since they show the signs of aging so easily. Lisa has been using two eye products from Eminence Organic Skin Care that she recommends to keep those signs away.

.

 

 

 

PRIMEBEAUTYScreen-Shot-2012-05-28-at-6.15.05-AM-300x62These Farmhouse Fresh Whole & Goats Milk Soaps are rich and creamy and leave your skin feeling incredibly moisturized! Perfect for over 40 gals! Plus, they are packaged as cheese wedges so Individually or in a set, they great gifts.

 

 

 

Deb of No-Nonsense Beauty Blog  explores the health and beauty benefits of pears falls perfect fruit.

 

 

 

http://movingfreewithmirabai.com/wp-content/uploads/2014/09/Best-of-Everything-After-50-logo-for-FF-group.jpg

Barbara Hannah Grufferman, author of the soon-to-be-released book–“LOVE YOUR AGE: The Small-Step Solution to a Better, Longer, Happier Life”–is running her fifth New York City Marathon in a few weeks and offers tips on how to bounce back from a physical setback. 

 

 

 

Jackie Silver Style has tips and secrets to looking and feeling your best, even if you’ve been diagnosed with this very common condition.

 

 

 

Erika from Notes from My Dressing Table took a selection of products from the much hyped Colleen Rothschild Beauty Skin Care line out for a test drive. What did her mature, very dry skin think about them?

It’s October, and the leaves are sweetly turning. It’s also a time people start to move indoors and munch out. So before things get out of hand, I thought I’d take this opportunity to offer you this sweet little video on ADDED SUGAR. Please subscribe to my channel for more healthy bytes of info.

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

New Year New You25% OFF ALL DVD & EQUIPMENT PRODUCTS  Put in coupon code FABFALL at Checkout! PLUS Free USA Shipping at  www.mirabaiholland.com UNTIL 11-30-17

 

ARE YOU ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results? Do you have low energy, high stress or persistent health issues?

YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE! GET 50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACHING SESSION FOR WOMEN  CONTACT: askmirabai@movingfree.com

Health Info for Women 40 plus

visit www.mirabaiholland.com

 

Share

Aqua Ballet Lower Body Workout

We are filming for several hours a day starting at the crack of dawn. The weather is cooler but not for long. My only relief has been to strip off my workout clothes, which are almost pasted to my body, jump into a swimsuit and plunge into the pool. After about 45 minutes of laps back and forth (I’m so motivated from watching all these Olympic swimming trials on TV) I get an idea. What if I try some ballet barre exercises in the water, holding on to the side of the pool? Aqua Ballet Barre, not such a bad idea I’m thinking. So I try one of my on land favorites for my legs and butt. I like it! I can really feel it working. It may be even more effective with the water for added resistance.

Try it yourself.

AQUA BALLET WORKOUT:

Stand facing front, heels together, feet turned out. Hold on to the edge of the pool with your right hand. Slowly bend left knee, bringing foot up to right knee forming a triangle. Slowly stretch leg in front of body. Then bring foot back to the knee of the standing leg and return to the starting position. Repeat 4 times to the Front, Side, and Back.

Turn around and repeat exercise on the other leg holding on with your left hand.

Below are Aqua Ballet Workout Photos

Aqua Ballet

 

 

 

 

 

 

 

As far as the latest in my world of health and wellness, please check out this health coaching video. If you are ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results. Do you have low energy, high stress or persistent health issues,

YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE!

GET 50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACHING SESSION.

CONTACT: askmirabai@movingfree.com

TAKE CHARGE OF THEIR HEALTH NOW!

25% OFF ALL DVD PRODUCTS UNTIL 7-30-17 Put in coupon code JULYFAB at Checkout! PLUS Free USA Shipping!

by Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

Follow Mirabai Holland on 

 

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more health and fitness info and in home exercise videos please visit www.mirabaiholland.com  

Share

Fashion Flash 4th of July Edition

Fashion FlashOur 4th of July edition of Fashion Flash is hosted this week by Marsha from Beauty Info Zone which is one of the best makeup and cosmetic blogs online. With an extensive background as a makeup artist and writer she gives you the best of the best reviews on the latest in makeup and skincare.

The rest of our Fashion Flash Team is busy giving you, our lovely readers the most current info on fashion, makeup, beauty, lifestyle and more. Please check us out and have a fabulous 4th!

Menopause, Exercise and Hot Flashes

Menopause pre and post is on the mind of many women. I’d like to share this exercise study that showed that regular exercise did not reduce the intensity or amount of hot flashes in post menopausal women. However, those women that exercised on a regular basis slept better and were less depressed. Guess what? Many of my clients (myself included) who were avid exercisers also said their hot flashes did not diminish. But they experienced less mood swings and had more energy than others who exercised less or not at all.

So keep moving and if you need some help get 25% off all my exercise DVDs. Put in SUMMERFAB at Checkout. Good until 7/30/2017.

PLUS FREE USA SHIPPING AT www.mirabaiholland.com

CONNECT WITH MIRABAI HOLLAND, CERTIFIED HEALTH COACH AND EXERCISE PHYSIOLOGIST: SPECIALIZING IN COACHING WOMEN 40 PLUS on PHONE OR SKYPE CLICK HERE

TAKE CHARGE OF THEIR HEALTH NOW!

Follow Mirabai Holland on 

 

 

Share

Holiday Eating No Weight Gain?

Holiday EatingCan you really enjoy holiday eating with no weight gain?

Well, when we think of the holidays the first thing that comes to mind is holiday eating and the fear of weight gain. That’s because we always have a few treats up our sleeves. And we do gain weight.

But, preventing this phenomenon of holiday eating is not as hard as you think. You don’t have to starve, deny yourself favorite holiday dishes or do heavy-duty compensation workouts.

 Holiday Eating With No Weight Gain: Some Pointers

If you are the one cooking, you are more in control of what is going to be placed on the table.

So you can choose equally delicious lighter recipes. But, if you are visiting friends and family all bets are off and your radar needs to be on. It’s all about portion control.

Don’t wait till the second piece of pie gets offered. Pre-planning is key. In some cases you’ll know from past experience what the menu will be. Even if you don’t, assume there will be a barrage of excess temptations. Excess is the operative word. Enjoy but not to excess.

Whether you count calories, points, or eyeball your portions, eat half of what you think you should eat. If you are not sure of a particular food or treat, pass on it, or just take a bite to see if it is worth the calories. If you find yourself hungry after all of this, you can eat a little more or maybe you’ve actually saved room for that dessert.

You can visit, enjoy the company, make merry and have a smug sense of self-assurance that this whole season will pass without you gaining even a pound. Who knows, you might lose weight.

That brings me to your insurance policy. If you don’t exercise regularly this is definitely the time to start and get a jump on your New Year, New You. If you do, make time for it. You don’t have to do extra but don’t make the excuse you’re too busy at this time of year.

Cardio exercise is great calorie burner, and we all know that a half hour of moderate aerobic exercise a day can reduce one’s chance of heart attack by a whopping 50%.

See how I snuck in my pitch for exercise? I am not suggesting anything that I don’t do myself. It works for me and I bet it will work for you.

Give it a try and let me know what you think. And let me know if you were able to enjoy holiday eating without weight gain.

Happy Holidays!

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

GET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 50% OFF MIRABAI’S DVDS PUT CODE: MOVENOW CLICK HERE

For more health and fitness info and in home exercise videos please visit www.mirabaiholland.com  

EASE IN, BECOME MOBILE,

GET STRONG, LIVE LONG!  LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

 

 

Share

FABULOUS FOREVER HEALTH QUIZ

Fabulous ForeverReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness so you can be Fabulous Forever. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

Follow Mirabai Holland on 

 

TAKE CHARGE  OF YOUR HEALTH 2016snow-banner-2016-9638

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

Get 25% off All Mirabai Holland Products

 Put in this Code at Checkout: TakeCharge

TO SHOP NOW CLICK HERE Offer Good Now Thu Jan 31 2016

New Year New You

 

Share