Fashion Flash Fall Edition

Women Over 40 News

Fashion Flash

Mirabai Holland, Health & Wellness Blogger  from  MovingFreeWithMirabai.com  welcomes you to Fashion Flash FAB FALL Edition!

Fall is a time to start new endeavors and get organized for the upcoming busy holiday season.

Our team of expert Fashion Flash Bloggers inspire and give you the best in Fashion, Beauty, Health, and Lifestyle.

 

 

Glamour-Granny-Travels-logo-FFGlamour Granny Travels looks already beyond fall to an exciting new destination for skiing: Japan.  Why not ski in Japan’s Powder Snow? We baby boomers love sports and exotic locations. Combine both and go skiing in Japan.

 

ready_or_not_screen_print_boston_artist_nick_ward2Fall is a good time to shine up your jewelry! Allison from Never Say Die Beauty has been cleaning her extensive jewelry collection with new gentle and easy to use jewelry cleaning products from Connoisseurs.

 

 

 

society-wellness BANNER_FASHION FLASHSociety Wellness shares what is really important to know when it comes to vegan nutrition.

 

 

 

 

 

 

Second-LivesParticularly rough east coast hurricane season this year, which is not officially over.  (June 1 to November 30 with a peak in August and September.)  It brings up memories for Maryl, experiencing superstorm Sandy from an unusual perspective…aboard a cruise ship on the high seas.

 

 

PAINTED LADIES-3-300x111

Sheila from Painted Ladies is hosting a giveaway featuring excellent nail and lip products from cruelty-free beauty line Makeup America. $1 from each product sold goes toward paying down the US national debt!

 

 

BEAUTY INFO ZONE LOGO HEARTBeauty Info Zone is obsessed with taking care of our eyes since they show the signs of aging so easily. Lisa has been using two eye products from Eminence Organic Skin Care that she recommends to keep those signs away.

.

 

 

 

PRIMEBEAUTYScreen-Shot-2012-05-28-at-6.15.05-AM-300x62These Farmhouse Fresh Whole & Goats Milk Soaps are rich and creamy and leave your skin feeling incredibly moisturized! Perfect for over 40 gals! Plus, they are packaged as cheese wedges so Individually or in a set, they great gifts.

 

 

 

Deb of No-Nonsense Beauty Blog  explores the health and beauty benefits of pears falls perfect fruit.

 

 

 

http://movingfreewithmirabai.com/wp-content/uploads/2014/09/Best-of-Everything-After-50-logo-for-FF-group.jpg

Barbara Hannah Grufferman, author of the soon-to-be-released book–“LOVE YOUR AGE: The Small-Step Solution to a Better, Longer, Happier Life”–is running her fifth New York City Marathon in a few weeks and offers tips on how to bounce back from a physical setback. 

 

 

 

Jackie Silver Style has tips and secrets to looking and feeling your best, even if you’ve been diagnosed with this very common condition.

 

 

 

Erika from Notes from My Dressing Table took a selection of products from the much hyped Colleen Rothschild Beauty Skin Care line out for a test drive. What did her mature, very dry skin think about them?

It’s October, and the leaves are sweetly turning. It’s also a time people start to move indoors and munch out. So before things get out of hand, I thought I’d take this opportunity to offer you this sweet little video on ADDED SUGAR. Please subscribe to my channel for more healthy bytes of info.

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

New Year New You25% OFF ALL DVD & EQUIPMENT PRODUCTS  Put in coupon code FABFALL at Checkout! PLUS Free USA Shipping at  www.mirabaiholland.com UNTIL 11-30-17

 

ARE YOU ready to break the cycle of failed diets, exercise programs with no results? Do you have low energy, high stress or persistent health issues?

YOU HAVE COME TO THE RIGHT PLACE! GET 50% OFF YOUR FIRST HEALTH COACHING SESSION FOR WOMEN  CONTACT: askmirabai@movingfree.com

Health Info for Women 40 plus

visit www.mirabaiholland.com

 

Share

Fashion Flash: Best News For Women 40+

Women Over 40 News

Fashion Flash

Here is the latest issue of our Fashion Flash News For Women 40 plus. Our fab host is Shelia from paintedladies Her Painted Ladies beauty blog empowers readers the latest makeup information and techniques so they can feel and look their very best.

So join us Fashion Flash bloggers and read all about the latest info and deals for make-up, skincare, fitness, fashion and lifestyle trends.

We will help you be and stay Fabulous!

As our health-conscious population lives longer and longer, I think aqua, with it’s ability to surround and support our aging bodies while we keep them operational, is the wave of the future. Get those creaky bodies in the water. Try it, you’ll like it.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

GET 25% OFF ALL MIRABAI HOLLAND DVD PRODUCTS UNTIL June 30, 2017

PUT THIS CODE AT CHECKOUT: FAB VISIT www.mirabaiholland.com

Learn more: WATCH NOW!

GET STRONG, LIVE LONG!

Visit:  www.mirabaiholland.com 

New Year New You

Follow Mirabai Holland on 

 

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

TO SHOP NOW CLICK HERE

 

Share

Personal Training Abuse

Personal Training AbuseAre you experiencing personal training abuse? A friend was describing her personal training sessions to me and said,“ there’s a fine line between coaching and abuse”.

The whole idea is to find someone who you like, and who likes you to be your teacher and motivator.

Your trainer should teach you to exercise safely and effectively. She/he can motivate you to love exercise by making it fun.

And if you love exercise, you can get and stay fit for a lifetime.

Personal Training Certs

Certification by a national certifying organization and experience are also key. Make sure your trainer is certified and has several years of experience. Meet the person, and make sure you click. If you’re not sure, keep looking.

Don’t be shy about asking to see her/his personal training certification. Ask for client references too, (and call them).

Here are some of the top certifying bodies in the USA:

American College of Sports Medicine (ACSM)

National Strength & Conditioning Association (NSCA)

National Academy of Sports Medicine (NASM)

American Council on Exercise (ACE)

Aerobics & Fitness Association of America (AFAA)

If you are living in another country check out the top Personal Training certs in your area

and make sure your trainer is certified by one of them.

Finding the right trainer can be a daunting task but when it’s right, its music.

By the way, this training partnership is a two way street. No trainer wants to be treated like a servant or even an employee. Treat your trainer as you’d like to be treated and you may make a lifelong friend,

fAB_7_PAK_3_BANDS_flat__73672.1386960411.1280.1280

Fabulous Forever WorkoutsGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 25% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: FABWKOUTS CLICK HERE

FREE SHIPPING TOO!

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
For Health Info for Women 40 plus Please visit www.mirabaiholland.com

 

 

 

For more information on exercise and exercise videos for Women Over 40 please visit MirabaiHolland

 

 

Share

Fabulous Forever Health IQ Mirabai Holland

MIRABAI HEALTH-health-issuesReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Any questions contact me at askmirabai@movingfree.com

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSslosh-weights-coverH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

 

Share

FABULOUS FOREVER HEALTH QUIZ

Fabulous ForeverReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness so you can be Fabulous Forever. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com and be Fabulous Forever!

Follow Mirabai Holland on 

 

TAKE CHARGE  OF YOUR HEALTH 2016snow-banner-2016-9638

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

Get 25% off All Mirabai Holland Products

 Put in this Code at Checkout: TakeCharge

TO SHOP NOW CLICK HERE Offer Good Now Thu Jan 31 2016

New Year New You

 

Share

Enjoy Holiday Treats Without Weight Gain

Enjoy holiday treats without weight gainCan you really enjoy holiday treats without weight gain?

Well, when we think of the holidays the first thing that comes to mind is fear of weight gain. That’s because we always have a few treats up our sleeves. And we do gain weight.

But, preventing this phenomenon is not as hard as you think. You don’t have to starve, deny yourself favorite holiday dishes or do heavy-duty compensation workouts.

Enjoy Holiday Treats Without Weight Gain: Some Pointers

If you are the one cooking, you are more in control of what is going to be placed on the table.

So you can choose equally delicious lighter recipes. But, if you are visiting friends and family all bets are off and your radar needs to be on. It’s all about portion control.

Don’t wait till the second piece of pie gets offered. Pre-planning is key. In some cases you’ll know from past experience what the menu will be. Even if you don’t, assume there will be a barrage of excess temptations. Excess is the operative word. Enjoy but not to excess.

Whether you count calories, points, or eyeball your portions, eat half of what you think you should eat. If you are not sure of a particular food or treat, pass on it, or just take a bite to see if it is worth the calories. If you find yourself hungry after all of this, you can eat a little more or maybe you’ve actually saved room for that dessert.

You can visit, enjoy the company, make merry and have a smug sense of self-assurance that this whole season will pass without you gaining even a pound. Who knows, you might lose weight.

That brings me to your insurance policy. If you don’t exercise regularly this is definitely the time to start and get a jump on your New Year, New You. If you do, make time for it. You don’t have to do extra but don’t make the excuse you’re too busy at this time of year.

Cardio exercise is great calorie burner, and we all know that a half hour of moderate aerobic exercise a day can reduce one’s chance of heart attack by a whopping 50%.

See how I snuck in my pitch for exercise? I am not suggesting anything that I don’t do myself. It works for me and I bet it will work for you.

Give it a try and let me know what you think. And let me know if you were able to enjoy holiday treats without gaining weight.

Happy Holidays!

Of course staying on your exercise routine can always help thru the holidays. If you need a little help please feel free to use this coupon code FABNOW and save on any of my exercise videos at www.mirabaiholland.com

FAB LOGO 8qpNwg64_bigger
Save 20% on Mirabai Holland EXERCISE DVDs
Low-kick-web_3040
I’d like to offer you a 20% discount on any of MY DVDs and products.. FABNOW is the coupon code at checkout! Enjoy the intelligent way to get and stay in shape! Check out www.mirabaiholland.comYours In Health,
MirabaiOffer Good Until December 31, 2015

Holiday Gift Certificates from Mirabai Holland.com

gift-certificate-merged-smaller-copy.jpg

CLICK HERE TO GIVE A Gift of Fitness THAT GIVES FOREVER. Your Gift Certificate is sent by email IT NEVER EXPIRES!

CRUNCH-banner-at-72-copy

Follow Mirabai Holland: 

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

 

 


 

Share

Dance Exercise: The Magic of Movement

Maribai_Holland3RED HI KICKDance exercise!

America is experiencing a dance renaissance. Thanks to the success of TV shows like “Dancing With The Stars” and “So You Think You Can Dance”, people are starting to dance again

In this era of personal trainers and hi-tech exercise equipment, dance exercise classes and videos are resurging to new heights of popularity.

From ancient times people enjoyed coming together to move and communicate non-verbally. Looking back at the history of dance virtually every community gained togetherness by dancing to insure a good harvest, asking for rain, or celebrating a season. There are folk dances representing movement styles from every part of the world.

Expressive movement comes from a natural place within us. We’re all born knowing how to move. It’s innate, part of our humanity. As kids, we stamp our feet when angry, flail our bodies when frustrated and jump for joy. Humans have been expressing themselves through movement since the beginning of time. That movement has a purpose. It was never suppose to go away. But somehow, our so-called modern culture saw that release of tension, that form of human expression as primitive. So we have been repressing it for hundreds of years.

Dance Exercise

Our technology has brought us some great things. But it negates that part of who we are. We hardly have to move anymore and so we don’t-until we see ourselves falling apart at middle age. Turns out, movement was never primitive at all!

It’s primal! Primal is natural. Primal is good. It’s part of who we are, what we’re meant to be.

Studies show that expressive movement can help heal physical ailments and relieve psychological trauma. It can also get you fit, and Fitness=Longevity.

Get back in touch with that part of yourself that knows how to move, and feel better because of it. Tap into that mind-body connection that’s been there waiting for you. Release yourself from the conventional hard-body exercise experience.

Get back to your roots at this important time in your life. It’s as simple as turning on some music and dancing to the beat. Go ahead. Try a dance exercise class and dance yourself fit!

Get 20% off all Mirabai Holland Exercise Videos, Equipment & T-shirts. Put in FABHOLIDAY at Checkout. Good until December 31, 2015.

Holiday Gift Certificates from Mirabai Holland.com

gift-certificate-merged-smaller-copy.jpg

A Gift of Fitness Gives Forever. Your Gift Certificate is sent by email IT NEVER EXPIRES!

 

 

CRUNCH-banner-at-72-copyGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 20% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: FABNOW CLICK HERE

Follow Mirabai Holland: 

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com

Share

Stress Busters

meditation-tight_1607webStress Busters.  We need them now! Isis, Syria, movie theater shootings, floods, fires, honey bee colony collapse disorder, what’s next? Given the current global situation, we should talk a little about Stress.

Feeling stressed? Me too!

Stress has been around since the beginning of time.

It started as the flight-or-fight reflex when early humans confronted a life-threatening situation, and now, stress itself has become a life-threatening situation. We need stress busters.

Obviously we can’t eliminate all causes of stress, so what can we do about it?

Stress Busters

Here are a few quick and easy stress busters.

Relax. No really, conscious relaxation is a form of Yoga or Meditation. Sometimes you only need a few seconds and you feel a lot better.

Try this at home or at work:

Sit down and close your eyes (if you’re on the street, duck into a doorway and keep your eyes open and one hand on your purse)

Let your muscles relax

Concentrate on your breathing

Breathe in and hold your breath for 1 second – 1 one hundred thousand, Breathe out

Breathe in again a little deeper and hold for 2 seconds – 1 one hundred thousand, 2 one hundred thousand – Breathe out

Breathe in deeper and hold for three, then four, then 5 seconds

When you get to around 3 seconds of breath holding your stress level should start to drop and your mind should to clear itself for thoughts.

After 5, you should feel pretty good. This actually works!

Try this short stress buster video.

Eat better. Substituting good food like fruit for sugary snacks and drinking less caffeine and less alcohol can make a big difference

At home, put on some music and dance around for a song or two.

If you have the time keep going. After a few minutes, as your heart rate goes up your mood will improve. This is because you’re now doing aerobic exercise, a great mood elevator, after about 20 minutes you’ll feel even better because the endorphins, your body’s natural anti-depressant drugs will kick in and all will be right with the world for a while.

By the way a half hour brisk walk or putting on an aerobics video works just as well.

Another great stress reducer is getting a massage. Professional massage therapists are great, but for just plain stress, getting your significant other or a close friend to give you a massage works just as well, maybe better. Be sure to return the favor.

Stress BustersLast but not least, snuggle with a dog or cuddle with a cat.

 

 

 

 

 

MIRABAIWALKTREASURYHILL_WEB_9289TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

Get 15% off of all Mirabai’s Products

Put Code: FIT4FALL CLICK HERE

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Exercise Physiologist:

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

Share

Vitamin D Benefits

Vitamin D Benefits all of us.

Vitamin D Benefits

  • It’s the sunshine vitamin you absorb through your skin when you’re outdoors.
  • It helps stabilize our mood. That’s why people in northern climates with less sunlight get SAD, Seasonal Depressive Syndrome, those winter blues.·It works with other chemicals in your body to help keep your immune system healthy.
  • Vitamin D helps your body absorb calcium, and important element in building and maintaining bone mass.
  • And preliminary scientific evidence points to Vitamin D as a sports performance aid.

A 2009 study with adolescent girls at the University of Manchester, England found that the girls with higher levels of vitamin D had better muscle performance and speed than those with lower Vitamin D levels. It’s also thought that exercise may increase your body’s ability to absorb Vitamin D.

Vitamin D Benefits

  • Anecdotal evidence shows sports performance appears to improve in the summer when people are exercising in the sun and Vitamin D levels would be highest.

There are 2 types of Vitamin D:

Vitamin D2 –the kind that’s found in fortified food and supplements and Vitamin D3 the kind you absorb from sunlight.

Vitamin D Benefits: The Sports Vitamin?

Conventional wisdom was that Vitamin D3 was more effective, particularly when it came to your bones, than D2. But recent research at Boston University School of Medicine showed that effectiveness is about the same for both types

Because of our lifestyles, most people don’t get enough Vitamin D from sunlight.

Even those who are outdoors a lot use sunscreen to prevent skin cancer and therefore don’t absorb enough Vitamin D.

So, most of us need to eat Vitamin D rich foods like Eggs (particularly yolks), Liver, Mackerel, Tuna and Salmon or fortified foods, like milk, or orange juice, and Cereal, or take Vitamin D supplements to get the daily recommended adult dose. Women 50 and younger should get 1000 IU Daily and Women over 51 should get 1200 IU daily.

These are just general recommendations. Actual requirements vary from person to person. Check with your doctor.

Send your Moving Free® with Mirabai questions to: askmirabai@movingfree.com

Now, just try not to trip on your way up the aisle!

CRUNCH-banner-at-72-copyGET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 15% OFF ALL MIRABAI’S PRODUCTS PUT CODE: FABNOW CLICK HERE

 Follow Mirabai Holland: 

www.youtube.com/movingfreedvds

www.twitter.com/movingfree

www.facebook.com/movingfree

And for more info visit http://www.mirabaiholland.com


Share

Interval Training Workouts

Interval Training WorkoutsInterval Training Workouts Can Spice Up Your Exercise Routine!

If your exercise routine is getting a little stale it’s time for some interval training workouts. These interval training workouts combine periods of lighter exercise with bursts of more intense exercise. You get faster results without knocking yourself out. It’s a great way to jump-start your body again and keep your exercise program fresh.

You can apply the same interval training workouts in the water as well as on land. Here’s a simple interval-walking, jogging or swimming program that will help you get and stay in shape. You will need a watch. (waterproof if used in the water.)

 

Interval Training Workouts

Start walking, or swimming at a slow pace for the first 5 minutes to warm-up, help elevate your core body temperature and increase blood flow to your working muscles.

Then pick up the pace for the next 3 minutes so you start to feel more effort but you can still carry on a conversation comfortably. Then pick up more speed for a 1-minute interval; either faster walking, a light jog or faster swim. Then go back to your comfortable conversation pace for 3 minutes. Alternate between 3 and 1 minute of faster walking or swimming intervals until you are able to sustain about 30-40 minutes 4-5 days a week.

I like to mix up my own interval training workouts alternating the days to get the most variety and training. For instance, do the walking /jogging interval workout on Monday, Wednesday and Friday. Then do the swimming interval workout on Tuesday, Thursday and Saturday. Either way, you’ll find yourself enjoying your interval workouts more, increasing your fitness level, and looking forward to your next interval training workout. Have fun and remember you can be Fabulous Forever!

For more fitness and wellness info and in home exercise programs and videos for women over 40 please visit www.mirabaiholland.com

 EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

SkelFit-INTERVAL-CARDIO-3X2WEB

Click Here To See All Products

Share