Fashion Flash Blog: Women 40+

Fashion Flash Blog

Today’s Fashion Flash blog host is Staness from Menopausemakeover, the place to go to take charge of the second half of your life.

Our Fashion Flash blog:

This week Fashion Flash Blog has a plethora of pertinent possibilities for health, fitness, beauty and fashion. Please check us out.

Fashion Flash Blog MbaiCBpasse_HPIM0861As we come to the end of summer, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness.  Test your health and fitness IQ with this at home quiz. Answers are at the end. Enjoy your week.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Test your health and fitness I.Q. today.

Health and Fitness Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.
19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 44 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. lightheadedness

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

 

 

 

 

 

Share

It’s Fashion Flash Monday For Women Over 40

Fashion Flash

Hi ladies! It’s Mirabai from MovingFreeWithMirabai.com. I’m your host this week for Fashion Flash Monday August 26, 2013. We’ve put together a 40 plus women’s ePotpouri of information for you. We’ve got it all, essential oils, recipes, exercise, grooming, beauty secrets, health and plus size news. It’s all here today, just a quick click away.

 

 

 

 

AgingBackwardsNEWABwithRlogoAromatherapy goes back to ancient times. Jackie Silver from AgingBackwards.com sniffs out the benefits of essential oils.

 

 

 

stillblonde2fashionflashbannerStill Blonde after all these Years shares her recipe for Baked Asiago Chicken.   A quick easy recipe sure to please Women over 45.

 

 

 

Best-of-Everything-50-227x300Positive Aging expert Barbara Hannah Grufferman wrote the book about living your best life after 50 . . . and wants to show you how to get everything “below the belt” back in shape . . . fast.

 

 

 

fab40_-smbanner_11aprThinning hair is a common problem in women over 40, and it can be a real downer. Style expert Deborah Boland shares simple hairstyles that will make your thinning hair look thicker and stylish.

 

 

 

FabOver402Want flawless looking skin and lighten age spots? Fab Over Forty checks out this new product customized to your skin tone.

 

 

 

FFBlackCat-300x96Fashion mega brand Diesel uses plus size models in its newest ad campaign and demonstrates there is real beauty in body diversity.

 

 

PRIMEBEAUTYScreen-Shot-2012-05-28-at-6.15.05-AM-300x62Cindy from Prime Beauty was introduced to a Japanese beauty secret that is 1500 years old and she’s sharing her discovery of the Konjac Sponge with us! 

 

menopause-makeover-300x84Many of us think we are eating healthy, but often unaware of hidden calories and nutritional information.  If you are struggling with weight loss, check out the nutrition in your favorite foods with this FREE nutrition label calculator from MenopauseMakeover.com.  Too much of a good thing isn’t always good.

 

 

nononsensebeauty-300x74Deb of No-Nonsense Blog finds out which health news to trust.

 

 

Fashion Flash STRENGTH_9994-MENOPAUSE

Here’s a little Flash that may make a difference in your life.

A study from the Mayo Clinic has revealed that menopause and weight gain are linked because proteins that store fat do a better job of it when estrogen is lost after menopause.  They also cause fat to be burned by the body more slowly. So weight gain after menopause is hard to fight.  A study from University of Pittsburgh points out that postmenopausal women gain about 12 pounds 8 years following menopause. Something else happens too. Even women that don’t see weight gain after menopause experience a shift in body shape that expands their waistline. That’s because lower estrogen levels cause fat to shift from hips and thighs to the belly.

Menopause and weight gain is a serious health issue, not just a cosmetic one. Belly fat has been linked to higher incidence of heart disease, and being overweight in general puts you at greater risk for Diabetes, and some types of Cancer.

So what does one do about menopause and weight gain?

Spot reducing doesn’t really work. The only real way to get rid of that belly fat is to lose weight everywhere and sculpt your body with exercise.

Let’s talk calories.

1lb of weight equals 3500 calories. So to lose 1lb a week, exercise 200 calories off with about a half hour of moderate Cardio a day and eat 300 calories less every day. That’s 500 hundred fewer calories per day. Multiply by 7 days will you’re on track to lose one pound per week. What can make this process easier is combine Cardio with Strength exercises. Cardio burns calories and Strength speeds up your metabolism to keep you burning more calories even after you exercise. Try this anti-menopause-and-weight-gain routine. Of course always consult your doctor before beginning any exercise program.

·        Monday, Wednesday, Friday, and Sunday, do 30-60 minutes of moderate Cardio exercises like brisk walking, swimming, biking jogging, or dance exercise videos.

·        Tuesday Thursday and Saturday do a full body sculpting strength routine

You’ll need some stick toitiveness, particularly for the first couple of weeks. But, I can tell you from experience, this approach works. Keep me posted on your progress.

For more health and fitness information for women and in home exercise programs visit www.mirabaiholland.com

 

 

 

 

Share

Fashion Flash October 15, 2012 by Mirabai Holland MFA

Our Fashion Flash host this week is Deborah Chase, beauty and health expert, & author of 12 books. Her No-Nonsense Beauty Blog provides cutting edge info on the latest beauty  trends and products to help all of us women stay fabulous and well! Since October is Breast Cancer Month her timely post reminds you to avoid estrogen-based creams and what are safer, and effective alternatives.  This week many of our Fashion Flash posts deal with this crucial women’s health issue as well as bringing to you the best in beauty, fashion and fitness.

 

 

 

Share

CAN YOU BE FIT AND FAT? by Mirabai Holland © 2011

You don’t have to be thin to be fit. A number of the people I work with in my practice are both fat and fit. They work out and don’t always lose weight but they are reaping the health benefits that regular moderate exercise can bring to everyone.

According to Dr. Steven Blair in a study from University of South Carolina report published in the Journal of the American Medicine Association. (2007)

“There is a great benefit to being fit” Blair noted, “even if you are, in fact obese…across every category of body composition, unfit individuals have a much higher death rate than those who are fit…Our follow-up has shown that the death rate for women and men who are thin but unfit is at least twice as high as their obese counterparts who are fit…Fitness appears to provide protection against early mortality no matter how much you weigh”

So if you’ve got a few extra pounds on that you are finding impossible to shed, don’t obsess and don’t use it as an excuse not to exercise. Get yourself on a pleasurable and sustainable fitness program. You’ll feel and be healthier and you may eventually end up thinner too.

Here are some safety guidelines for exercising while carrying some extra weight:

Do low impact cardio activities like walking, biking, swimming or low impact aerobics. High impact exercise like jumping or running while carrying extra weight can over-stress your joints.

Stay in your target heart zone. If you’re a normal, healthy person, here’s the formula for finding yours:

220

Your Age

Your Max Heart Rate in Beats Per Minute

Your should exercise at between 55 – 85% of your Max heart rate.

A good rule of thumb is you should be just barely able to carry on a conversation while exercising.

Here are a few tips for making your exercise program Pleasurable and Sustainable.

Find something you like or at least don’t hate!

It helps to exercise with a friend or loved one.

Use your favorite music to help motivate you.

Find a regular time in the day and make it a habit.

Try to do at least something 5 days a week.

Don’t over do it. Stay in your comfort zone.

Enjoy! And remember, fat or thin Fitness = Longevity!

Share

Orthopedic Issues: Prehab To Avoid Rehab

 

Orthopedic problems are a major health issue worldwide. This is a growing problem particularly among baby boomers. Both women and men are both at risk. Job-related conditions like standing all day or performing repetitive motions can lead to overuse injuries. And being out of shape and overweight are leading contributors to orthopedic injuries and chronic orthopedic problems. But active adults are not immune. Pushing too hard when you workout or play sports instead of staying in your comfort zone can do you more harm than good. In fact there are about 28 million reported orthopedic injuries each year in the USA alone. Accidents happen and excellent rehab is available. But a lot of orthopedic problems are preventable. Muscles and tendons are connected to the brain by a complex system of sensors called proprioceptors, capable of detecting the slightest difference in muscle length, or tension on a tendon. The proprioceptors exist to help your body avoid injury. Those little strains and pains you begin to feel when you push too hard are telling you “Back off” you need more conditioning before you can perform at this level. Pushing through the pain is flirting with serious injury.

The proprioceptors also, tell the brain just where a limb is in space at any given time. A well-trained proprioceptive sense helps a tennis player get to a ball and return it without having to think through each step. The body knows the way.
Prehab is one of the best ways to avoid Rehab. Developing your proprioceptive sense- awareness of where your body is in space — is a good start. There are exercise programs that focus on proprioception like my own Moving Free® technique, Tai Chi and certain yoga exercises. It helps you avoid awkward movements that can cause injury and perform daily tasks with ease and grace. And it improves your sense of balance to help prevent falls.Here’s an exampleClose your eyes. Hold out your arm in front of you. Your brain knows your arm is in front of you without you having to see it. Keep your eyes closed. Now circle your index finger. Your brain knows where your finger is through the full range of motion without looking. That’s your proprioceptive sense at work.

Strengthening areas at risk for orthopedic injury is another component of Prehab. This kind of Prehab comes in two forms:
  1. ·General Prehab for daily living as part of a personal wellness program, looks at the body as a whole, and develops it as a whole to maximize quality of life. This often includes strength training, cardio conditioning and core training, as well as some proprioceptive exercises.
  2. ·Activity Specific Prehab designed to get you ready for the rigors of a particular sport or physical endeavor. Good Activity Specific exercises pay special attention to the body parts most involved in that activity without ignoring the concept of training the body as a whole.
Send your Moving Free with Mirabai questions to:askmirabai@movingfree.com
Share