Workout: Can You Gain Without The Pain?

WorkoutWorkout? Spring has sprung and I’ve been getting those emails for a month or so asking for advice on how to get on and stay on an exercise program. I get questions about commitment, pushing one’s limits, pain, and quick results. I go a little crazy at this time of year because I’m at odds with a very vocal segment of my industry about how to get started on an exercise program. They’re sincere, well-educated trainers, but I don’t think they remember what it felt like to be de-conditioned. They expect beginners to do to much too soon. I’m beginning to think that over-vigorous exercise dulls one’s sense of empathy.

Workout?

I’ve seen it time and time again: determined beginners pushing so hard and either getting hurt and quitting or just quitting because they couldn’t take it any more. If this sounds like you, don’t feel bad. It’s not your fault. We’ve heard no pain no gain all our lives. We’ve watched contestants push themselves to the brink of disaster on television. We’re inundated with infomercial promises of big results in no time. It’s enough to make anyone think ” I’ve got to beat myself senseless immediately so I can hurry up, get fit, have the body of my dreams and live happily ever-after.”

By the way, I’m not against vigorous exercise. On the contrary, I love vigorous exercise. But I wouldn’t have loved it nor would I have been safe doing it as a beginner. In my experience, that approach only works for a few stoic types and sets the rest of us up to fail.

I believe in moderation, easing in, starting with a little and building up to a lot, staying in your comfort zone. You may get to super-vigorous exercise eventually, or maybe you’ll like moderate exercise better. And moderate may be just as good as vigorous, maybe better. Really.
Just so you know this isn’t some favorite rant of mine, there are people, scientists even, who actually agree with me. Here’s study conducted at the University of South Carolina Arnold School of Public Health

I think, the best way to get fit and make exercise a part of your life forever is to keep it pleasant. If you haven’t been exercising in a long time, don’t start lifting weights right away. Don’t try to jog or even walk for a half an hour right away. Do something easy. Do something pleasant. If you enjoy it today you’ll want to get up and do it again tomorrow. It’s the pleasure principal. I believe in it. This study published in the Journal of Health Psychology believes it, too

So, how do you get started? I suggest starting by standing up and doing about five minutes of gentle limbering movements. Do the same for a few days in a row. You may be surprised at how good this feels and what a wonderful state of mind these simple, natural movements put you in. You may find yourself exercising longer than five minutes after a few days because you like it. Don’t question it. Simply do it. You may find the more you do it the more you’ll want to do it, and the more you’ll do.

You may want to go for a little walk, then a brisk walk, then a half hour brisk walk. Don’t rush it. It doesn’t matter if it takes a couple of weeks, or a couple of months. Listen to you body. You’re on nobody’s schedule but your own.

Once you’re enjoying a half hour brisk walk most days of the week, try adding light weight training for your major muscle groups a couple of times a week. Increase the weight, number of reps and number of exercise days only when it feels too easy. Build up slowly to weight training about three days a week with a day off in between sessions.

Remember to keep it pleasant. If it’s too intense, it ceases to be fun and there’s a good chance you’ll quit. This approach takes longer. But I’ve found it to be much more sustainable than those quick fix pump you up methods. Most of those intense immersion exercise programs remind me of the guy who beats his head against a brick wall. When asked why on earth he does that, he says: “because it feels so good when I stop”

Ease-in. Invest in your body. It will pay you back in quality of life.

FabulousForever 7DVDsSPRING HAS SPRUNG! 50% OFF ALL FEEL GOOD DVDs UNTIL 6-30-17 Put in coupon code YOUFIT at Checkout! PLUS Free USA Shipping!

 

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
For Health Info for Women 40 plus
For more info on at home exercise programs visit www.mirabaiholland.com
Share

Osteoporosis: What Does Buying A Purse Have To Do With It?

We all have a lot to lose if we take a serious fall. Assuming we survive, the effects can be life altering. And if you have osteoporosis, what would have been a minor slip and fall for others, could have devastating consequences for you. Here’s a fall prevention video that should be of interest to anyone interested in staying upright.

Osteoporosis Fall Prevention Video

There’s a story that prompted me to post this video and write this article. Here it is.

OsteoporosisI have a friend who had been eyeballing this cute little red purse for a couple of months.  She didn’t need it but she wanted it and sort of became obsessed with it.

She’d visit it online and wave to it in the store. But, there’s no way she was going to buy that purse because wanting it that bad made her feel a little stupid.

Well, the darn thing went on sale the other day at 40-percent off and another 10-percent off with her store card. Now, of course, she had to have that red bag.

Apparently, so did every other woman in the United States. Because, she had it in her online shopping cart and by the time she got her credit card out, it was no longer available. It had been snatched right out of her cart.

She was furious. She felt violated. “How dare they sell MY red purse?”

She called the company.  They apologized and looked for one in their inventory anywhere. They gave her stores and a warehouse to call and reserve it before the last one could be sold. She called around for over an hour and finally got to someone who found one in California and ordered it for her.

As she was patting herself on the back for her investigative skills and persistence my friend had an aha! moment. She had recently been diagnosed with osteoporosis. Her doctor had given her a list of endocrinologists he’d be comfortable recommending but she hadn’t even looked at it, let alone researched it.

“I had been meaning to but I had been putting it off for no good reason. I thought why on earth don’t I apply that same purse passion to taking charge of my own health care?”

She thought about it for a minute and the answer she came up with unnerved her a little. “Health care is not sexy,”  Purses are sexy! Purses are sexier than being healthier and maybe living longer? Eek!

But health is sexy! Quality of life is sexy!

As she started to Google the doctors on the list, she began to sing a parody to that old rock song.
“I’m too sexy for my purse, too sexy for my mouse pad, but not too sexy for my doctor’s office. Maybe a little bit too sexy, but I’m goin’ anyway.”

I think perhaps my friend has touched a nerve in many of us. Would we really rather look good than to feel good?

Sure seems like it. I think it’s that very premise that prompted an ad agency to come up with a TV commercial for a dietary supplement featuring a sexy dancing X-ray skeleton of a baby boomer model that’s protecting her looks by protecting her bones.

It got my attention. If you can’t get them to do it for health, get them to do it for beauty. Twistedly brilliant!

So I guess, if beauty is your motivation, go for it; especially when the health comes with it.
But what do you do if you already have osteoporosis like my friend, or have low bone mass, or you just have the good sense to want to take of your bones?

Osteoporosis And Calcium

I asked Susan Randall, MSN, FNP-BC, Senior Director, Science and Education at the National Osteoporosis Foundation and she said:

Getting enough calcium in our diet is really important. The NOF recommends
an intake of 1,000 miligrams for adult women from age 50 or younger, and age 51 and older — 1,200 milligrams a day for adult women. If a woman isn’t paying enough attention to calcium in her diet she puts herself at risk. But more is not necessarily better when it comes to calcium. Neither women nor men should get more than about 2,000 milligrams a day.

She also said “Weight bearing exercise actually builds bone in youth and will help maintain bone.”

When I asked her about fall prevention she said, “As we get older the type of exercise changes a little bit. We still have to do some impact work but it has to be safe to avoid injury and falls so you want to add balance training, flexibility training, and safe movement to make sure the individual is able to stay active and healthy.”

So what’s the takeaway here? My takeaway is if you like standing on your own two feet, taking care of your bones is about as sexy as it gets.

May is Osteoporosis Prevention Month! It’s Never Too Late To Take Care Of Your Bones!

 Mirabai Holland Offers SPECIAL 25% OFF ALL Skeletal Fitness DVD PRODUCTS UNTIL 5-31-17

Mirabaiby Mirabai Holland MFA Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist.

Put in coupon code BONES at Checkout! PLUS Free USA Shipping!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

Follow Mirabai Holland: Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 
For Health Info for Women 40 plus
For more info on at home exercise programs visit www.mirabaiholland.com
Share

Fabulous Forever Health IQ Mirabai Holland

MIRABAI HEALTH-health-issuesReady to test your Fabulous Forever Health IQ?

As we are into a new year, it’s time to remind ourselves to be vigilant about our health and fitness. Test your Fabulous Forever health IQ with this at home quiz. Answers are at the end.

For more info on women health and fitness and at home exercise programs come and visit me at www.mirabaiholland.com

Any questions contact me at askmirabai@movingfree.com

Fabulous Forever Health  I.Q. Test Yourself Now!

Fabulous Forever Health IQ Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.

19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 54 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. light headed

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Feel free to share  your Fabulous Forever Health IQ.

NEW WORKOUT DVD BY MIRABAI HOLLAND:

SLOSslosh-weights-coverH WEIGHTS MIND BODY LAND & AQUA WORKOUT!

Check out my 25% discount  on all my products. Put FABNOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 3/31/17

Visit www.mirabaiholland.com       PLUS FREE USA SHIPPING

 

Share

New Year New You: Top Ten Fitness Tips

new-year-s-resolution-take-charge-of-your-health-nowNew Year, New You; right? Well it is January again, and are you wondering if you can really stick with your New Year’s fitness resolutions? If getting in shape, and staying in shape is one of yours, it’s probably not the first time you’ve tried it. I’ve spent a lot of my career studying why fitness programs succeed or fail and developing methods to help people succeed. So, Happy New Year, here are my Top 10 Tips to help you ward off decrepitude.

New Year New You Top Ten Tips

•  Start slowly and go at your own pace. Staying in your comfort zone separates the pain from the gain. You’ll get the most benefit with the lowest risk of injury, especially if you’ve been inactive for some time.

•   Find the right kind of exercise for you. Choose activities you like or at least don’t hate. It doesn’t have to be complicated. It can be as simple as taking a brisk walk.

•   Pick a time of the day that is most convenient for you to exercise.  Try to stick with that schedule. Studies show that people who exercise at the same time every day are more likely to stick with it.

•  Before getting out of bed each day, take a moment to visualize yourself fit. Thinking of yourself as a fit person will help make it happen. Professional athletes do this daily.

•  Keep an exercise log. You’ll get a feeling of accomplishment when you stick to your program and will be able to chart your progress.

  • Wear comfortable clothing and shoes with good support. Cotton is a breathable classic. But check out the super lightweight fabrics like cool-max that wick the sweat from your skin. When buying shoes, don’t feel weird about actually exercising in them in the store before plunking down the big bucks. I can’t tell you how many pairs of sneakers I have thrown against the wall before I learned this.

•   Exercise with a friend or family member. Supporting each other’s efforts helps keep you on track. One of my students loves to go mall walking with her friend in the early morning at speed and then coming back later for some retail therapy.

•   Music is a powerful motivator. Pick music you love that makes you want to move. There are fitness music companies that sell CDs with popular tunes played at specific beats per minute. They’ll tell you what speed works for particular types of exercise.

•   Consider professional guidance, especially if you’ve been inactive.  If you don’t want to join a gym or can’t afford a trainer, consider a beginner-level exercise video by a certified teacher so you’ll see the exercises demonstrated properly.

•   Set short-term, easily attainable goals, such as doing some form of exercise two or three days a week to start.  Change your goal when it becomes too easy.

It’s rare when anyone succeeds at anything right out of the gate. That’s why “If at first you don’t succeed, try, try again” is a classic proverb. So if you fall off the wagon one day, just climb back on board the next. And remember you’re not a failure, you’re a success story in progress.

Check out my New Year, New You Specials at www.mirabaiholland.com 

New Year New You

Follow Mirabai Holland on 

 

 

Get 50% off All Mirabai Holland Products

 Put in this Code at Checkout: MOVENOW Offer Good Now Jan 30 2017

EXERCISE SMART WITH MIRABAI HOLLAND MFA

Certified Health Coach, Certified Exercise Physiologist

TO SHOP NOW CLICK HERE

 

 

 

 

 

Share

Holiday Workouts

Holiday WorkoutsJust about now, you may have gotten too busy to think about exercise or what I call “Holiday Workouts” . But with New Year’s resolutions just around the corner it might just make some sense to hedge your bets.

Well, I’d like to remind you to get moving again if you want to “live long and prosper”.

So to make it easy, do these 5 Most Important Holiday Workouts at least a few days a week even if you begin with as little as 5 minutes a day working up to about 30 minutes.

Tip: Plan your workout:

Try to exercise as much as you can at the same time every day.

Have your workout clothes and accessories ready ahead of time so you can grab and take them with you or put on and go!

Holiday Workouts: Aerobic Training No. 1

Feeling sluggish? Believe it or not a daily dose of aerobic exercise can help provide you with more energy and stamina. Aerobics is any activity that uses your large muscle groups like brisk walking, swimming, jogging, biking, climbing  stairs, or low impact cardio dance. Starting out with as little as 5 minutes a day and building up to 30 minutes will help lower your blood pressure, increase your good cholesterol, HDL, improve your lung function, strengthen your heart, burn calories and elevate your mood.

Holiday Workouts: No. 2: Muscle Strength

Flab is one of those things we all really hate. What’s worse than wearing something that will reveal that little wiggle. Studies show that if we do nothing we will steadily increase body fat as we get older. So an inactive 25 year old woman may be at 23% (normal range of %body fat) but if she stays inactive by the time she is in her 60’s she can be as high as 43%.

The good news is this is completely reversible by adding some strength training exercises. And it doesn’t take much: just twice a week for 30 minutes or so.

Make sure you leave 24-48 hours in between for muscles to recover and grow.

Use your own body weight with push-ups (beginners can do them against a wall and modified squats or lunges. Start with a few and build up to 15 reps.

Or use resistance bands or hand and ankle weights. For this, you may need some professional help like purchasing an exercise video with a certified instructor, joining a gym or working with a certified personal trainer. Once you learn a simple routine you can do you can slowly increase the weight as you get stronger.

Tip: Start with 8 reps for each exercise. If you can’t finish the set the weight is too heavy. And if you can do a few more, you need more resistance. The key is to listen to your body!

Holiday Workouts: No. 3: Flexibility training

When was the last time you could touch your toes? Or in the morning when you wake up do you feel stiff?  If this sounds like you then doing a few stretches every day could help you move more freely and even reduce muscle aches and pains.

Try doing  an easy stretch or yoga video or class even once a week can help increase your flexibility.

Holiday Workouts:  No. 4:  Balance training

Because we see in older adults a loss of balance, which results in more falls,” noted Holland.

— You can do this standing in line at the grocery store

— Stand on one leg and see if you can let go of the shopping cart

— Hold for about 10 seconds

 — Also try standing on your tippy-toes and holding for a few seconds

— Balance should be done everyday — all you need is two to three minutes

Holiday Workouts:  No. 5: Core training

We see so many people as they get older avoiding their abs, which results in a bad back,” said Holland. “They’re not really supporting upper torso.”

 — Try a few minutes of abdominal exercises

 — Reverse curl while you’re lying in back and pull your knees into you

 — Hold for five seconds and release

 — Start with 10 reps a day and work your way higher

 — Crunches are key — not full sit-ups — because some people can do more damage than good

 — Keep back on the floor and don’t go all the way up

 — Really concentrate so you can feel you’re abdominal wall contracting

And if you need a little nudge my Holiday Workouts Kit is a Great Buy!

For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 1/30/17

TAKE CHARGE OF YOUR HEALTH! SHED THOSE HOLIDAY POUNDS!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

 

Share

Relieve Holiday Stress

Relieve holiday stressRelieve holiday Stress

When I think of the holiday season as joyous as it is, I can’t help thinking about stress.

Feeling the stress of the season? Me too!

Stress has been around since the beginning of time.

It started as the flight-or-fight reflex when early humans confronted a life-threatening situation, and now, stress itself has become a life-threatening situation.

Well, if we can’t eliminate all causes of stress, which is the way to go if you can do it, but good luck with that, what CAN we do about it?

Relieve holiday stress starting with my personal favorite.

  Relieve holiday stressSnuggle with a dog or cuddle with a cat.

Relax. No really, conscious relaxation is a form of Yoga or Meditation. Sometimes you only need a few seconds and you feel a lot better.

Try this at home or at work:

Sit down and close your eyes (if you’re on the street, duck into a doorway and keep your eyes open and one hand on your purse)

Let your muscles relax

Concentrate on your breathing

Breathe in and hold your breath for 1 second – 1 one hundred thousand, Breathe out

Breathe in again a little deeper and hold for 2 seconds – 1 one hundred thousand, 2 one hundred thousand – Breathe out

Breathe in deeper and hold for three, then four, then 5 seconds

When you get to around 3 seconds of breath holding your stress level should start to drop and your mind should to clear itself for thoughts.

After 5, you should feel pretty good. This actually works and can relieve holiday stress.

Eat better. Substituting good food like fruit for sugary snacks and drinking less caffeine and less alcohol can make a big difference

At home, put on some music and dance around for a song or two.

If you have the time, keep going, After a few minutes, as your heart rate goes up your mood will improve. This is because you’re now doing aerobic exercise, a great mood elevator, after about 20 minutes you’ll feel even better because the endorphins, your body’s natural anti-depressant drugs will kick in and all will be right with the world for a while.

By the way a half hour brisk walk or putting on an aerobics video also works great to relieve holiday stress.

Another great way to relieve holiday stress is to get a massage. Professional massage therapists are great, but for just plain stress, getting your significant other or a close friend to give you a massage works just as well, maybe better. Be sure to return the favor.

Hope you’ll try these and relieve holiday stress. Happier Holidays!

 For a gift that keeps on giving for a lifetime, check out my holiday 50% discount  on all my products. Put MOVENOW AT CHECKOUT GOOD UNTIL 12/31/16

Autumn Weight Loss PlanTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!


For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

Share

Can Sleeping Less Equal Weight Gain?

Can Sleeping Less Equal Weight GainCan Sleeping Less Equal Weight Gain

Eating fewer calories, exercising more and still having a hard time getting those extra pounds off? Here’s a question for you: How’s your sleep?

I for one, every time I travel, seem to gain a couple of pounds just when I want to look my best.

I noticed that I tend to sleep less and intermittently when I am on the road. Once I settle again in a place, my sleep gets more regulated and I am able to drop those pounds.

I’ve adjusted my sleep pattern, as I have gotten older to help myself sleep better. The earlier I get up in the morning the better chance I have of getting to sleep that night and staying asleep for a longer period of time. I’m more energized, and when I eat, I eat less and feel more filled.

Can Sleeping Less Equal Weight Gain

It turns out that there are many studies that indicate that sleeping less then 7 hours can increase body weight. One recent study with several pairs of twins, found that the twin who slept more than 9 hours was about half as likely to gain weight as the one that slept only 7.

Sleep deprivation affects your hunger urge. If you sleep less, you feel like eating more and you probably do. That’s because not sleeping increases your body’s level of gherlin, the hunger hormone and decreases leptin the “I’m full” hormone.

A sleep study in Finland with middle-aged adults who had sleep problems found that women had greater sleep related weight gains than men. Though men were also affected. The study indicated that it seems the fewer hours you sleep the more calories you tend to eat the next day.

If you want a good night sleep here’s are some things to consider:

  • Exercise: Don’t exercise too late in the day. So many of us go to the gym after work but it can keep you up at night. Late exercise can prevent the body from making sleep-inducing melatonin for several hours.
  • Caffeine: It can take 6 or more hours to wear off. Having that cup of coffee after dinner, even with a low fat dessert, may not be such a good idea.
  • Alcohol: A couple of drinks with dinner can wake you up in the middle of the night and make it hard to get back to sleep. I have a friend who swears by a glass or two of wine at lunch but never alcohol after 2pm. She says she sleeps like a baby at night. I think if I had a glass or two at lunch, I’d sleep like a baby at 2pm and be up for the night at 5.
  • Stress: And then there is our old buddy stress. We all have some level of stress and how we deal with it can keep us up at night. Getting yourself relaxed in quiet, dark, temperature controlled environment can relieve stress and induce a desire and ability to sleep.

So what’s it going to be, wide awake at 3am or getting that beauty sleep and waking up lighter and brighter on your toes? Learning to get a good night’s sleep is a process.

Can Sleeping Less Equal Weight GainDon’t stress over it, it may keep you up at night.

 

 

 

 

Autumn Weight Loss PlanTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

Get 50% off all of Mirabai’s Products

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  LIVE LONG!  

PUT MOVENOW at checkout and get 50% off until December 31, 2016

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

 

Share

Clicking Joints: Should I Worry?

Clicking JointsClicking Joints: Should I worry? What are those clicking, popping and crackling sounds in my joints? Is it Arthritis? Have I overdosed on breakfast cereal? No, it’s probably Crepitus. Sounds like a precursor to decrepitude, but it’s not. Crepitus is just the word used to describe the clicking sounds.

In fact, in most cases, if there’s no pain associated with those sounds, it’s nothing to worry about. Many people live their whole lives with some clicking joints and popping without any ill effects.

 Clicking Joints?

Clicking Joints have closed bags of synovial fluid, called bursa, between them. They cushion joint movement so we can walk and work painlessly. That fluid has a little bit of air or gas dissolved in it. Through our daily movement, that gas can form a bubble or cavity in the bag. The fancy term is Cavitation.

When you move your knee, elbow or shoulder, the bubble bursts and makes a click or popping sound. Cracking your knuckles is a good example of breaking those bubbles on purpose. So, the rule of thumb is: no pain, no problem.

Snapping however is another story. That rubber band-like sound is often accompanied by pain. It’s a sign you have an injury, or that some muscle, nerve or connective tissue is out of place.

In this case you should see your doctor. A good way to promote healthy joints in general is to strengthen the muscles around them. Regular strength training can make a difference at any age. If you haven’t been exercising in a while, start slowly and build up. Last thing you want to do is hurt the joints you’re trying to strengthen.

So, what’s the takeaway here? Well, next time your friends have clicks and pops in their joints, you can tell them they probably have Crepitus!

GET STRONG, LIVE LONG! SHOP NOW GET 50% OFF MIRABAI’S DVDS PUT CODE: MOVENOW CLICK HERE

For more health and fitness info and in home exercise videos please visit www.mirabaiholland.com  

Share

Strength Exercises Outdoors

Try these strength exercises outdoors to jumpstart your strength exercise program this Fall.. You can enjoy the weather while getting leaner and stronger with these easy strength exercises.  No equipment necessary!

Take a look at these easy strength exercises on video!

And here are all the exercises written out!

Strength Exercises Outdoors

Here are five easy exercises to tone you up; no equipment necessary. Try doing them every other day. For the first three start with eight reps and build up to 16. For the last two (isometric exercises) hold for 10 seconds and build up to 30 seconds. With all these exercises, remember to exhale on the exertion.
In a matter of a few weeks you should feel your body getting stronger and see it get shapelier.

Warm-up by taking a 10-minute walk. By the tenth minute, it should be brisk enough for you to just barely carry on a conversation.
Stop at a wall, a tree or a fence, and do these five exercises: two for your upper body and three for your lower.

Strength exercises

Mirabai Holland Standing Pushup

Standing Push-ups: Stand facing a surface, with legs hip width apart and place hands shoulder width apart. Keeping your body straight, lower yourself down to the surface and then push back

Strength exercises
SQUATS: Face surface, legs hip with apart. Hold on for balance. Shift weight back into heels. Keeping back straight, abs pulled in; gently bend at the knees and squat to about a 90-degree angle. Hold for a moment, then, using just your leg muscles, return to an upright position.
Muscles worked: Front of thigh (Quads), Back of thigh, (Hamstrings) Buttocks, Abs

Strength exercises
Wall Sit: Stand against surface for back support. Holding on as needed for balance, slide down to a sitting position against wall, knees at about a 90-degree angle. Pull your abs in and hold for 10 to 30 seconds.
Muscles worked: Thighs and Abs

Strength exercises
Calf Raises: Face surface and hold on for balance. With feet together pointing straight ahead, slowly lift your body up on to your toes, while tightening calf, abs and buttocks muscles. Then slowly lower yourself back down again. Muscles worked: calves, abs, and buttocks.

Strength exercises

Upper Back Squeeze: Stand with your back to the surface, feet shoulder width apart.  Place hands behind you on surface. Straighten your arms behind you and squeeze your shoulder blades together. Hold for 10 to 30 seconds.
Muscles worked: Back, Shoulders, Back of arms (Triceps)

Autumn Weight Loss PlanTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

Get 20% off all of Mirabai’s Products

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  LIVE LONG!  

PUT FabFall at checkout and get 20% off until October 31, 2016

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

Send your Moving Free® with Mirabai questions to askmirabai@movingfree.com

 

 

 

Share

Cancer and Exercise

Cancer and ExerciseCancer and Exercise: Best exercises for Cancer Patients?

In my health coaching practice, I consult with women who want to exercise but have health issues that make them uncertain as to how much they should do. Recently I had a client who said, “I am recovering from breast cancer. I finished my chemotherapy a few weeks ago and though I still feel weak, I was wondering if I should start exercising again?” And this is what I told her.

If your doctor says you’re up to it, you can get started. Best Exercises For Cancer Patients: according to ACSM (American College of Sports Medicine)

Cancer and Exercise

The best exercises for cancer patients is a combination of the three major components of fitness: Cardio, Strength and Flexibility. These types of exercise can have a positive impact on cancer patients and survivors. Easy aerobic exercise for cancer patients, has been shown to increase hemoglobin levels, reduce inflammation, lessen fatigue, keep muscles in shape for better every day activities, increase self confidence, reduce depression and aid in recovery of surgery.

Other research has shown strength and flexibility exercises to be good exercises for cancer patients helping them return to a normal activity level sooner.

Exercise and social support seem to increase the life expectancy of breast cancer survivors, preventing recurrence.

At the beginning, gently move a few minutes at a time, and build up at your own pace. Try walking, light aerobics or swimming. As you get stronger, add a couple of days a week of light resistance training. On days you feel more tired, try doing a few stretches.

Personal Note: It has been my privilege and joy to use my skill as a Certified Health Coach & Exercise Physiologist Specialist to help women manage their cancer with the healing properties of movement and exercise. It is from my own experience, that exercising on a regular basis, eating healthy food and reducing your stress can help prevent and/or manage cancer and many other life threatening diseases.

Click on Cancer and Exercise for more info. Visit www.mirabaiholland.com

for in home exercise programs for women over 50.

Bernadine’s Crusade

My mother died in 2005 from Ovarian Cancer. Here is a poem I wrote about her.

Time it was when she found out how sick she was.

Like a Gladiator she got in her wheel chair and with her cane she fought against her illness.

Month after month she strived and relished every peach, every plum.

Moment by moment from lunch to lunch, she road the streets and shopped for food, clothes and jewelry as if she would live forever.

Her doctors were amazed at the way she road into their offices waving her cane
in stylish hats.

For her it was just the way she lived.

Opinionated, visually acute; her sense of aesthetics keen.

Expressive, she once cooed for me like a bird then clicking her teeth like a sparrow eating a tiny meal.

So it went.

Until the last, she raged with her cane beside her in the bed.

Little sips of ice mocha and chocolate malts

Slowing down.

Barely breathing,

her eyes flew open, to take one last peek

getting ready for the next to come.

mwh©

You Tube Multi Device Banner copyTAKE CHARGE OF YOUR HEALTH!

Get 20% off of all Mirabai’s Products

EASE IN, BECOME MOBILE, GET STRONG, LIVE LONG!  

PUT FabFall at checkout and get 20% off

For more info on health and wellness programs please visit www.mirabaiholland.com

 Follow Mirabai Holland, Certified Health Coach & Certified Exercise Physiologist:

 

Send your Moving Free® with Mirabai questions to askmirabai@movingfree.com

 

Enhanced by Zemanta
Share