In Home Exercise Program For Women Over 40

Looking for an in home exercise program? If you’re 40, or even 50 plus, you CAN get really fit. But your body is not the same as it was when you were 30. You need to slow down and build up gently over time. You can get really strong but it takes a progressive approach. Those beat-yourself-up workouts are simply not a sustainable lifestyle choice. Try this 5-minute Ease-in video to set the tone for your at home exercise routine. Getting fit shouldn’t feel like getting your teeth drilled.

For more info on in home workouts for women 40 plus visit www.mirabaiholland.com

Share

It’s Fashion Flash Monday, June 10th by Mirabai Holland ©2013

Our Fashion Flash host is Shawna Kaminski from femalefatlossoverforty  fitness expert who helps women over 40 lose weight and shape up. Her products are now available for download.

This week our brilliant Fashion Flashers have a terrific mix of essential information for you. Tune in and stay in touch!

Water jogging is one of my favorite summertime exercises to do. Easy on the joints as well as an effective aerobic program to build stamina and lose weight! Take a look.

For more info on Mirabai Holland Videos visit www.mirabaiholland.com

 

 

Enhanced by Zemanta
Share

Easy Exercise Video by Mirabai Holland Get Started With Just 5 minutes

Get started right now with a 5 minute Easy exercise video for women over 40 looking for a beginner exercise routine.  Based on my Moving Free Technique which combines the joy of dance with the science of exercise. Shape-up, burn calories, build stamina, strength and flexibility. Ease into the best shape of your life.

As a beginner, exercises should be easy. Getting fit doesn’t have to feel like getting your teeth drilled. My easy exercises disconnect the pain from the gain.  If you enjoy exercising today you’ll look forward to doing it tomorrow.

For more information on my Ease-in System please click here

Enhanced by Zemanta
Share

It’s Fashion Flash Monday, May 20th by Mirabai Holland 2013

Today’s Fashion Flash Host is Barbara Hannah Grufferman author of The Best of Everything After 50. Her website is your source of for all things after 50.

Our Fashion Flash team has been prospecting for nuggets of knowledge and fab deals for women over 40. Check out our finds and let us know what you think.

“Getting fit shouldn’t feel like getting your teeth drilled.” It that statement resonates with you my Ease-in System may be what you are looking for. “You can ease into the best shape of your life!” For more info Click here

Share

Working Out: Can You Gain Without The Pain? by Mirabai Holland ©2013

It’s Spring again and I’ve been getting those emails for a month or so asking for advice on how to get on and stay on an exercise program. I get questions about commitment, pushing one’s limits, pain, and quick results. I go a little crazy at this time of year because I’m at odds with a very vocal segment of my industry about how to get started on an exercise program. They’re sincere, well-educated trainers, but I don’t think they remember what it felt like to be de-conditioned. They expect beginners to do to much too soon. I’m beginning to think that over-vigorous exercise dulls one’s sense of empathy.

I’ve seen it time and time again: determined beginners pushing so hard and either getting hurt and quitting or just quitting because they couldn’t take it any more. If this sounds like you, don’t feel bad. It’s not your fault. We’ve heard no pain no gain all our lives. We’ve watched contestants push themselves to the brink of disaster on television. We’re inundated with infomercial promises of big results in no time. It’s enough to make anyone think ” I’ve got to beat myself senseless immediately so I can hurry up, get fit, have the body of my dreams and live happily ever-after.”

By the way, I’m not against vigorous exercise. On the contrary, I love vigorous exercise. But I wouldn’t have loved it nor would I have been safe doing it as a beginner. In my experience, that approach only works for a few stoic types and sets the rest of us up to fail.

I believe in moderation, easing in, starting with a little and building up to a lot, staying in your comfort zone. You may get to super-vigorous exercise eventually, or maybe you’ll like moderate exercise better. And moderate may be just as good as vigorous, maybe better. Really.
Just so you know this isn’t some favorite rant of mine, there are people, scientists even, who actually agree with me. Here’s study conducted at the University of South Carolina Arnold School of Public Health

I think, the best way to get fit and make exercise a part of your life forever is to keep it pleasant. If you haven’t been exercising in a long time, don’t start lifting weights right away. Don’t try to jog or even walk for a half an hour right away. Do something easy. Do something pleasant. If you enjoy it today you’ll want to get up and do it again tomorrow. It’s the pleasure principal. I believe in it. This study published in the Journal of Health Psychology believes it, too

So, how do you get started? I suggest starting by standing up and doing about five minutes of gentle limbering movements. Do the same for a few days in a row. You may be surprised at how good this feels and what a wonderful state of mind these simple, natural movements put you in. You may find yourself exercising longer than five minutes after a few days because you like it. Don’t question it. Simply do it. You may find the more you do it the more you’ll want to do it, and the more you’ll do.

You may want to go for a little walk, then a brisk walk, then a half hour brisk walk. Don’t rush it. It doesn’t matter if it takes a couple of weeks, or a couple of months. Listen to you body. You’re on nobody’s schedule but your own.

Once you’re enjoying a half hour brisk walk most days of the week, try adding light weight training for your major muscle groups a couple of times a week. Increase the weight, number of reps and number of exercise days only when it feels too easy. Build up slowly to weight training about three days a week with a day off in between sessions.

Remember to keep it pleasant. If it’s too intense, it ceases to be fun and there’s a good chance you’ll quit. This approach takes longer. But I’ve found it to be much more sustainable than those quick fix pump you up methods. Most of those intense immersion exercise programs remind me of the guy who beats his head against a brick wall. When asked why on earth he does that, he says: “because it feels so good when I stop”

Ease-in. Invest in your body. It will pay you back in quality of life.

Share

Monitoring Mindless Munching by Mirabai Holland ©2013

We’re turning the corner out of Winter into Spring. Now’s the time to resurrect that New Year’s Resolution to lose weight and get fit. Set yourself up for success. Start today and write down everything you eat for the next 3 days. Knowledge is power. So much of time we do mindless munching and don’t realize how much we ate that day.

Let me know what your lists reveal.

Yours in health,

Mirabai

www.mirabaiholland.com

 

Share

Fitness and Wellness IQ: Test Yourself By Mirabai Holland © 2012

Test your fitness and wellness I.Q. today. It can greatly increase your longevity. If you haven’t been physically active or done regular exercise for a while, it may be hard to know what to do.
Fitness And Wellness Self-Quiz
(answers at end)

1. What is the number one killer disease of women?
a. Osteoporosis
b. Breast Cancer
c. Heart Disease
d. Diabetes

2. What does osteopenia mean?
a. Low muscle mass
b. Low bone mass
c. Another word for osteoporosis
d. Strong bones

3. What is the normal % of body fat?
a. 15-20%
b. 22-30%
c. 25-35%
d. 30-35%

4. Which one of the following blood pressure readings is considered a risk factor for heart disease?
a. 110/70
b. 115/80
c. 120/80
d. 140/90

5.What helps to pick up metabolism?
a. Lean muscle mass
b. 1000 calorie a day diet
c. Sleeping 8 hours a night
d. Meditation

6. How much body fat does the average 65 year old woman have?
a. 30%
b. 37%
c. 43%
d. 50%

7. What is sarcopenia?
a. high muscle mass
b. low bone mass
c. high bone mass
d. low muscle mass

8. What is interval training best for:
a. Picking up the metabolic rate
b. Adding variety to your routine
c. Making it easy to get a drink of water
d. Both a & b

9. An optimal program for older people would include activities to improve:
a. strength, flexibility and coordination
b. eyesight
c. digestion
d. jogging

10. What body shape is the one that puts you at less risk for both heart disease and breast cancer?
a. apple
b. pear
c. banana
d. pineapple

11. To be at less risk for heart disease your total cholesterol should be:
a. Above 200
b. Below 200
c. Between 200-220
d. Between 220-225
12. Which is the “good” cholesterol
a. HDL
b. LDL
c. NDL
d. Margarine

13. How much exercise should you do?
a. At least 3-4 times a week, 30 minutes at 60-90% max heart rate.
b. At least twice a week, 60 minutes at 70-90% max heart rate
c. At least once a week, 60 minutes at 80-85% max heart rate
d. At least twice a week, 30 minutes at 70-90% max heart rate

14. What is the equation of finding your target heart rate?
a. 220-age x %
b. 200-age x %
c. 220 x age – %
d. 200 x age – %

15. What does aerobic exercise do?
a. Helps to stimulate metabolism and reduce LDL
b. Helps to develop stronger abdominals and back muscles
c. Helps to build a stronger heart muscle
d. a & c

16. What are the risk factors for heart disease that you can control:
a. Family history, age, menopause
b. Inactivity, excessive alcohol, and high blood pressure
c. Smoking, high cholesterol and triglycerides
d. b & c

17. How often should you weight train?
a. Every day
b. 3 days in a row, 2 days rest
c. 2-3 times a week, alternating days
d. None of the above.

18. How often should you perform a Breast Self-Examination?
a. every other week
b. Once a month (if still menstruating best time a week after the start of your period)
c. Once every week
d. None of the above.
19. When should you start getting annual mammograms?
a. After age 40
b. After age 45
c. After age 50
d. After age 55

20. What are the best types of exercise if you have had breast cancer?
a. Light strengthening and stretching exercises.
b. Walking and swimming.
c. High intensity strength training
d. a & b

21. 44 million Americans at risk for Osteoporosis; what % are women?
a. 60%
b. 70%
c. 80%
d. 90%

22. By the time women are 70 they can lose up to
a.15% bone mass
b. 20% bone mass
c. 30 % bone mass
d. 45% bone mass

23. As a woman goes through menopause what is the main factor that causes bone loss?
a. loss of estrogen
b. fatigue
c. hot flashes
d. lightheadedness

24.What are the 3 areas at most risk for osteoporotic fracture?
a. Spine, neck, foot
b. Hip, shoulder, foot
c. Spine, hip, wrist
d. None of the above.

25. What type of exercise is not particularly effective for loading your bones
a. Weight training
b. Walking
c. Swimming
d. Jogging
ANSWERS: 1. c, 2. b, 3. b, 4. d, 5. a, 6. c, 7. d, 8. d, 9. a, 10. a,11. b, 12. a, 13. a, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. b, 19. a, 20. d, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c

Share

Invest in Your Fitness Without Breaking The Bank by Mirabai Holland, MFA 2012

Often the first thing to go in tough times is money spent on fitness.

Here are a few ways to keep your exercise resolution without having to ask for a government bailout.

The outdoors belong to everyone. So, getting your daily dose of aerobic exercise in the form of a ½ hour plus brisk walk is a solid zero dollars option. Walking to your favorite music ads Rocky-like inspiration.

  • Walking to work
  • Walking up the stairs instead of taking the elevator
  • Walking your dog
  • Walking in place while you watch your favorite television show

These all count too. You don’t have to do a ½ hour all at once.

Every exercise minute counts.

Get a pedometer, (you can get one for under 10 bucks) and count your steps throughout the day. It’s a great incentive to keep walking, and those steps really add up.

On the days when the weather doesn’t cooperate, there are exercise DVDs. Not free, but affordable, I suggest you get at least one DVD for each of the major components of fitness, aerobic/cardio, strength training, and stretching/flexibility. There are literally thousands to choose from and you can buy conveniently online.

Make sure your instructor is certified by a nationally recognized certifying body like ACSM (American College of Sports Medicine), ACE (American Council on Exercise), or AFAA, (Aerobics and Fitness Association of America)

Try to find an instructor that shares your approach to fitness.

Many websites offer free clips so you can get an idea of what you’re getting before you buy.

Often the best deals are 3 or 4 packs. So shop around.

Local health clubs and community centers are offering great specials these days. Check out monthly, seasonal and yearly memberships.

Or, you might want to sign up for a class or two a week.

If nothing else, exercise will lift your spirits in between looking at your finances.

Besides, your body is a good investment. It will pay you back in quality of life.

 

Share

Fashion Flash October 15, 2012 by Mirabai Holland MFA

Our Fashion Flash host this week is Deborah Chase, beauty and health expert, & author of 12 books. Her No-Nonsense Beauty Blog provides cutting edge info on the latest beauty  trends and products to help all of us women stay fabulous and well! Since October is Breast Cancer Month her timely post reminds you to avoid estrogen-based creams and what are safer, and effective alternatives.  This week many of our Fashion Flash posts deal with this crucial women’s health issue as well as bringing to you the best in beauty, fashion and fitness.

 

 

 

Share